Grilla Picanha

10 10 1 10 0

Grilla Picanha

Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj som är riktigt mör & fantastiskt smakrik. Grillar du den rätt med fettkappan kvar så har du garanterat grillat kött som smakar fantastiskt

Tillagningsmetod

50/50 värme

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

20M

Picanha är som sagt en riktigt smakrik köttbit med sitt ursprung i Brasilien, köttet är relativt grovtrådigt och har mycket smak. Innan jag grillade denna styckningsdetalj första gången läste jag en hel del recept och tillvägagångssätt och sättet jag tillslut grillade Picanha på blev riktigt bra och väldigt gott.

Gör så här

  • 1

    Blanda rub genom att först mortla senapsfrön (går även bra med senapspulver), vit och svartpeppar och ha därefter i salt.

  • 2

    Skär skåror i ett rutmönster på köttets fettkappa och gnid därefter in din rub på bägge sidor, lägg i kylskåp ett par timmar före grillningen eller över natten.

  • 3

    Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat, skär nu upp i jämna bitar ca 250g. spetta upp köttet så som på bild ovan, salta gärna efter på ytorna som kommer fram efter du skurit köttet.

  • 4

    Starta grillen och förbered 50/50 metoden så att du har en indirekt yta och en direkt. När du har en temperatur mellan 125 - 140°C är det dags att börja grilla indirekt.

  • 5

    Ha en bra termometer tillhands och vänd även köttet under den indirekta grillningen. När köttet är ca 5°C under din tänkta måltemperatur (ca 55°C) är det dags att flytta det till den direkta delen på grillen.

  • 6

    Öppna grillens ventiler och grilla köttet över direkt värme under ständig övervakning och vändning, pensla även på lite av chimichurri. Försök även se till att ge kappan lite extra krispig yta. Köttet är klart när det nått en innertemp på ca 60°

Ingredienser

  • 1 bit Picanha (ca 1,2-1,5 kg)
  • 2 msk Senapsfrö (gul)
  • 0,5 msk Svartpeppar
  • 0,5 tsk Vitpeppar
  • Salt (flingsalt)
  • Chimichurri

Ytterligare instruktioner

Här är några grilltips före du börjar med receptet

  • För bästa resultat på grillen behåller vi fettkappan på under grillningen, detta förhöjer den goda smaken på köttet och gör det riktigt saftigt.
  • Skiva upp köttet och spetta det före grillningen. Anledningen till att jag gör detta är dels för att det blir enklare att tillaga enligt önskemål från gästerna när man har uppdelat i flera bitar och dessutom får man tillfälle att pensla på örtblandningen runt om så att hela köttet får smak från det.
  • Köttet bör grillas först på indirekt värme och därefter avslutningsvis på direkt värme dvs. reverse sear.
  • Använd termometer för att kontrollera köttet så du får det tillagat till önskad temperatur, själv föredrar jag och rekommenderar Picanha medium-rare.

 

Obs! ta det försiktigt när du penslar på Chimichurri, oljan i denna kan göra att det uppstår större lågor ifall den droppar ner i glöden.

För denna grillning använde jag min Kamodo SUMO grill och längre stålspett utan galler. Detta sätt tyckte jag var trevligt och gav bra resultat men det går givetvis bra med annan grill och mindre spett eller direkt på galler. Huvudsaken är att du följer samma princip så bör du få ett lyckat resultat, lycka till :)

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Grillad entrecote

    Grilla entrecôte

    Entrecote är riktigt enkel och tacksam att grilla, köttet är fettrikt så det blir riktigt saftigt och gott på grillen.

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design