Helgrillad lax på alplanka

10 10 1 10 0

Helgrillad lax på alplanka

Grillad laxsida på alplanka ger mycket smak och arom till fisken. Receptet är enkelt och kryddningen får man gärna själv uppskatta efter smak och tycke.

Tillagningsmetod

Direkt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

Gör så här

  • 1

    Blötlägg plankan minst en timme i förväg.

  • 2

    Medans plankan ligger i blöt hackar ni gräslök, dill, chili & river citronzest. Mortla sedan även svart & vitpeppar. När allt är förberett blandar ni ihop ingredienserna till en mix tillsammans med flingsaltet.

  • 3

    Ta ut laxen från kylen (se till att den hinner bli rumstempererad före tillagning). Elda igång grillen och invänta medeltemperatur.

  • 4

    Ta upp plankan och låt rinna av ordentligt, pensla sedan plankan med olivolja och smula flingsalt över den sida som du ska placera fisken på. Rubba in kryddmixen på laxens ovansida och placera den på plankan med skinnsidan nedåt. Pressa slutligen även lite citron över laxen.

  • 5

    När grillen uppnått önskad värme (medeltemperatur är att föredra mellan 150° - 200°) placerar ni plankan direkt över värmen och stänger locket. Plankan kommer börja ge ifrån sig rök efter en stund och det bästa är att ha locket stängt så mycket som möjligt. Eftersom man bör låta bli att öppna allt för mycket kan det vara bra att från början använda en termometer för att lätt kunna kontrollera temperaturen utan att lyfta locket hela tiden.

  • 6

    Grillningen går ganska fort mellan 15 – 30 minuter (lite beroende på laxsidans storlek) se till att kontrollera att plankan inte fattar eld under tiden ni grillar. När laxen uppnått 48° - 54° (beroende på vad ni föredrar) är det dags att servera. Servera gärna fisken direkt på plankan.

Ingredienser

  • 1st Grillplanka i al
  • 1st laxsida (lämplig storlek, trimma/skär så passar plankan)
  • Olivolja
  • Färsk gräslök
  • Färsk dill
  • Flingsalt
  • Svart & Vitpeppar
  • Chili
  • Citron

Ytterligare instruktioner

Rökplankan vi använde i receptet fick vi vänligt nog av Rökflis (Erik Partelow).  Plankan är i  cm 40x15x3 alltså är tjockleken dubbelt så tjock som de man hittar i butik vilket gör att den håller extra länge. Plankorna finns till försäljning till bra pris så kika gärna in på Eriks facebooksida rökflis.

 

Tips,

Spara gärna en sektion för indirekt värme i det fall det blir för varmt så att plankan nära på börjar fatta eld kan det vara bra att ha en yta till övers för att dra åt sidan och indirekt slutföra grillningen. 

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design