Reverse sear på svenska betyder i kort att man grillar tvärs om dvs. man börjar grilla indirekt på låg värme & ger sedan till sist det man grillar en sista yta på högre värme.
Hur grillar man då reverse sear?
Med reverse sear börjar man på låg värme så att köttet långsamt tillagas till några grader under önskad tillagningsgrad. När du nått den temperaturen du önskar höjer du grillens temperatur och avslutar med att grilla riktigt hett för att få en sista yta/ maillardeffekt.
Använder du en bra termometer och grillar på detta sätt så får du en väldigt bra kontroll på det du grillar. Dels går köttet sakta upp i temperatur genom att du håller en lägre värme i grillen och blir därav oftast mörare än om du stressar köttet på högre värme för att få det klart fortare.
Vilken temperatur ska man då köra på?
Då det beror väldigt mycket på vad det är för slags kött, hur stor köttbiten är och vilken temperatur du vill nå på viss tid. Så jag kommer jag inte lista exakta temperaturer här, men det hela brukar normalt handla om BBQ temperaturer mellan 90 - 130°C i grillen vid reverse sear.
Var noga med att ligga några grader under tänkt måltemperatur då köttet tenderar att gå upp lite i temperatur medan det vilar i väntan på att grillen ska bli varm nog för den sista grillningen för yta. Den temperatur man avslutar på brukar vara ”riktigt hett” :)
Grilltips
- Ett bra tips för att få till den sista ytan på en reverse sear är att pensla köttet med lite smält smör så leder fettet i smöret värmen bättre och ger en finare yta snabbare.
Kommentarer (0)