Pulled jackfruit
Grillad pulled jackfrukt eller som den även kallas fooled pork är en riktigt god vegetarisk variant på pulled pork.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
















Pulled jackfrukt eller fooled pork är en vegansk/ vegetarisk variant på pulled pork, den köttiga frukten är köttlik i sin konsistens och tillagas den rätt är den ett riktigt gott alternativ till kött.
I detta recept gör jag på liknande sätt som när jag normalt gör pulled pork så att jackfrukten får en riktigt god smak av äkta barbecue.
Gör så här
- 1
Börja med att öppna burkarna med Jackfrukt och skölj av saltlaken. Lägg därefter jackfrukten i lämplig form och krydda med din favorit rub.
- 2
Blanda ihop ingredienserna till din moppsås i lämplig bunke och ställ i kyl tills användning.
- 3
Starta grillen och förbered för 50/50 metoden. När du har fått upp grillen i medeltemperatur (150° - 200°C), lägger du på Jackfrukten och grillar den direkt över glöden tills den fått fin färg och textur.
- 4
Flytta nu över de grillade jackfruktbitarna i ett lämpligt kärl som klarar att stå på den indirekta sidan på grillen (se bilder). Tillsätt nu smör och hälften av din moppsås och låt puttra i cirka 45 minuter med stängt lock på medelvärme (håll koll så att det inte blir för torrt).
- 5
Nu är det dags att riva isär jackfrukten liknande som man gör med pulled pork. Använd två gafflar och riv/ mosa frukten tills den fått en fin trådig struktur. Häll nu över din BBQ-sås och eventuell överbliven moppsås och ställ tillbaks formen i grillen ytterligare 20 min.
- 6
När såsen kokat in lite mer i jackfrukten tar du av den och rör runt, ha eventuellt på lite extra av din rub och servera med t.ex. sallad, coleslaw, lök, jalapeño och barbecuesås i ett tortillabröd.
Ingredienser
- 3 burkar Jackfrukt i saltlake á 565 g
- Rub
- Barbecuesås
- 50g Smör
- 2,5 dl Moppsås
Moppsås
- 1 dl Äppeljuice
- 3 msk Äppelcidervinäger
- 1 dl Vatten
- 1 msk Rub
Ytterligare instruktioner
Kort fakta om jackfrukt
- Jackfrukten är vildväxande i regnskogarna i Västra Ghats, Indien och i Filippinerna, men odlas även på många håll i tropikerna. Den mogna jackfrukten används som färskfrukt och är saftig med en speciell arom, antingen söt eller syrlig, beroende på sort.
- De omogna gröna frukterna (som vi använder i receptet) används vanligtvis som grönsak. Ofta torkas fruktköttet i bitar som sedan används i soppor eller inläggningar.
Kommentarer (0)