Japansk Chashu Pork används främst som ramen topping och görs normalt på karre eller fläsksida. Köttet marineras och bakas långsamt tills det är så mört att det fullständigt smälter i munnen.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Det finns lite olika sätt att tillaga Chashu man kan koka det i buljong och sedan lägga det i marinad men jag rekommenderar verkligen att bräsera köttet i marinaden på grillen som i detta recept. Man får fram helt fantastiska smaker och köttet passar utmärkt att äta som det är med t.ex. rotfrukter och en god slaw, riktigt god Japansk BBQ.
I receptet gör vi en rullad fläsksida men det går även bra att köra det som en hel fläsksida, lägg då svålen nedåt i formen.
Gör så här
- 1
Blanda ihop de flytande ingredienserna till marinaden, vatten, soja, mirin, sake risvinäger. Hacka därefter vitlök, ingefära och salladslök och ha även i det.
- 2
Förbered köttet genom att skölja det (om du torrsaltat), skär sedan bort en del av svålen. Det ska vara ca ¼ del kvar. Rulla nu ihop köttet med svålen utåt så den verkar som en skyddande hinna. Bind ihop rullen med lämpligt steksnöre.
- 3
Placera den rullade fläsksidan i en lämplig form (se bild) och häll även över marinaden. Gör iordning grillen för indirekt grillning och invänta en stadig temperatur på 150 grader.
- 4
Placera formen på den indirekta delen av grillen (alternativt över deflektorplatta ifall du har det) ha i en näve rökflis och stäng locket.
- 5
Köttet ska grillas i ca 4h, under den tiden vänder du rullen 3 – 4 gånger så att samtliga sidor får ligga i marinaden lika länge. Börjar vätskan sina så kan du fylla på med lite vatten och även lägga över folie för att ytterligare bevara vätskan.
- 6
Vill du äta köttet till en ramen så låter du det svalna i kvarvarande sky och täcker det sedan med plast och förvarar i kyl över natten, på detta sätt kan du nästa dag skära tunna skivor som du sedan värmer och har till din ramen.
- 7
Vill du äta det direkt så låter du det vila några minuter före du skär upp och serverar det varmt till lämpliga tillbehör.
Ingredienser
- 1 kg fläsksida
- 2 dl vatten
- 2,5 dl japansk soja
- 2 dl mirin (alternativt sockerlag)
- 0,5 dl sake
- 2 msk risvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl ingefära
- 0,5 dl salladslök
- 1 tsk salt
- 1 näve äppelflis
Ytterligare instruktioner
Grilltips
Torrsalta gärna köttet dagen före (ca 1 tsk salt per kilo) och ha det i kyl så att du hinner få en bra sälta, skölj det sedan före du ska tillreda det.
- Fri från gluten
- Rätten är laktosfri och mjölkproteinfri
Kommentarer (0)