Neapolitan style pizza på grillen

10 10 1 10 1

Neapolitan style pizza på grillen

Hembakad Napolitansk pizza på grillen eller i pizzaugnen. Degrecept & grilltips på hur du bäst får till pizzan på grillen.

Tillagningsmetod

Direkt värme, Cirkulär värme

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

1H

Att få till en riktigt bra italiensk pizza kräver lite jobb men lägger du ner tiden som krävs så blir du rikligt belönad med väldigt god pizza. Det allra viktigaste med en napolitansk pizza är degen. Lär du dig få till den så går även bakningen i grillen lättare.

Karaktäristiskt för en napolitansk pizza är en frasig, lite seg botten & en tjock kant fylld med luftbubblor. En del av luftfickorna bränns lite lätt utvändigt vid den höga temperaturen när pizzan bakas på grillen så att det skapas ett härligt mönster av leopardfläckar.

En napolitansk pizzadeg får egentligen endast innehålla fyra av de ingredienser jag har i receptet men då detta är ett recept för hemmabruk och inte tänkt att vara 100% efter konstens alla regler så har jag faktiskt även lite olja i den :) Som ni ser på bilderna så bakar jag både i keramisk grill och vedeldad pizzaugn. Jag har försökt få till degen så att den ska fungera så bra som möjligt i båda.
 

Några saker innan vi börjar som du bör tänka på när du ska baka pizzan i grillen,

 • Värm upp grillen i god tid före du ska baka, det blir bättre strålningsvärme från ett varmt lock än ett kallt så se till att det är riktigt uppvärmt.
 • Då elden kommer underifrån i de flesta grillar som lämpar sig för pizzabakning så behöver du en bra sten som inte leder värmen för fort till pizzabotten då den då lätt bränns. Fredstone är en sådan sten och jag rekommenderar den verkligen om du bakar mycket pizza i grillen.
 • Ett alternativ är att göra en liten luftspalt mellan en deflektorplatta (finns främst i keramiska grillar) och en keramisk pizzasten, detta gör att du klarar värmen underifrån lite längre.
 • Om du har en keramisk grill, ha då inte deflektor plattorna i lägsta läget, detta gör att du har mindre plats för kolet och att du försämrar luftflödet så att du inte kommer kunna få rätt hetta i grillen. Använd i stället grillens övre nivå för pizzastenen och fyll rikligt med bra kvalitetskol så att du har tillräckligt med energi till hela grillningen.
 • Jag avslutar även med lite fler grilltips längre ner på sidan så missa inte dem.

Gör så här

 • 1

  Börja med att blanda vatten och jäst, använd din hand för att blanda så att du känner att den blir ordentligt upplöst. Tillsätt sedan saltet och oljan, rör om tills saltet är helt upplöst. Låt stå i ca 5 min före du blandar i resten.

 • 2

  Mixa nu i mjölet ca en dl i taget tills du blandat i nästan allt mjöl (ha lite kvar till bordet). Ha ut degen på bordet, vik & knåda den i ytterligare 10 - 15 min eller tills den känns lätt fuktig och inte fastnar i dina händer (nästan som att den svettas). Vik degen till en boll och låt jäsa i bunke under blöt handduk i rumstemperatur i 1.5h.

 • 3

  Ha ur degen på bordet och dela den varsamt i två längder. Dra och vik fram små bollar a ca 230g styck (10 - 12st). Lägg dem på lämpliga plåtar (gärna med höga kanter) och låt jäsa ytterligare 1h under handduk.

 • 4

  Plasta in formarna så att det inte kommer in luft och ställ dem sedan i kyl tills dagen efter (minst 12h, max 24h)

 • 5

  Ta fram degarna 2-3h före du ska baka pizzan så att de hinner nå rumstemperatur.

