Enkelt recept på barbecue grillade baby back ribs (kamben), så här får du saftiga små ribs som blir riktigt god röksmak.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Baby back ribs eller på svenska Kamben är från den övre delen av grisens revben närmast ryggraden. Deras tjockare och kortare form, jämfört med de tunnare revbenen längre ned mot sidorna, gör dem idealiska för den långsamma tillagningsmetoden "low and slow". Den här styckningsdetaljen är inte bara mer saftig och mört, utan har också en lite högre fetthalt. Detta ger kambenen en rikare smakprofil och gör dem perfekta för långsammare tillagning.
Att röka kamben är en process som kräver tålamod och omsorg, men slutresultatet är väl värt ansträngningen. Med rätt temperaturer, kryddning och övervakning kan du skapa helt underbara ribs.
Gör så här
- 1
Ta bort hinnan (membranet) som sitter på bakisdan av kambenen. Krydda kambenen med rubben, låt gärna ligga öppet i kyl några timmar före (går även bra med kortare tid)
- 2
Gör mopp-såsen genom att blanda äppeljuice, vatten och äppelcidervinäger
- 3
Förbered grillen för tillagning med indirekt värme och hetta upp den till ca 110 - 120°C
- 4
Grill -rök kambenen indirekt i ca 1-2 timmar, moppa därefter med mopp-såsen var 30:e minut. (börjar de se torra ut är det dags att börja))
- 5
ribsen är klara när det känns möra och böjer sig när du lyfter dem på mitten, då tar du av dem från grillen och låter dem vila några minuter innan du serverar.
Ingredienser
- 1 - 2kg Baby Back Ribs (kamben)
- BBQ Rub
- 2-3 chunks Hickory chunks
- 1 dl Vatten
- 0.5 dl Äppelcidervinäger
- 1 dl Äppeljuice
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Här hittar du grill och bbq rubb
-
Ta bort membranet från kambenen:
1. Torka av med vanligt papper på båda sidorna. 2. Använd sedan någonting spetsigt till att sticka in mellan membranet och det yttersta benet. Du lossar membranet försiktigt från benet genom att bända upp och ner och åt sidorna. 3. När du fått lös så pass att du får in fingrarna greppar du och drar försiktigt av det (är rätt halt så nyp hårt). - De övre revbenen kallas Baby Back Ribs (kamben) och är kortare i förhållande till de större revbensspjällen (spareribs).
Kommentarer (0)