Bjud dina vänner på utsökt grillade Japanska kycklingspett penslade med härlig teriyakisås som karamelliseras vid grillningen.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
En härlig hemmagjord Teriyakisås gör du på ca 15 min, du kan använda den både som glaze och sås vid bordet. I receptet använde vi Yamasa Soy Sauce en riktigt god sojasås från Japansk mat
Gör så här
- 1
Börja med att skala och riv vitlök och ingefära blanda sedan alla ingredienser till teriyakisåsen i en kastrull och koka upp under vispning. Låt sjuda på låg värme i ca 10 min så att smakerna går ihop. Låt svalna.
- 2
Förbered yakitorispetten genom att skiva salladslökens stjälkar i ca 3 cm långa stavar. Skär därefter upp lårfilerna i lämpliga bitar. Varva salladslök med kyckling på spetten så att löken håller kycklingbitarna på plats. Krydda därefter spetten med salt & peppar och ställ i kyl tills du ska grilla dem.
- 3
Ladda grillen för direkt värme och invänta en bra glöd. Börja därefter grilla spetten under ständig övervakning och rotera dem frekvent så att de inte bränns.
- 4
Under grillningen penslar du på teriyakisås så att den ger kycklingspetten en härligt karamelliserad yta. (Obs! spara hälften av såsen till bordet i annat kärl då du i början penslar kyckling som ej är klar).
- 5
Spetten är klara att servera vid 72˚C eller när köttet är vitt och saften är genomskinlig när du skär i dem.
Ingredienser
- 800 g kycklinglårfile
- 1 - 2 knippen salladslök
- svartpeppar
- salt
Teriyakisås
- 1 dl Japansk Soja
- 1,5 dl vatten
- 5 msk honung
- 2 msk risvinäger
- 1 tsk färskriven ingefära
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 msk farinsocker
- 1,5 msk majsstärkelse
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Som ni ser på bilderna så använder jag en Japansk bordsgrill då det är enkelt att snurra spetten på denna, men det går givetvis lika bra att använda en vanlig grill.
- Använd kycklinglårfilé när du gör dina Yakitorispett de blir mycket saftigare än med vanlig bröstfilé.
- Hos Japanskmat.com hittar du det mesta du kan tänkas behöva till asiatisk matlagning
Kommentarer (0)