Chili con carne på grillen

10 10 3 10 1

Chili con carne på grillen

Prova chili con carne på grillen, en mustig och het gryta med älgfärs, chili, bönor, paprika och tomater. Enkelt och riktigt gott!

Tillagningsmetod

50/50 värme, Rökning

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

Missade tyvärr exakta mått till kryddblandningen denna gång men kommer nog göra denna igen då väldigt god så måtten kommer i samband med det. Men prova dig gärna fram antingen genom att krydda direkt efter smak eller genom att göra en färdig blandning ungefär som en rubb.

Gör så här

  • 1

    Börja med att preppa samtliga delar i förväg dvs. tina färsen, hacka lök, vitlök, paprika och chili. När detta är klart förbereder du grillen för 50/50-metoden & hetta upp till medel – hög temperatur 200 -230 °C. En blandning av kol och briketter kan vara bra eftersom man ska hålla värmen länge.

  • 2

    När du fått en jämn temperatur hettar du upp din gryta direkt över glöden. När denna blivit riktigt varm tillsätter du olja och smör och bryner på köttfärsen. När köttfärsen fått en bra färg tillsätter du lök, vitlök, paprika, salt och din kryddblandning. Rör om och lägg lite rökflis på glöden stäng sedan locket. (håll koll så att inte bränner fast genom att snabbt öppna och röra om)

  • 3

    Nu är det dags att tillsätta resterande ingredienser, öppna häll i tomatsåssås med vitlök, vita bönor, grovhackade tomater, kidneybönor, hackad chili samt ett glas vatten. Rör om och låt koka upp. När det börjat koka drar du grytan till den indirekta sidan lägger på ett lock (om du har/ får plats med det) stäng sedan grillen och låt puttra. I ca 30 - 40 minuter.

  • 4

    Smaka av och krydda mer ifall behövs, när du är nöjd med smak är det dags att servera. Ett gott vitt bröd och ris passar utmärkt till detta.

Ingredienser

  • 800 g Älgfärs (alternativt nötfärs)
  • 2 1/2 msk Matolja
  • Smör (efter smak, ganska mycket ifall älgfärs)
  • 2 st Gula lökar
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 3 st Paprikor (gul, röd, grön)
  • 1 burk Vita bönor i tomatsås (à 440 g)
  • 1/2 burk Kidneybönor
  • Färsk eller torkad chili hackad (efter smak)
  • 1 Glas Vatten

Kryddblandning

  • Rökt paprikapulver
  • Chilipulver
  • Lökpulver
  • Vitlökspulver
  • Koriander
  • Spiskummin (mald)
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Socker

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Rosta gärna lite peppar i botten på grytan i samband med att du värmer den på grillen så får du fram lite extra pepparsmak.
  • Smaka av grytan regelbundet under tillagningen så att du kan krydda efter ifall det behövs.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Pulled Älg

    Pulled Elk på grillen

    Älgkött är en personlig favorit, att tillaga det under längre tid på grillen kan dock vara lite klurigt. Men lyckas man blir det riktigt gott :)

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design