Helgrillad älgrostbiff

0 0 0 10 1

Helgrillad älgrostbiff

Så grillar du älgrostbiff så att den blir perfekt saftig inuti med en härligt välgrillad yta med mycket smak!

Tillagningsmetod

Direkt värme, Indirekt värme

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

10M

Älgkött är fantastiskt gott att grilla, tyvärr tror många tror att det är svårt att grilla men faktum är att om du bara hanterar det ungefär som ett lite magrare nötkött så kommer det gå bra och bli väldigt gott.


Jag brukar vanligtvis förbereda älgkött genom att först putsa det för att ta bort silverskinn och andra ojämnheter så att biten lättare blir jämt grillad. När jag är klar med detta så torrsaltar jag oftast köttet med ett jämt lager salt och ställer det sedan öppet i kyl i några timmar före jag ska grilla.
Jag gör detta dels för att ge saltet en chans att gå in bra i köttet så att det blir jämt saltat och för att torka ut ytan något för att få en bättre maillard effekt/ grillyta vid själva grillningen.
 

I detta recept använder jag min Traeger 575 pelletsgrill som gör det enkelt att snabbt växla mellan hög & låg temperatur. Jag gillar faktiskt att bryna yta först på just älgkött då jag upplever att det får en bättre yta då. 
Har du en annan grill så får du tänka på att det t. ex. kan vara svåra att få ner i temperatur när man väl fått upp värmen (gäller speciellt keramiska grillar). Då bör du överväga att istället köra så kallat ”reverse sear” dvs. istället börja grilla indirekt på den lägre temperaturen upp till några grader under den tänkta sluttemperaturen och sedan öka temperaturen i grillen för att bryna mot slutet.
 

Gör så här

 • 1

  Börja med att putsa och salta köttet och ställ det öppet i kyl fram till strax före det ska grillas (gärna ca 3-4h före).

 • 2

  Förbered grillen och placera lämplig gjutjärnspanna eller stekbord i grillen från start så att den hinner värmas upp riktigt. Vi siktar på 230°C i grillen.

 • 3

  När grillen och pannan är varm så tar vi ut köttet ur kylen och krossar ett par vitlöksklyftor samt plockar några dragonblad. Smält sedan en rejäl klick smör tillsammans med en skvätt rapsolja, vitlöken och dragonen på stekplattan i grillen.

 • 4

  När smöret tystnar är det dags att börja bryna ytan på älgköttet, bryn det någon minut per sida (tills du tycker att du fått en fin yta). Ta sedan ur köttet medan du sänker temperaturen i grillen till 125°C. *Ta även bort stekplattan och förbereder för en indirekt grillning.

 • 5

  Medan du väntar på att temperaturen ska stabiliseras i grillen så pepprar du köttet rejält med nymalen svartpeppar runt om.

 • 6

  När grillen nått rätt temperatur för den indirekta grillningen så stoppar du tillbaka köttet i grillen och sätter även i en termometer så att du har koll på temperaturen under hela tillagningen.

 • 7

  Låt nu köttet grillas indirekt med stängt lock tills det når en innertemperatur av 54 - 55°C

 • 8

  Nu är det dags att ta av köttet för att vila det före servering, vila minst 15 min om du ska servera köttet varmt, det går normalt upp ca 2° grader medan det vilar. Skiva sedan rostbiffen så tunt du kan och servera genast.

 • *Alternativt kan du även kyla ner rostbiffen helt och förvara den i kyl till dagen efter för att då servera den som tunt kallskuren rostbiff.

Ingredienser

Ytterligare instruktioner

Grilltips,

 • Se alltid till att ha helt tinat kött när du ska tillaga det. Är köttet fortfarande lite fruset kan det dels bli ojämnt tillagat och det blir även torrare då de släpper ifrån sig mycket vätska när det tinar fort på högre värme.
 • Många tror att saltet drar ur vätskan ur köttet och kan göra det torrt men detta är faktiskt bara halva sanningen. Det är helt sant att saltet faktiskt drar vätska ur köttet till en början, man ser det på köttet efter ett par minuter då ytan blir glansig/fuktig.
  Men om man bara väntar lite längre ca 45 - 60 minuter kommer faktiskt köttet att återabsorbera vätskan och saltet. Det innebär alltså att saltet nu sitter innanför ytan på köttet och när du sedan grillar det kommer det tränga in längre och ge köttet en jämn saltning rakt igenom med hjälp av värmen.
 • Använd en neutral olja tillsammans med smöret när du ska steka i panna på hög värme så håller smöret för den höga temperaturen utan att bli bränt.
 • Maillardeffekten? Vad är det? Maillard uppstår vid grillning, stekning och blir till genom en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror. Troligen är det du gillar mest med smaken av grillat kött på grund av de smakföreningar som skapas av just maillardreaktionen.
 • Nyfiken på hur en pelletsgrill som jag använder i receptet fungerar? Här hittar du mer information om Traegers grillar..

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

 • Grillad fläskfilé

  Helgrillad fläskfilé

  Helgrillad fläskfilé med rökflis från al för lite extra smak.
 • Grillad älgbiff

  Helgrillad älgbiff

  Helgrillad älg biff är riktigt gott, håller man bara koll på innertemperatur medan man grillar så blir det verkligen saftigt.
 • Helgrillad fläskfilé

  Helgrillad fläskfilé med asiatisk glaze

  Om man helgrillar en fläskfilé så blir den extra saftig och god. Här hittar du tips på hur du bäst marinerar, grillar och använder asiatisk glaze på fläskfilén.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design