Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj som är riktigt mör & fantastiskt smakrik. Grillar du den rätt med fettkappan kvar så har du garanterat grillat kött som smakar fantastiskt
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Picanha är som sagt en riktigt smakrik köttbit med sitt ursprung i Brasilien, köttet är relativt grovtrådigt och har mycket smak. Innan jag grillade denna styckningsdetalj första gången läste jag en hel del recept och tillvägagångssätt och sättet jag tillslut grillade Picanha på blev riktigt bra och väldigt gott.
Gör så här
- 1
Blanda rub genom att först mortla senapsfrön (går även bra med senapspulver), vit och svartpeppar och ha därefter i salt.
- 2
Skär skåror i ett rutmönster på köttets fettkappa och gnid därefter in din rub på bägge sidor, lägg i kylskåp ett par timmar före grillningen eller över natten.
- 3
Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat, skär nu upp i jämna bitar ca 250g. spetta upp köttet så som på bild ovan, salta gärna efter på ytorna som kommer fram efter du skurit köttet.
- 4
Starta grillen och förbered 50/50 metoden så att du har en indirekt yta och en direkt. När du har en temperatur mellan 125 - 140°C är det dags att börja grilla indirekt.
- 5
Ha en bra termometer tillhands och vänd även köttet under den indirekta grillningen. När köttet är ca 5°C under din tänkta måltemperatur (ca 55°C) är det dags att flytta det till den direkta delen på grillen.
- 6
Öppna grillens ventiler och grilla köttet över direkt värme under ständig övervakning och vändning, pensla även på lite av chimichurri. Försök även se till att ge kappan lite extra krispig yta. Köttet är klart när det nått en innertemp på ca 55°
Ingredienser
- 1 bit Picanha (ca 1,2-1,5 kg)
- 2 msk Senapsfrö (gul)
- 0,5 msk Svartpeppar
- 0,5 tsk Vitpeppar
- Salt (flingsalt)
- Chimichurri
Ytterligare instruktioner
Här är några grilltips före du börjar med receptet
- För bästa resultat på grillen behåller vi fettkappan på under grillningen, detta förhöjer den goda smaken på köttet och gör det riktigt saftigt.
- Skiva upp köttet och spetta det före grillningen. Anledningen till att jag gör detta är dels för att det blir enklare att tillaga enligt önskemål från gästerna när man har uppdelat i flera bitar och dessutom får man tillfälle att pensla på örtblandningen runt om så att hela köttet får smak från det.
- Köttet bör grillas först på indirekt värme och därefter avslutningsvis på direkt värme dvs. reverse sear.
- Använd termometer för att kontrollera köttet så du får det tillagat till önskad temperatur, själv föredrar jag och rekommenderar Picanha medium-rare.
Obs! ta det försiktigt när du penslar på Chimichurri, oljan i denna kan göra att det uppstår större lågor ifall den droppar ner i glöden.
Tips här kan du köpa Pichana online
För denna grillning använde jag min Kamodo SUMO grill och längre stålspett utan galler. Detta sätt tyckte jag var trevligt och gav bra resultat men det går givetvis bra med annan grill och mindre spett eller direkt på galler. Huvudsaken är att du följer samma princip så bör du få ett lyckat resultat, lycka till :)
Kommentarer (5)
Mats Wolving - 2024-08-16 09:48
Några synpunkter:
- Köttet är så gott i sig självt, så det räcker med bara salt
- om fettkappan inte är för tjock: vänd den inåt i stället när bitarna träs upp på spetten. Då får bitarna mer av god grill-yta
- lägg in för indirekt grillning redan innan grillen har kommit upp i temp (om inte tändvätska har använts, förstås...). På det sättet får köttet en extra smarrig röksmak.
Johan K - 2024-07-27 08:56
Jättegott kött och mört.
När jag läste att det var svårt så blev jag orolig men efter att tagit lite tips och chansade blev det superbra.
Skar i fettkappan i rutor och rubbade in salt o peppar på hela biten. Delade upp min stora köttbit på 2. Delade i mitten längst fibrerna och sen skar jag 2cm skivor tvärsöver. Saltade och peppade de skurna efter det.
I klotgrillen så körde jag briketterna på var sin sida och köttet indirekt i mitten. Det gick rätt så fort och inget blev för grillat.
Använde inte någon termometer och vände köttet ofta.
Kommer grilla det fler gånger, rekommenderas!
Martin Falck - 2020-11-02 20:06
Är man skivar det för grillning så skär längs med muskelfibrerna . Sedan vika skivorna dubbelt med fettkappan ut och trä på spett. Sedan då man äter så skivas köttet tvärs fibrerna . Så gör de i Brasilien iaf
rickiek - 2020-07-03 19:23
Supergott, har grilat picanha enligt ditt recept flera gånger!
Rickie
Christian Eidenert - 2019-07-19 21:18
Mycket bra instruktioner och resultatet blev grymt bra. Stort tack för Grilltipset!