Grilla Top blade

0 0 0 10 1

Grilla Top blade

Top blade steak eller luffarstek är ett väldigt smakrikt och mört kött som passar perfekt på grillen. Grillas i ca 3 min per sida eller tills innertempen är 58 - 60°C

Tillagningsmetod

Direkt värme, 50/50 värme

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

10M

Detta kött är väldigt mört och smakrikt i sig själv så det räcker givetvis att salta och peppra köttet. Men vill du ha den där lilla extra smakupplevelsen kan du även som jag gör i detta recept testa att marinerad det i olivolja, vitlök, lime, svartpeppar, salt och färska örter. 

Gör så här

  • 1

    Blanda ihop olivolja, vitlök, lime, svartpeppar, salt och hackade färska örter till en marinad. Lägg köttet i lämplig bunke och häll över marinaden (spara lite av marinaden till servering) förvara sedan köttet i kyl tills det är dags för grillningen.

  • 2

    Förbered nu grillen för både direkt och indirekt grillning dvs. 50/50 metoden. När glöden är bra & håller jämn temperatur (vi vill ha ca 250°C + på den direkta delen av grillen/ det ska vara riktigt hett så att köttet får en fin färg och yta) är det dags att börja grilla.

  • 3

    Grilla nu Top Blade skivorna direkt över värmen i ca 3 min per sida eller tills innertempen är 58 - 60°C. Ta sedan av köttet och låt det vila i några minuter, skiva sedan upp köttet och häll över lite örtmarinad samt lite extra salt. Servera och njut!

Ingredienser

  • Top blade/Luffarstek i skivor
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 - 1 Lime (pressad)
  • 1 - 2 vitlöksklyfta, pressad
  • basilika (efter smak)
  • bladpersilja (efter smak)
  • dragon (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Ytterligare instruktioner

Kärt kött har många namn” letar du denna styckningsdetalj i butik bör du även tänka på att köttet enligt amerikansk styckning heter Top Blade men i Sverige säljs den även under namnen Fjäderbladsbog eller mer vanligt Luffarbiff. Den engelska benämningen är dessutom Flat Iron Steak :)

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Grillad entrecote

    Grilla entrecôte

    Entrecote är riktigt enkel och tacksam att grilla, köttet är fettrikt så det blir riktigt saftigt och gott på grillen.
  • Grillad Picanha

    Grilla Picanha

    Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj som är riktigt mör & fantastiskt smakrik. Grillar du den rätt med fettkappan kvar så har du garanterat grillat kött som smakar fantastiskt

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design