Pizza på grillen

10 10 1 10 0

Pizza på grillen

Att grilla pizza på grillen är helt klart supergott, har man bara en pizzasten så får man även till den där härliga krispiga botten som man vill ha.

Tillagningsmetod

Cirkulär värme

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

1H

Har gjort pizza ett antal gånger på grillen och det svåraste har helt klart varit att hålla en stabil värme. Så tiden kan variera lite beroende på vilken slags grill man använder, men förbereder man cirkulär grillning och håller locket på brukar det bli bra :)
Denna gång blev det helt klart bäst hittills då jag använde min nya keramiska Kamado SUMO grill, var enkelt att hålla en stabil värme och pizzan blev verkligen perfekt! 

Vad du använder för pizza topping är självklart valfritt men på pizzan i receptet hade jag hemmagjord tomatsås, prästost, buffelmozzarella, skinka, färska champinjoner, paprika, rödlök, jalapeño samt färsk basilika.
Vad du än väljer för topping så är det bra att förbereda allt före du startar grillen så att du har det klart när den når en stabil och bra värme för pizzagrillningen.

Gör så här

  • 1

    Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en bunke.

  • 2

    Häll i lite mjöl i taget och knåda tills du får en fast och elastisk deg. (Spara eventuellt överblivet mjöl till utbakning.)

  • 3

    Låt degen jäsa i bunke under bakduk i ca 30 minuter.

  • 4

    Under tiden degen jäser så förbereder du valfri topping till dina pizzor.

  • 5

    När degen jäst klart så delar du den på 6–8 bitar och bakar sedan ut dem med kavel på mjölat bakbord.

  • 6

    Förbered med kol och tänd grillen, fördela glöden längs med kanten på grillen (cirkulär grillning). Lägg nu pizzastenen i mitten på gallret och stäng locket. Stenen måste bli riktigt het innan det är dags att börja baka pizzan.

  • 7

    När grillen nått en temperatur på runt 250–280 °C toppar ni pizzan efter smak och tycke, grädda pizzan med locket stängt, det tar ungefär 10–12 minuter.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 100 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 16 dl vetemjöl special

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Tjuvkika lite på slutet och lyft gärna på pizzan och kolla hur botten ser ut så får du mer koll på när den börjar bli klar.
  • Låt stenen ligga minst 15 min innan första pizzan så att den är riktigt varm.
  • Ifall ni är många så är det praktiskt att skära upp och servera slices medans man grillar nästa pizza istället för att göra en var.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

  • Pulled Älg

    Pulled Elk på grillen

    Älgkött är en personlig favorit, att tillaga det under längre tid på grillen kan dock vara lite klurigt. Men lyckas man blir det riktigt gott :)
  • Chili con carne

    Chili con carne på grillen

    Prova chili con carne på grillen, en mustig och het gryta med älgfärs, chili, bönor, paprika och tomater. Enkelt och riktigt gott!

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design