Vit BBQ sås?

Vit BBQ sås på kycklingklubbor

Vit BBQ sås är inte riktigt det man är van vid att se på grillen, färgen gör att man i första läget inte riktigt tänker att det ska passa att pensla på såsen på det grillade.

Vi vart i alla fall nyfikna när vi läste en artikel om hur intresset verkar ha ökat för vit BBQ-sås i USA så vi tog helt sonika och testade själva. Receptet vi testade (Big Bob Gibson’s White BBQ Sauce) var enkelt och går snabbt att göra och består av följande.


  • 3dl majonnäs
  • 1,5 dl vit vinäger
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker vitt
     

Gör så här: Vispa ihop majonnäsen, vinäger, citronsaft, peppar, salt och socker i en skål.

Så här gjorde vi: Först lät vi kycklingklubborna ligga i såsen före grillningen (indirekt) och vi penslade även på lite extra mot slutet när kycklingen började bli klar. Enda kryddningen vi gjorde utöver barbecue såsen var att vi saltade och pepprade kycklingklubborna för att ge såsen en riktig chans, den var helt klart annorlunda men till vår förvåning också riktigt god.

 

 Vit barbecue sås

 

Lite kort fakta om såsen, Alabama White Sauce är en barbecuesås från Norra Alabama som sägs ha funnits sedan början av 1920-talet, när "Big Bob" Gibson öppnade sin restaurang i Decatur. Såsen är lösare än en vanlig röd BBQ sås, men inte lika tunn som en moppsås. Den vita färgen kommer från majonnäs som är grunden i såsen.
BBQ såsen används främst till kyckling men även till annat kött. Man doppar kycklingklubbor eller hela kycklingar i såsen innan de läggs på grillen, men den kan även penslas på som en glaze när köttet börjar bli klart och den använd även som sås vid bordet.

 

Receptet är (cirka) översatt från den amerikanska och engelska måttenheten cups. Vi testade även en egen variant som blev lite mildare vad gäller vinägersmaken, i den pressade vi i en vitlöksklyfta,  tillförde mer majonnäs och även lite salladskrydda för att runda av smaken.

 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design