Grillad Chashu Pork

10 10 2 10 1

Grillad Chashu Pork

Japansk Chashu Pork används främst som ramen topping och görs normalt på karre eller fläsksida. Köttet marineras och bakas långsamt tills det är så mört att det fullständigt smälter i munnen.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

20M

Det finns lite olika sätt att tillaga Chashu man kan koka det i buljong och sedan lägga det i marinad men jag rekommenderar verkligen att bräsera köttet i marinaden på grillen som i detta recept. Man får fram helt fantastiska smaker och köttet passar utmärkt att äta som det är med t.ex. rotfrukter och en god slaw, riktigt god Japansk BBQ.

 

I receptet gör vi en rullad fläsksida men det går även bra att köra det som en hel fläsksida, lägg då svålen nedåt i formen.

Gör så här

  • 1

    Blanda ihop de flytande ingredienserna till marinaden, vatten, soja, mirin, sake risvinäger. Hacka därefter vitlök, ingefära och salladslök och ha även i det.

  • 2

    Förbered köttet genom att skölja det (om du torrsaltat), skär sedan bort en del av svålen. Det ska vara ca ¼ del kvar. Rulla nu ihop köttet med svålen utåt så den verkar som en skyddande hinna. Bind ihop rullen med lämpligt steksnöre.

  • 3

    Placera den rullade fläsksidan i en lämplig form (se bild) och häll även över marinaden. Gör iordning grillen för indirekt grillning och invänta en stadig temperatur på 150 grader.

  • 4

    Placera formen på den indirekta delen av grillen (alternativt över deflektorplatta ifall du har det) ha i en näve rökflis och stäng locket.

  • 5

    Köttet ska grillas i ca 4h, under den tiden vänder du rullen 3 – 4 gånger så att samtliga sidor får ligga i marinaden lika länge. Börjar vätskan sina så kan du fylla på med lite vatten och även lägga över folie för att ytterligare bevara vätskan.

  • 6

    Vill du äta köttet till en ramen så låter du det svalna i kvarvarande sky och täcker det sedan med plast och förvarar i kyl över natten, på detta sätt kan du nästa dag skära tunna skivor som du sedan värmer och har till din ramen.

  • 7

    Vill du äta det direkt så låter du det vila några minuter före du skär upp och serverar det varmt till lämpliga tillbehör.

Ingredienser

  • 1 kg fläsksida
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl japansk soja
  • 2 dl mirin (alternativt sockerlag)
  • 0,5 dl sake
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl ingefära
  • 0,5 dl salladslök
  • 1 tsk salt
  • 1 näve äppelflis

Ytterligare instruktioner

Grilltips

Torrsalta gärna köttet dagen före (ca 1 tsk salt per kilo) och ha det i kyl så att du hinner få en bra sälta, skölj det sedan före du ska tillreda det.

  • Fri från gluten
  • Rätten är laktosfri och mjölkproteinfri
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Pulled pork med grillbröd och coleslaw

    Grillad pulled pork

    Här är det ”Low and slow” som gäller. En grill som kan hålla jämn värme under lång tid är att föredra, t.ex. en bbq smoker. Har du en sådan grill så är det lätt att följa instruktionerna nedan.
  • Pulled pork i pitabröd carolina gold bbq-sås

    Pulled pork i pitabröd

    Pulled pork kan varieras i oändlighet med t.ex. olika tillbehör som såser och bröd mm. Denna variant serveras i pitabröd med en söt carolina gold bbq-sås
  • Köttfärspaj med mozzarella

    Grillad Köttfärspaj

    Grillad köttfärspaj med medelhavs influerade smaker. Lite pyssel för att få till pajen, men helt klart värt det, då den blir riktigt god!

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design