Att grilla pizza på grillen är helt klart supergott, har man bara en pizzasten så får man även till den där härliga krispiga botten som man vill ha.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Har gjort pizza ett antal gånger på grillen och det svåraste har helt klart varit att hålla en stabil värme. Så tiden kan variera lite beroende på vilken slags grill man använder, men förbereder man cirkulär grillning och håller locket på brukar det bli bra :)
Denna gång blev det helt klart bäst hittills då jag använde min nya keramiska Kamado SUMO grill, var enkelt att hålla en stabil värme och pizzan blev verkligen perfekt!
Vad du använder för pizza topping är självklart valfritt men på pizzan i receptet hade jag hemmagjord tomatsås, prästost, buffelmozzarella, skinka, färska champinjoner, paprika, rödlök, jalapeño samt färsk basilika.
Vad du än väljer för topping så är det bra att förbereda allt före du startar grillen så att du har det klart när den når en stabil och bra värme för pizzagrillningen.
Gör så här
- 1
Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en bunke.
- 2
Häll i lite mjöl i taget och knåda tills du får en fast och elastisk deg. (Spara eventuellt överblivet mjöl till utbakning.)
- 3
Låt degen jäsa i bunke under bakduk i ca 30 minuter.
- 4
Under tiden degen jäser så förbereder du valfri topping till dina pizzor.
- 5
När degen jäst klart så delar du den på 6–8 bitar och bakar sedan ut dem med kavel på mjölat bakbord.
- 6
Förbered med kol och tänd grillen, fördela glöden längs med kanten på grillen (cirkulär grillning). Lägg nu pizzastenen i mitten på gallret och stäng locket. Stenen måste bli riktigt het innan det är dags att börja baka pizzan.
- 7
När grillen nått en temperatur på runt 300 °C toppar ni pizzan efter smak och tycke, grädda pizzan med locket stängt, det tar ungefär 6–8 minuter.
Ingredienser
- 6 dl vatten
- 100 g jäst
- 1 tsk socker
- 2 tsk flingsalt
- 0,5 dl olivolja
- 16 dl vetemjöl special
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Tjuvkika lite på slutet och lyft gärna på pizzan och kolla hur botten ser ut så får du mer koll på när den börjar bli klar.
- Låt stenen ligga minst 10 min innan första pizzan så att den är riktigt varm.
- Ifall ni är många så är det praktiskt att skära upp och servera slices medans man grillar nästa pizza istället för att göra en var.
Kommentarer (0)