Kolgrillad ryggbiff

0 0 0 10 1

Kolgrillad ryggbiff

En perfekt grillad ryggbiff (strip loin) är en riktig klassiker, nötköttets fylliga smak kommer verkligen till sin rätt när man tillagar den på en kolgrill.

Tillagningsmetod

Direkt värme, Indirekt värme

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

5M

Grilla en perfekt biff (strip loin), servera den sedan med sallad, smörbakad potatis champinjoner & vitlökssås så har du en grillmiddag som du sent glömmer.

 

Grillar du bara reaverse sear så är saken ”biff” ;) i receptet är ryggbiffen skuren i ca 3cm tjocka skivor till två personer, du kan även göra skivorna smalare men då lär du även korrigera tillagningstiden något.

Gör så här

  • 1

    Förbered grillen för både direkt och indirekt grillning och skär sedan upp ryggbiffen i lagom tjocka skivor ca 3 cm. Krydda båda sidor med lite salt och peppar, vitlökspulver & rosmarin låt ligga framme och bli rumstempererad.

  • 2

    När glöden är bra & håller jämn temperatur (vi vill ha ca 250°C+ i den direkta delen av grillen) börjar vi med att grilla köttet på den indirekta delen. Låt köttet ligga ca 4 - 5 min per sida med stängt lock emellan vändningarna. Vi siktar på att komma upp i ca 48 - 50°C före den direkta grillningen. (använd gärna termometer för att kontrollera)

  • 3

    Nu är det dags att bryna ryggbiffen direkt över värmen, med hjälp av grilltång börjar du att grilla lite extra runt om kanterna för att få en fin färg och yta. Lägg sedan köttet platt direkt över det heta kolet och grilla ca 1 min per sida.

  • 4

    Ta av köttet och låt vila ytterligare några minuter innan köttet serveras. Salta och peppra gärna lite extra efter behov och smak!

Ingredienser

  • 600 g Ryggbiff
  • 6 st Potatisar
  • 10 st Champinjoner
  • Bladspenat
  • Körsbärstomater
  • Salt
  • Peppar
  • Vitlökspulver
  • Rosmarin

Grillade Champinjoner & smörbakad potatis

  • Smör
  • Olivolja
  • Japansk soja
  • paprikapulver

Ytterligare instruktioner

Smörbakad potatis

  • Böja med att skiva potatisen i centimetertjocka skivor, koka upp och salta vattnet och sänk sedan värmen. Sjud potatisskivorna tills de är genomkokta men fortfarande har lite motstånd i mitten.
  • Värm upp en stekpanna på platta eller på grillen, tillsätt ca 1 msk matolja och 50g smör, när smöret tystnat steker du potatisskivorna i smöret och öser med sked tills de fått en gyllenbrun färg. (salta peppra under tiden)

 

Grillade champinjoner

Champinjonerna kryddades först i en skål med samma kryddor som köttet + lite paprikapulver, olivolja & japansk soja. Sedan träddes de på spett och grillades direkt över glöden så som visas på bilden. Det går fort så snurra ofta.

 

Vitlöksås

Här hittar du receptet på vitlökssåsen som nämns i receptet.

 

Grilltips

Reverse sear betyder kort och gott att bryna i efterhand. Använder du denna metod så får du en perfekt insidan med en riktigt fint grillad yta.

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design