Glödstekt sill i bitå
Glödstekt sill med färskpotatis i tunnbröd
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Glödstekt sill med färskpotatis och tunnbröd på traditionsenligt vis är verkligen gott. Så här gör ni för att glödsteka sill till midsommar.
Gör så här
-
Vattna ur sillen dagen före, låt sedan ligga i vatten över natten.
-
Koka färskpotatisen med dillstjälkar och salt.
-
Tänd grillen och låt den få fin glödbädd.
-
Medan du väntar på att glöden ska bli bra tar du upp sillen ur vattnet och torkar den väl. Placera sedan sillen i ett lämpligt halster.
-
Placera halstret direkt över glöden i några minuter på varje sida (blir värmen för hög med lågor flytta tillfälligt indirekt, och lägg sedan tillbaks direkt över glöden). Har du inget halster går det bra att grilla sillen direkt på grillgallret (är dock lite svårare).
Ingredienser
- Hel saltsill, ordentligt urvattnade och lagda i vatten över natten
- Hel färskpotatis, skrubbad
- Dill (använd stjälkarna till potatiskoket)
- Rödlök, tunt skivad
- Smör
- Gräddfil
- Salt
- Tunnbröd
Lägg upp och servera i bitå
- Lägg tunnbröd på en tallrik
- Skiva och lägg på 2 - 3 potatisar i mitten av tunnbrödet. Klicka på lite smör och ha sönder potatisen lite lätt med en gaffel.
- Lägg en rensad glödstekt sillfilé på potatisen och toppa den med lök, gräddfil och dill. Vik ihop tunnbrödet och servera genast.
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Använd ett bra kvalitetskol (använde Birchotan grillkol till denna grillning) så får du ett bättre slutresultat
- Ha alltid en indirekt del i grillen så att du kan lägga det du grillar indirekt åt sidan ifall det blir för varmt.
Grillar & tillbehör, kol och halster som behövs till grillningen hittar du på bornbbq.se
Kommentarer (0)