Lär dig grilla Dala Cut bbq ribs low and slow på grill eller offset smoker.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Riktigt barbecue grillade revben är helt magiskt gott och just de här fina ribsen är helt klart värda den tid det tar att grilla dem low n´slow. Dala Cut ribs tar ca 5 – 6h att grilla med en indirekt temperatur mellan 110 – 130°C (beroende på grill).
Varför Dala Cut ribs? Svenska revben är ju tyvärr normalt väldigt tråkiga då det knappt finns något kött att jobba med på dem. Just detta gjorde att jag själv började fundera på hur man kunde få till ett riktigt bra svenskt revbenspjäll med mer kött på så att det lämpar sig bättre för grillning.
Dala Cut pork ribs är resultatet av just detta, de här ribsen är speciellt framtagna så att de är optimala för low n´slow bbq. Spjällen är putsade för jämnare tillagning & har 5 revben med mycket fint marmorerat kött på. Dala Cut Ribsen är framtagna av Born bbq & kök under varumärket Swedish BBQ
Efter att ha testat de här grymma ribsen otaliga gånger så har jag satt ihop ett enkelt recept och lite tips på hur man får till riktigt fina bbq ribs.
Gör så här
- 1
Börja med att skåra membranet på revbenssidan med en kniv, eller alternativt ta bort det helt (jag föredrar dock att ha det kvar på de här ribsen). Pensla sedan revbenen med ett tunt lager neutral olja, yellow mustard eller majonnäs (välj det du själv föredrar som ”binder”)
- 2
Krydda med din favorit rub och låt sedan ribsen stå öppet i kyl med kryddningen några timmar före du ska grilla dem. (De här ribsen har bra med fett och tål att kryddas rejält så var inte blyg med kryddan.)
- 3
Tänd grillen eller smokern och förbered för indirekt rökning (110 - 120°C).
- 4
Rök Dala Cut ribsen i ca 4-5 timmar eller tills du börjar få en fin yta (”bark”). Äpple, ek, eller al funkar till de här revbensspjällen. Försök ha en ren förbränning med lagom mängd nästan transparent rök för bästa bbq smak.
- 5
När du är nöjd med ytan så slår du in dem i slaktarpapper med några bitar smör. Lägg köttsidan mot smöret och slå in ribsen tight runt om. Höj sedan grillens temperatur till 130 - 135°C Lägg tillbaka ribsen på grillen med köttsidan uppåt och låt gå i ca 1-2h till. Känn sedan med probe om de börjar bli mjukare & sikta på en temperatur mellan 92 - 96°C.
- 6
När du nått måltemperatur eller när de känns möra med proben så tar du av dem och låter dem vila i ca 20 - 30 min.
- 7
Skär upp och servera genast som de är med lite goda sides (pickles, coleslaw, bbq-sås mm) eller gå ett steg längre och gör en smarrig glaze finish (tips längre ner på sidan)
Ingredienser
- 1kg Dala Cut Pork Rib
- Binder (neutral olja, majonnäs eller gul senap)
- Din favorit rub
- Smör
Redskap
- Slaktarpapper
- Termometer
Ytterligare instruktioner
Grilltips,
- Vill du ha ett sötare rib med glaze så kan du med fördel även lägga med lite bbq sås när du slår in i slaktarpapper. När ribsen börjar bli klara (92 - 96°C) så vilar du dem 20 min och tar sedan ur dem ur ”wrappen” och penslar på ett extra lager glaze. Sen lägger du tillbaka dem på grillen tills såsen satt sig.
- Lägg gärna ut era ribs på sociala medier med taggen #dalacutporkribs och gärna @grilltips.se och @bornbbq så att vi når ut till fler med de här goda ribsen.
- Läs mer om Dala Cut Ribs på Swedishbbq.com
Kommentarer (0)