Grillad Chashu Pork
Japansk Chashu Pork används främst som ramen topping och görs normalt på karre eller fläsksida. Köttet marineras och bakas långsamt tills det är så mört att det fullständigt smälter i munnen.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
















Det finns lite olika sätt att tillaga Chashu man kan koka det i buljong och sedan lägga det i marinad men jag rekommenderar verkligen att bräsera köttet i marinaden på grillen som i detta recept. Man får fram helt fantastiska smaker och köttet passar utmärkt att äta som det är med t.ex. rotfrukter och en god slaw, riktigt god Japansk BBQ.
I receptet gör vi en rullad fläsksida men det går även bra att köra det som en hel fläsksida, lägg då svålen nedåt i formen.
Gör så här
- 1
Blanda ihop de flytande ingredienserna till marinaden, vatten, soja, mirin, sake risvinäger. Hacka därefter vitlök, ingefära och salladslök och ha även i det.
- 2
Förbered köttet genom att skölja det (om du torrsaltat), skär sedan bort en del av svålen. Det ska vara ca ¼ del kvar. Rulla nu ihop köttet med svålen utåt så den verkar som en skyddande hinna. Bind ihop rullen med lämpligt steksnöre.
- 3
Placera den rullade fläsksidan i en lämplig form (se bild) och häll även över marinaden. Gör iordning grillen för indirekt grillning och invänta en stadig temperatur på 150 grader.
- 4
Placera formen på den indirekta delen av grillen (alternativt över deflektorplatta ifall du har det) ha i en näve rökflis och stäng locket.
- 5
Köttet ska grillas i ca 4h, under den tiden vänder du rullen 3 – 4 gånger så att samtliga sidor får ligga i marinaden lika länge. Börjar vätskan sina så kan du fylla på med lite vatten och även lägga över folie för att ytterligare bevara vätskan.
- 6
Vill du äta köttet till en ramen så låter du det svalna i kvarvarande sky och täcker det sedan med plast och förvarar i kyl över natten, på detta sätt kan du nästa dag skära tunna skivor som du sedan värmer och har till din ramen.
- 7
Vill du äta det direkt så låter du det vila några minuter före du skär upp och serverar det varmt till lämpliga tillbehör.
Ingredienser
- 1 kg fläsksida
- 2 dl vatten
- 2,5 dl japansk soja
- 2 dl mirin (alternativt sockerlag)
- 0,5 dl sake
- 2 msk risvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl ingefära
- 0,5 dl salladslök
- 1 tsk salt
- 1 näve äppelflis
Ytterligare instruktioner
Grilltips
Torrsalta gärna köttet dagen före (ca 1 tsk salt per kilo) och ha det i kyl så att du hinner få en bra sälta, skölj det sedan före du ska tillreda det.
- Fri från gluten
- Rätten är laktosfri och mjölkproteinfri
Kommentarer (0)