Pressgurka är ett klassiskt svenskt tillbehör – ofta serverat till köttbullar, stek eller lax. Jag tycker det är kul att plocka in den traditionen i BBQ-sammanhang, för i grunden är det ju också en sorts picklad gurka.
Svårighetsgrad
Tillagningstid






Och pickles har alltid haft sin plats i barbecue: historiskt som ett billigt och smart sätt att komplettera köttet. Man tog de mindre önskade styckdetaljerna, rökte dem low & slow tills de blev fantastiska – och balanserade fettet och rökigheten med syra från pickles.
Det jag gillar speciellt med pressgurkan är just den kontrasten: hur syrligheten bryter igenom de tyngre smakerna och gör hela BBQ-upplevelsen mer balanserad. Ett enkelt tillbehör, men helt ovärderligt när man vill skapa en riktigt bra barbecue plate.
När jag röker ribs, brisket eller burnt ends gör jag därför gärna en pressgurka som side. Jag använder både persilja och dill – en kombo jag verkligen gillar. Dillen blir som en liten hälsning från det svenska köket in i den amerikanska BBQ jag älskar att laga.
Gör så här
- 1
Skiva gurkan tunt och blanda med salt.
- 2
Lägg den i en skål eller på ett fat med en tyngd ovanpå och låt dra i ungefär 30 minuter.
- 3
Pressa sedan ur vätskan. Rör ihop ättika, socker och vatten till en lag och blanda ner gurkan tillsammans med dill och persilja.
- 4
Låt stå kallt minst en halvtimme, gärna längre, så att smakerna hinner sätta sig.
Ingredienser
- 1 gurka
- 3 krm salt
- 2 msk ättikssprit (12 %)
- 2 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad dill
Ytterligare instruktioner
Grilltips
Pressgurkan passar även minst lika bra till en riktigt god smashburgare – ett enkelt sätt att lyfta burgaren med lite fräschör och syra.
Kommentarer (0)