Lär dig grunderna för hur du går tillväga när du barbecue röker en riktig texas brisket.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Den här receptguiden vänder sig till dig som gör brisket för första gången, men den fungerar även utmärkt som återkommande riktlinjer medan du sedan tar dig hela vägen fram till en perfekt brisket. Det krävs nämligen en hel del försök och träning för att man ska få till den riktigt bra.
Hade brisket vart enkel att få helt perfekt så hade alla rökt brisket hela tiden. Så gott är det när man får till köttet som det ska vara.
Vanliga frågor när man ska röka brisket,
Hur lång tid tar det att röka en brisket?
Tillagning av Brisket är beroende på köttet, dess storlek och den temperatur du har under rökningen. Det tar oftast mellan 8 - 16 timmar. Detta gör att din planering är väldigt viktig för att du ska få klart bringan till den tid du tänkt äta den. Som tur är så är det bra att vila bringan och jag skulle säga att det nästan är en del av tillagningen och rekommenderar minst 2 timmars vila men gärna 4 timmar eller mer vilket ger utrymme i planeringen..
Vad är bbq rökt brisket?
Brisket, eller på svenska oxbringa, är en tuff styckningsdetalj som kräver både träning & kunskap för att få riktigt mör. Men med rätt tillagning & rökning har den en sagolikt god köttsmak som är väl värd tiden du lägger ner på att göra den. Bringan består av två muskler, yttre och inre bröstmuskeln samt en fettkappa. Dessa muskler sitter ihop med fett och bindväv och den plattare delen ”The flat” är en magrare del än den mycket mer marmorerade ”Point” delen. Dessutom går delarnas muskelfiber på olika sätt, så man trancherar dem olika.
Vad är brisket för kött?
Brisket eller spetsbringa är en klassisk nötköttsdetalj. Bringan är ifrån nötdjurets bröstmuskler och har ett högt bindvävsinnehåll med en hög fetthalt. Bringan har tack vare sitt grova kött mycket smak & är en vanlig detalj inom amerikansk barbecue. En bringa med point & flat kallas ”full packer”. Tänk på att den svenska bringan normalt styckas helt annorlunda än som de gör i USA.
Vart köper man brisket?
Amerikanskt styckad bringa finns tyvärr inte i vanliga svenska mataffärer. Du hittar den däremot ofta hos specialiserade gill & bbq butiker. Alternativt kan man höra sig för & få en liknande styckning hos en som kan stycka enligt amerikanskt styckningsschema. Men tyvärr har svenska nötdjur sällan samma feta, marmorering som de amerikanska då de bl. a. skiljer sig en hel del i utfodring.
Gör så här
- 1
Putsa: Börja med att med att trimma ovansidan av bringan så den får en jämntjock fettkappa på ca 0,5 cm. Vänd sedan på bringan och putsa bort eventuella hinnor från undersidan. Sist trimmar du ojämna kanter så att de blir mer jämt runt om så att bringan grillas jämnare. Det finns bra videor på Youtube om hur du gör detta moment.
- 2
Rubba: Den vanligaste kryddningen på brisket är en enkel salt och peppar rub, blanda 50/50 av dessa och krydda ett jämt lager. Tips: se till att välja riktigt bra salt och peppar till din brisket. Du lägger ju mycket tid på ett kött som kostar lite och då är det ju dumt att snåla in på kryddningen. När du kryddat klart så lägger du bringan öppet i kyl medan du förbereder grillen.
- 3
Rök: Oavsett vilken grill eller smoker du tänkt använda så börjar du med att göra i ordning för indirekt grillning, och få till ett bra luftflöde för grillning på lägre temperatur. Brisket tillagas/ röks på temperaturer mellan 105° C och 130° C. Temperaturen du väljer beror på flera saker, vad du har för grill, hur fort du vill att köttet ska bli klart osv. Tänk dock på att hetare och fortare oftast innebär torrare kött och sämre bark. Jag brukar röka brisket på ca 110° eller 120° C beroende på grillen jag använder. Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som passar just din grill/rök. Om man är osäker är lägre temperatur bättre, då det är mindre risk att torka ut köttet under tillagning. Tänk på att amerikansk barbecuerökning INTE är samma som vanlig svensk rökskåpsrökning då dessa skiljer sig en hel del åt. Man har inte alls samma mängd rök då den inte är tänkt att konservera köttet under lång tid. Röken ska i stället vara ren nästan genomskinlig med ett riktigt bra luftflöde så att gammal rök hela tiden byts ut mot ny.
- 4
Spraya: Efter de första timmarnas rökning kan vissa delar av bringan bli lite torr på utsidan, då är det dags att börja spraya. När du börjat spraya så fortsätter du med det var 30 - 45 minut tills det är dags att wrappa. Jag brukar spraya med 50/50 äppelcidervinäger & vatten.
- 5
Wrappa eller inte och med vad? När bringan fått en fin mörkbrun nästan svart ”skorpa” även kallat ”bark” så är det vanligtvis dags att vira in (wrappa) den i papper eller folie. Man wrappar främst brisket i folie eller slaktarpapper för att bevara köttets saftighet/ vätska de sista timmarna. Jag använder nästan uteslutande slaktar-papper då det tillåter en del av fukten att åka ut så att man inte råkar ”koka” köttet och på det sättet förstör tillagning & bark. Aluminiumfolie kanske håller kvar mer fukt men blir sällan ett lika bra resultat. En del slår in köttet redan när det går in i ”The stall” för att skynda på tillagningen. Detta tycker jag helt beror på hur bra du lyckats bygga barken, är den inte riktigt där så är det bättre att använda den extra tid som detta innebär för att få till den innan du wrappar. Till sist vill jag också nämna ”the boat” metoden som i kort innebär att du har aluminiumfolie i botten och låter ovandelen vara öppen för att få en krispigare bark. (Sök på detta om du vill veta mer om denna metod)
- 6.
När är en brisket färdig? Vanligtvis siktar man på en innertemperatur på 93 - 95° C. Det är dock väldigt beroende på köttet så efter 89° börjar jag istället känna med termometer probe ifall köttet är mört, det ska kännas lite som varmt smör utan motstånd när man sticker i det.
- 7
Vila: Bara för att du tagit av din brisket från röken betyder inte det att den är klar att skäras upp direkt. Det är väldigt viktigt att du vilar bringan, antingen låter du den vila i sin wrap framme på bänk tills den har lagom temperatur för att trancheras, detta tar längre tid än man kan tro. Eller så varmhåller & vilar du den i en isolerad behållare tills ni ska äta. Läs gärna mer om livsmedelssäkra temperaturer när du varmhåller mat.
- 8
Tranchera: Att tranchera brisket är lite speciellt då den som jag tidigare nämnde består av två muskler vars fibrer går på olika håll. Man börjar normalt med att skära den platta delen (The flat), skär alltid på tvärs mot fibrerna. När man skivat bringan halvvägs slutar man. Här börjar den tjockare delen (The point). Vänd nu the point 90 grader och dela den på mitten. Tranchera sedan varje halva i lite tjockare skivor än du gjorde med the flat. Även här finns det videor på YouTube eller så kan du kika på när jag trancherar här eller här . Lycka till!
Ingredienser
- 5 - 7 kg Brisket
- Salt & peppar eller annan lämplig brisket rub
- Äppelcidervinäger & vatten
- Slaktarpapper
- Rökved, Rökchunks eller rökflis
- Kol med neutral doft som brinner med jämn temperatur länge
Ytterligare instruktioner
.
Kommentarer (0)