Pizza på grillen

10 10 1 10 1

Att grilla pizza på grillen är helt klart supergott, har man bara en pizzasten så får man även till den där härliga krispiga botten som man vill ha.

Tillagningsmetod

Cirkulär värme

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

1.5H

Jag har gjort pizza på grillen många gånger, och det svåraste har helt klart varit att hålla en jämn och stabil värme. Tiden för gräddning kan därför variera beroende på vilken grill du använder – men om du förbereder för cirkulär grillning och håller locket på, brukar det bli riktigt bra. :)

 

Den här gången blev det utan tvekan min bästa pizza hittills! Jag använde min nya keramiska Kamado SUMO, vilket gjorde det enkelt att hålla temperaturen stabil. Resultatet? Perfekt gräddad botten och otroligt god smak.

 

Toppingen väljer du förstås själv – men på pizzan i receptet hade jag hemmagjord tomatsås, prästost, buffelmozzarella, skinka, färska champinjoner, paprika, rödlök, jalapeño och färsk basilika. Oavsett vad du väljer att lägga på din pizza, rekommenderar jag att förbereda alla ingredienser innan du startar grillen. Då är du redo när stenen är varm och pizzan ska på!

Gör så här

  • 1

    Lös upp jästen tillsammans med socker, salt, olja och ljummet vatten (ca 37 °C) i en stor bunke.

  • 2

    Tillsätt vetemjöl special, lite i taget, och knåda degen tills den blir smidig och elastisk. ca 10 min i bakmaskin,

  • 3

    Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timmar, eller tills den har fördubblats i storlek.

  • 4

    Medan degen jäser, förbered dina valfria toppings så att allt är klart när det är dags att grilla.

  • 5

    Tänd grillen och förbered för indirekt värme genom att placera glöden längs kanterna (cirkulär grillning). Lägg pizzastenen i mitten av grillgallret och stäng locket. Låt stenen förvärmas i minst 10 minuter.

  • 6

    Dela den färdigjästa degen i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del på ett mjölat bakbord till önskad storlek och tjocklek.

  • 7

    När grillen har nått en temperatur på cirka 300–350 °C, lägg på dina toppings på pizzabottnarna. Placera en pizza i taget på den förvärmda stenen, stäng locket och grädda i 6–8 minuter, eller tills botten är krispig och osten smält.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 4 tsk socker
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 12-14 dl vetemjöl special

Ytterligare instruktioner

Grillad pizza-tips

  • Tjuvkika lite på slutet och lyft gärna på pizzan och kolla hur botten ser ut så får du mer koll på när den börjar bli klar.
  • Att låta stenen bli riktigt het innan gräddning är avgörande för en krispig botten. Men var försiktig så att den inte blir för varm då kan den hinna brännas innan överdelen på pizzan är helt klar.
  • För att hålla tempot uppe vid servering, skär upp pizzorna i slices och servera löpande medan nästa pizza grillas.
Kommentarer (2)

connyarv - 2025-04-23 07:18

Receptet är till 6st pizzor :)

Angelica Jonsson - 2025-04-22 18:26

Till hur många pizzor är detta recept? 

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

  • Napolitansk pizza på grillen

    Neapolitan style pizza på grillen

    Hembakad Napolitansk pizza på grillen eller i pizzaugnen. Degrecept & grilltips på hur du bäst får till pizzan på grillen.
  • Pulled Älg

    Pulled Elk på grillen

    Älgkött är en personlig favorit, att tillaga det under längre tid på grillen kan dock vara lite klurigt. Men lyckas man blir det riktigt gott :)
  • Bryner ingredienser till thaisoppan på grillen

    Het Thaisoppa på grillen

    Detta är en härlig vegetarisk soppa med mycket hetta och thaismak, den passar perfekt som förrätt eller som en värmande lunch i vinterkylan. Kombinationen av b.la. lime, chili och ingefära hjälps åt att ge extra sting åt denna thaisoppa.

Annons

Copyright © Grilltips 2025. All rights reserved. Utvecklad av Conny Arvidsson