Dessa grillspett är lite starka men det är även den supergoda hettan som just gör att man knappt kan sluta äta när man väl börjat.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Kyckling satay - grillade kycklingspett marinerad med kryddor och serverade med riktigt god chilisås passar utmärkt såväl till förrätt på grillpartyt som till huvudrätt vid middagen.
Gör så här
- 1
Börja med att blötlägga spetten i vatten i tid så de hinner dra i sig lite så att de inte brinner upp medans du grillar.
- 2
Förbered chilisåsen genom att hacka och blanda ihop alla ingredienser, spara hälften av såsen till grillningen och andra hälften som tillbehör när ni ska äta.
- 3
Skär upp kycklingen i lämpliga bitar som passar att trä på spetten. Blanda ingredienserna till sataymarinaden i en skål och häll den över de uppskurna kycklingbitarna. Gnid in marinaden väl och trä kycklingen på grillspetten.
- 4
Tänd grillen och förbered för direkt grillning, när kolen har bra glöd börjar du grilla. Grilla spetten ca 3-4 min på varje sida och pensla där efter på chilisåsen på bägge sidor. Se till att såsen grillas in i spetten och att kycklingen är helt klar.
- 5
Servera spetten med sallad, pommes, chilisåsen och eventuellt annan lite svalare sås (t.ex. mango chutneysås) ifall det blir för starkt.
Ingredienser
- 1 kg ca Kycklingfilébitar i lämplig storlek
- 1 msk Chiliflingor
- 2 msk Curry
- 1 tsk Gurkmeja
- 2 msk Rapsolja
- Flingsalt (efter smak)
- Svartpeppar (nymald, efter smak)
Chilisås
- 1,5 dl Tomatketchup
- 1,5 dl Tropisk juice (äpple apelsin banan och mango)
- 1 st Lime (pressa saften)
- 3 msk Fisksås
- 3 tsk Röd currypasta
- 1 msk Riven ingefära (färsk)
- 2 msk Basilika (hackad)
- 1 st Vitlöksklyfta (finhackad)
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Är man en äkta chiliälskare och vill ha lite extra hetta så kan man även utöka mängden chiliflingor med ytterligare 1 msk.
Kommentarer (0)