Testar BluegaZ Z1 Gasolgrill

BluegaZ Z1 Gasolgrill

Provar Z1 gasolgrill, en grill med stilren design i tåligt rostfritt material som är enkel att använda för dig som vill ha en riktigt smidig grillupplevelse.

 

Jag har förvisso genom åren testat en del olika gasolgrillar men faktiskt aldrig ägt en själv. Jag är ju ”lite” nördig när det kommer till grillning så att grilla med kol, ved eller pellets har känts lite självklarare för mig. Därför tvekade jag i ärlighetens namn först när jag fick frågan att testa Z1 gasolgrillen från BlueGaz.

Men nyfikenheten tog ganska snart över, vad kan man egentligen göra på en gasolgrill? Hur väl fungerar de i kallare klimat, är det lätt att röka i den? Vem passar den bäst? frågorna var ganska många och nu i efterhand ångrar jag verkligen inte att jag tog chansen att testa Bluegaz Z1 så att jag fick lära mig lite mer om gasolgrillar :)


Montering 

Jag har ju monterat en hel del olika grillar så när jag öppnade bruksanvisningen och såg sprängskissen så såg den inte så rolig ut. Men här hade jag helt fel, även om det var en hel del delar att montera så hade de gjort riktigt bra instruktioner så att man själv enkelt fick ihop grillen på rimlig tid.

Bluegaz Z1 Montering Montering gasolgrill
 

Utförande och specifikation,

Z1 Grillen har en stilren design i både snyggt & tåligt rostfritt material. Den har praktiska & stadiga avlastningshyllor på båda sidor med krokar nertill på ena sidan. Ett litet minus är kanske att man inte kan fälla ner dem om man har ont om plats. 
Grillen har en riktigt bra arbetshöjd med gedigna grillgaller och ett mindre kromat varmhållningsgaller. 
Nertill finns det dubbla förvaringsskåp där du kan ställa undan gasoltuben när grillen inte används och så fungerar det utmärkt till att ställa undan grillredskap medan du använder grillen. 
 

 • Grillyta: 64 × 50 cm
 • Fyra rostfria brännare (3,5 kW/brännare)
 • Totaleffekt: 14 kW
 • Gastryck: 28-30 mBar
 • Integrerat elektronisk tändningssystem
 • Temperaturmätare i huven
 •  Dubbelmantlat lock för extra bra värmeisolering
 • Rostfria flamtämjare
 • Två grillgaller i rostfritt stål
 • Kromat varmhållningsgaller
 • Förvaringsskåp med dubbla dörrar
 • Två rejäla sidobord
 • Fyra hjul för smidig förflyttning
 • 5 redskapskrokar
 • Material: Rostfritt stål, pulverlackerat stål
 • B x D x H: 136 x 60 x 120 cm
 • Arbetshöjd: 90 cm
 • Vikt: 58 kg

 

BlueGaz gasolgrill z1

 

Direktgrillning


Det är riktigt smidigt att helt kunna koncentrera sig på att lyckas med själva matlagningen/ grillningen när grillen nästan helt sköter värmehållningen åt en. 
Temperaturen i grillen är under normala förhållanden riktigt stadig och ger en jämn värmefördelning över hela grillytan. Med fyra brännare och stor grillyta blir det även möjligt att ha olika temperaturzoner för mycket mat samtidigt eller så kan man enkelt grilla indirekt genom att stänga av några brännare.

 

 

 

Low n slow (BBQ)


Då grillen har fyra brännare så är det enkelt att till exempel endast grilla med två tända för att uppnå en lägre, indirekt bbq värme. Tyvärr är det ju inte helt optimalt att röka i gasolgrillen då den saknar möjlighet till reglage av luftflöde. Röker man för mycket i taget så kan det lätt bli mycket gammal rök kvar i kammaren. Det är inte optimalt då man hela tiden vill ha ny rök för att få en finare smak på det man röker.

Men med detta sagt så går det alldeles utmärkt att lättröka med en mindre rökpuck så att det blir lagom mängd rök som hinner försvinna ut i grillens ventilationsutgång under tillagningen.

 

BBQ Chicken på gasolgrill 

 

Grill & smakupplevelse


När man grillar så spelar ju allt från doft, smak till själva upplevelsen in på slutresultatet. Med en ved eller koleldad grill får du aldrig hundra procent ren förbränning detta bidrar ju (enligt mig) med en smaksättning i sig. Och just detta kanske man missar lite vid just gasolgrillning men som tur är sitter även mycket av smaken och den goda doften i maillardeffekten. Detta är en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror som bland annat sker när man grillar över en värmekälla på rätt temperatur.
Jag tycker att gasolgrillen ger en alldeles utmärkt fin grillsmak, men kanske är det för att jag är så van att grilla med kol & trä som jag saknar just den dimensionen i smaken.
Hur som så ger gasolgrillens smidighet en extra poäng till hur upplevelsen blir, hela grillningen blir enklare och jag hinner med betydligt mer samtidigt när jag har full koll på temperaturen. Detta ger en stor fördel när man gör mat åt många samtidigt och kanske är lite ovan vid att ställa temperatur med rätt luftflöde och med rätt mängd bränsle.

 

 
 

Olika väderförhållanden


Jag fick hem den här grillen redan i mars och snön låg kvar så det har faktiskt gett mig möjlighet att testa grillen både i kallt, varmt, blåsigt och fuktigt väder. 
Generellt tycker jag att grillen klarade vintergrillning rätt bra, visst den tappade lite i värme när det var flera minus men det finns säkert bättre gas för vintergrillning än den som jag använde (saknar lite kunskap om detta). I lite varmare väder fungerar den optimalt, den ger en stabil temperatur och är lättmanövrerad. När det kommer till blåst så påverkas grillen när man öppnar den, temperaturen blir lite ostadigare så se till att ställa den i lä eller grilla med locket stängt så mycket som möjligt när det blåser friskt. 

 


 

Rengöring


Z1 grillen har en smidig utdragbar botten som man enligt rekommendation kan täcka med folie så att man enkelt kan dra bort det som droppat ner under grillningen. Glömmer man detta får man i stället försiktigt skrapa och diska lite men det är inte så svårt. 
Det som dock är lite omständligare är att hålla rent gallren och flamskydden. Tillskillnad från en kolgrill som du enkelt bränner av gallren på så får du ha lite bättre framförhållning och värma upp gallren en lite längre stund i förväg och sedan skrapa den rena. Flamtämjarna får man med jämna mellanrum demontera och rengöra med en mjuk borste och torka dem väl. 


 

Vem rekommenderar jag då BluegaZ Z1 Gasolgrill till?


Vill du ha en riktigt smidig grill som är snabb & lätt att tända då är den här gillen något för dig. Du kommer i gång på bara några minuter och du får en stadig temperatur som gör grillningen både rolig och enkel. Den är även riktigt snygg och passar nog bra i de flesta utekök.
Är du däremot ute efter att bbq grilla, röka eller baka pizza på grillen så skulle jag säga att det finns andra alternativ som lämpar sig bättre för just detta.

De har vart riktigt kul att få testa den här grillen, den är verkligen smidig på sitt sätt och den ger en bra grillupplevelse över lag. 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design