Rökning i grillen

Att röka med trä av olika slag är ett trevligt sätt att smaksätta det du grillar. Det är både enkelt och billigt, och det går att göra i de flesta grillar.

Vad ska man använda för trä?

Det finns många olika träslag att röka med som t. ex äppelträ, hickory, ek, körsbär mm och vad man väljer beror lite på vad man vill röka. Körsbär passar t. ex bra till fläskkött medan hickory är vanligare till nötkött. Detta är givetvis en smaksak och man kan med fördel testa sig fram till vad man själv gillar bäst.

Rökträ finns även i många former, rökspån, flis, chunks, pellets & ved. Vad man väljer beror lite på vad man ska göra och vad som passar till den grill, smoker eller det rökskåp som man har.

 

Ska man blötlägga?

Nej, jag gör inte det själv. Vet att en del säger att man ska blötlägga träflisorna först men detta fördröjer bara tiden tills det blir en ren och fin rök i din grill. Att du har på blött trä kan även sänka temperaturen så förbränningen inte blir ren, detta gör att det du grillar/ röker kan smaka oangenämt och bittert.

 

Hur mycket ska det ryka?

Många tror ju mer rök desto bättre, detta är tyvärr fel. För att få den bästa röksmaken på det du röker bör du försöka få till en ren förbränning så att röken är nästan transparent med en blå ton.

 

Vad bör man tänka på när man ska röka i grillen?

  • Tänd och förvärm din grill eller rökskåp i bra tid före du ska röka så att du har en jämn förbränning och stadig temperatur när du börjar.
  • Se alltid till att ha en bra hygien när du förbereder det du ska röka. Lägger man lång tid på att tillaga något vill man ju inte att det ska vara dåligt när det är klart.
  • Avsätt tid för passning av det du ska röka. Vill man ha riktigt gott rökt kött behövs det även aktiv justering av din grill eller rök.
  • Håll koll på temperaturer genom att använda temometer både i kött och grill.
  • Se till att ha en ren förbränning med ett bra luftflöde så att du röker med ren och fin rök.
  • Se till att ha torrt rökträ
  • Ha kul :)

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Saltningsmetoder för rökning

    En guide om hur du på bästa sätt saltar kött & fisk för rökning. Vi går igenom vad som gäller vid torrsaltning & saltlag för dig som vill lära dig mer om rökning i grillen eller rökskåpet.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design