 • 6

  Värm upp grillen i god tid före du ska baka pizzorna (brukar tända ca 1,5h innan det ska bakas). Se till att du har minst 360°C i grillen, jag brukar försöka hålla mellan 360 - 380°C. Temperaturer över detta tycker jag sliter onödigt mycket på grillens packning. Det tar självklart lite längre tid men blir minst lika bra som vid 450°C (kör högre temp om du tycker det är värt det så får du även snabbare gräddning)

 • 7

  Öppna plasten på plåten du ska ta deg ifrån och mjöla rikligt på den deg du ska ta ut. Flytta den varsamt till mjölat bakbord. (se till att lägga över handduk där du öppnat plasten så att de andra degarna inte böjar torka medan du bakar.)

 • 8

  Arbeta degen varsamt inifrån och ut med fingertopparna så att du trycker ut luften i kanterna. När du fått en bra form på degen lägger du den över ena handleden medan du sopar bort överflödigt mjöl under den.

 • 9

  Nu är det dags för topping, detta lämnar jag åt dig att välja, men ett tips är att det enkla brukar bli godast. En bra hemgjord tomatsås, ost och sedan färsk topping efter att du gräddat pizzan tycker jag blir bäst.

 • 10

  Jobba lite snabbare med att lägga på toppingen och försök få upp degen på spaden i ett enda svep (bäst tycker jag det är med en lätt aluminiumspade med falsad kant & perforerad botten för att få bort det sista mjölet).

 • 11

  Öppna locket och lägg på pizzan, stäng locket snabbt och vänta ca 30 – 60 sekunder (beror på vilken värme du har) och kika hur den ser ut. I samband med detta snurrar du även pizzan ett halvt varv så att den inte ligger still på samma ställe hela tiden. Stäng locket och vänta lika länge igen innan du öppnar för att kika en andra gång.

 • 12

  Ibland brukar jag även föra pizzan närmare kanten på ena sidan vid ”snurren” för att ge den lite bättre färg. När du tycker att den fått tillräckligt med färg och osten är smält tar du av och serverar med eller utan färsk topping.

Ingredienser

 • 1 liter vatten (fingervarmt)
 • 1 700g fint vetemjöl (Tipo 00 eller vetemjöl special)
 • 10g färsk jäst
 • 2 msk olivolja
 • havssalt 55g

Ytterligare instruktioner

Grilltips,

 • Olika grillkol lämpar sig för olika saker, fråga din grill & bbq butik om rätt kol för pizzabakning. Jag brukar köra Quebracho kol.
 • Rätt redskap förenklar, välj en bra pizzaspade & en pizzasten som klarar hetta underifrån. Pizzastål lämpar sig bättre för att göra pizza i ugnen än på grillen då det blir väldigt varmt fort på dem.
 • Vill du även elda med lite ved tillsammans med kolet för att få upp värmen lite extra? Se då till att veden verkligen är helt antänd innan du gräddar pizzan annars kan den lätt sota din pizza när du stänger locket. Väljer du björkved så måste du även ta bort barken före du eldar med den.

 

Det är självklart svårt att sätta ord på alla små detaljer som man gör när man bakar dessa pizzor. Men jag hoppas att detta recept i alla fall ger er en bra grund att börja med. Att få till en perfekt napolitansk pizza tar sin tid, räkna med att du får korrigera och ta till dina egna små knep för att få den precis så som du vill ha den. Lycka till!


Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

 • Grillad pizza

  Pizza på grillen

  Att grilla pizza på grillen är helt klart supergott, har man bara en pizzasten så får man även till den där härliga krispiga botten som man vill ha.
 • Pulled Älg

  Pulled Elk på grillen

  Älgkött är en personlig favorit, att tillaga det under längre tid på grillen kan dock vara lite klurigt. Men lyckas man blir det riktigt gott :)
 • Bryner ingredienser till thaisoppan på grillen

  Het Thaisoppa på grillen

  Detta är en härlig vegetarisk soppa med mycket hetta och thaismak, den passar perfekt som förrätt eller som en värmande lunch i vinterkylan. Kombinationen av b.la. lime, chili och ingefära hjälps åt att ge extra sting åt denna thaisoppa.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design