Grillad pluma iberico

0 0 0 10 1

Grillad pluma iberico

Pluma från Iberico grisen är en extremt marmorerad & mycket smakrik styckdetalj. Vill du ha ett kött som går fort att grilla men ändå ger fantastisk smak och upplevelse ska du verkligen prova denna detalj.

Tillagningsmetod

Direkt värme

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

15M

För att få kallas Patanegra måste köttet komma från svarta grisar av den iberiska rasen, som är uppfödda på ekollon vilket ger en nötig smak på köttet. Pluma (eller kotlettkappa som det också kallas) sitter på grisens skuldra, ovanpå bitar som karré och kotlett.

Iberico pluma grillas med fördel ett par minuter per sida direkt över en het glödbädd och vilas sedan en stund innan den skärs upp. Innertemperaturen ska inte överstiga 67 grader.

Gör så här

  • 1

    Tänd upp din grill och invänta en riktigt fin och het glödbädd.

  • 2

    Medan grillen blir varm kryddar du köttet med salt så det hinner dra in i köttet.

  • 3

    Grilla köttet ett par minuter per sida direkt över den heta glöden tills du har en fin yta/ någon grad under din måltemperatur.

  • 4

    Ta av och vila köttet ca 5 - 10 min före du trancherar och har på lite extra salt och peppar.

  • 5

    Njut, det här köttet är bland det finaste du kan äta.

Ingredienser

  • Pluma iberico
  • Salt (Välj ett extra fint Salt)
  • Svartpeppar (En extra bra peppar)
  • Kvalitetskol (Ett fint kött kräver ett bra kol )
  • Grilltermometer

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Du kan med fördel lämna 30% fritt från kol i grillen så att du har en indirekt yta kvar ifall du behöver flytta köttet under grillningen. Köttet har mycket insprängt fett och det kan lätt bli mycket lågor under tiden det grillas.
  • Var inte rädd för att det blir ”för hett” köttet ska grillas hårt och fettet i det skyddar mot att det blir bränt eller torrt.
  • Första gången man testar de här fina köttet rekommenderar jag att man provar det med endast salt och peppar så man får fram det mesta av den unika köttsmaken. Efter att du gjort detta en gång så kan du givetvis även prova att krydda med lite mer smakhöjande kryddor :)
    Kan rekommendera Halen Môn havssalt chili & vitlök eller Chipotle Honey Rub

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Pluma grillad direkt över glöd

    Grillad Pluma

    Pluma är en riktigt trevligt & god köttdetalj som passar helt perfekt på grillen. Grillar man den här biten rätt så är den helt fantastisk god.
  • Köttfärspaj med mozzarella

    Grillad Köttfärspaj

    Grillad köttfärspaj med medelhavs influerade smaker. Lite pyssel för att få till pajen, men helt klart värt det, då den blir riktigt god!
  • Grillad karré i wrap

    Grillad karré i wrap

    Wraps fyllda med grillad fläskkarré, avokado, lök, körsbärstomater, sallad smaksatt med hackad chili, vitlökssås och en tropisk barbecuesås. Enkelt och fantastiskt gott!

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design