Top blade steak eller luffarstek är ett väldigt smakrikt och mört kött som passar perfekt på grillen. Grillas i ca 3 min per sida eller tills innertempen är 58 - 60°C
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Detta kött är väldigt mört och smakrikt i sig själv så det räcker givetvis att salta och peppra köttet. Men vill du ha den där lilla extra smakupplevelsen kan du även som jag gör i detta recept testa att marinerad det i olivolja, vitlök, lime, svartpeppar, salt och färska örter.
Gör så här
- 1
Blanda ihop olivolja, vitlök, lime, svartpeppar, salt och hackade färska örter till en marinad. Lägg köttet i lämplig bunke och häll över marinaden (spara lite av marinaden till servering) förvara sedan köttet i kyl tills det är dags för grillningen.
- 2
Förbered nu grillen för både direkt och indirekt grillning dvs. 50/50 metoden. När glöden är bra & håller jämn temperatur (vi vill ha ca 250°C + på den direkta delen av grillen/ det ska vara riktigt hett så att köttet får en fin färg och yta) är det dags att börja grilla.
- 3
Grilla nu Top Blade skivorna direkt över värmen i ca 3 min per sida eller tills innertempen är 58 - 60°C. Ta sedan av köttet och låt det vila i några minuter, skiva sedan upp köttet och häll över lite örtmarinad samt lite extra salt. Servera och njut!
Ingredienser
- Top blade/Luffarstek i skivor
- 1 dl olivolja
- 0,5 - 1 Lime (pressad)
- 1 - 2 vitlöksklyfta, pressad
- basilika (efter smak)
- bladpersilja (efter smak)
- dragon (efter smak)
- salt (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
Ytterligare instruktioner
”Kärt kött har många namn” letar du denna styckningsdetalj i butik bör du även tänka på att köttet enligt amerikansk styckning heter Top Blade men i Sverige säljs den även under namnen Fjäderbladsbog eller mer vanligt Luffarbiff. Den engelska benämningen är dessutom Flat Iron Steak :)
Kommentarer (0)