Bjud in dina gäster på en härligt bakad sötpotatis direkt från grillen. Fyll den med en krämig och god skagenröra så blir det en grillmiddag att minnas.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Att baka sötpotatis i grillen är ganska lätt och sötpotatisen blir underbart god då det grillade skalet ger en fin kontrast till det mjuka innanmätet. Fyller man den sedan med en god fyllning som t.ex. egengjord skagenröra blir den mist sagt himmelsk.
Receptet är beräknat på ca 4 personer.
Gör så här
- 1
Börja med att hacka och blanda ihop allt till skagenröran, ha på salt, peppar, pressad citron efter smak. Skala räkorna och vänd ner dem i röran, ställ i kyl tills det är dags för servering. Skölj, borsta, torka även av sötpotatisarna.
- 2
Gör i ordning grillen för indirekt grillning och förbered med deflektor placerad på gallret samt lämpligt nivågaller över det. Om du saknar detta placerar du istället ut kolet på ena sidan eller runt om den yta där du ska ha sötpotatisen.
- 3
Tänd och invänta en bra glöd och kontrollera lufttillförseln med ventilerna så att grillen håller en stadig värme på ca 180 °C.
- 4
Lägg på potatisen och stäng locket, låt nu potatisen gå i ca 30 min då öppnar du och vänder (känn gärna med potatissticka så du får en uppfattning om hur långt det är kvar). Stäng locket och låt nu gå i ca 20 min till.
- 5
Nu är det dags att göra ett snitt i sötpotatisarna, lirka lite lätt med kniven så pass att du kan få ner lite olivolja, salt och svartpeppar. När du gjort detta stänger du locket och låter gå ca 10 min till.
- 6
Nu är potatisarna egentligen klara men om du vill ha lite snygga grillmärken på potatisen gör du så här. Flytta tillfälligt potatisen till en lämplig form, ta bort nivågaller och värmedeflektor så att du har gallret fritt rakt över glöden.
- 7
Lägg nu åter igen på potatisen med den skårade sidan nedåt och grilla potatisen direkt över glöden i några minuter tills du fått lite snygga ”grillränder”.
- 8
Ta av potatisarna och fyll dem med skagenröran och garnera med dillkvistar i varje potatis. Enjoy! :)
Ingredienser
- 4 st sötpotatisar (stora)
- Olivolja
- Havssalt
- Svartpeppar
Fyllning (Skagenröran)
- 1 kg räkor (med skal)
- 3 msk hackad dill
- 1 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
- 1 dl Havre fraiche
- 0,5 msk pressad citron
- 3 msk finhackad rödlök
- dillkvistar
- salt
- svartpeppar
Ytterligare instruktioner
- Rätten är laktosfri och mjölkproteinfri: Havre fraiche (Oatly).
- Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.
- Vegetarianskt alternativ: Uteslut räkorna och ersätt t.ex. med tångcaviar
- Veganskt alternativ: välj äggfri majonnäs & ersätt räkorna med t.ex. tångcaviar
Kommentarer (0)