Amerikanska barbecuesåser

Alabama white, Sout Carolina, Kansas City bbq såser

Från den senapsbaserade Carolina Gold till majonnäs & vinäger såsen Alabama White sauce. Vi testar och tolkar 3 av de vanligaste såserna till grillat & bbq i USA


South Carolina BBQ-sås


När det gäller barbecuesås är senap kung i den här delen av USA, South Carolina bbq-sås är riktigt god och påminner nog de flesta svenskar lite om julskinka då såsbasen är senap.

Vill du prova något nytt och samtidigt impa på dina gäster med en lite annorlunda och god bbq-sås är denna en perfekt grillsås att slänga ihop dagen innan grillfesten.

 

South Carolina barbecuesås

Ingredienser

  • 1dl gul senap 
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 dl Äppelcidervinäger
  • 3 msk vatten
  • 1,5 tsk chipotle paste
  • 1 msk ketchup
  • 2 tsk worchestershire sås
  • 1,5 tsk vitlökspulver
  • Svartpepapr (mald, efter smak)
  • 25g smör

 

 

Instruktioner

  1. Mixa alla ingredienser i lämplig bunke, häll över i kastrull och värm försiktigt upp såsen under omrörning tills börjar koka dra åt sidan och ha i smöret (rör tills har löst upp sig). Låt såsen svalna och ha upp I lämplig förvaring med lock.
  2. Låt gärna såsen stå i kyl över natten så att smakerna går ihop riktigt. Såsen smakar utmärkt både kall eller varm till grillad kyckling eller fläskkött. Ifall varm värmer du den sakta på låg värme före servering.

 

 

Alabama White BBQ Sauce

 

Från den nordliga delen av Alabama kommer Amerikas kanske mest ovanliga såsrecept. Grillsåsen innehåller inte tomat eller senap utan använder majonnäs som bas, vilket även är vart ifrån BBQ-såsen fått sitt namn.

För den ovane så kan majonnäsen och vinägersmaken nog vara ganska påtaglig, men har man testat några gånger så växer faktiskt såsen mer och mer, och för en del blir det nog kanske t.om. en återkommande favorit till det grillade.

 

Ingredienser

  • 1,5 dl Majonnäs
  • 0,5 dl Äppelcidervinäger
  • 2,5 msk Vit sirap
  • 0,5 tsk Cayennepeppar
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1,5 msk Pepparrot (riven)
  • 1 msk Citronjuice (pressad)
  • Salt (Efter smak)
  • Svartpeppar (Efter smak)
Alabama White barbecuesås

 

Instruktioner

  1. Blanda alla ingredienser utom salt och peppar i en bunke, använd en mixer för att blanda samman. När du har en jämn och slät sås smakar du av med salt och svartpeppar (ska vara lite peppar sting).
  2. Låt gärna såsen stå över natten i kyl så hinner smakerna sätta sig riktigt. Såsen fungerar utmärkt att pensla på t.ex. kyckling vid slutet av grillning men också som en dipp/ bordssås till det grillade.

 

 

Kansas City barbecuesås

 

Kansas City barbecue sauce är förmodligen Amerikas mest populära grillsås recept.

Denna sås är tomatbaserad och den röda färgen kombinerat med det söta faller nog de flesta i smaken. Det här receptet passar på allt från rökt brisket till ribs och kyckling.

 

Kansas City bbq-ås

Ingredienser

  • 3 dl ketchup
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl Äppelcidervinäger
  • 0,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 msk lökpulver
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 2 tsk selleri (finhackad)
  • 1 tsk kryddpeppar (mald)
  • 0,5 tsk cayennepulver
  • Svartpeppar (mald, efter smak)
  • Salt (efter smak)

 

Instruktioner

  1. Kombinera alla ingredienser I lämplig kastrull, värm upp såsen under ständig omrörning. När såsen börjar koka sänker du temperaturen så att den puttrar, låt reducera i ca 15 - 20 min.
  2. Ta av såsen från plattan och låt svalna före du häller över den i lämplig burk. Servera direkt eller låt stå i kyl före grillningen (håller ca 4 - 5 dagar i kyl) Såsen kan serveras kall eller varm (inte för varm) passar perfekt till grillade revben eller som sås till det grillade vid bordet.

 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design