Honey Glazed Pig Shots med jalapeño cheese-korv, cream cheese, cheddar, bacon och nötter. Rökig BBQ-plock med sting och sötma.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid


















De här läckra aptitretarna är nog en köttälskares dröm. De fångar verkligen vad äkta barbecue handlar om – enkla ingredienser, stora smaker, rök och en rejäl dos kärlek i både förberedelse och tillagning.
Pig Shots är små smakbomber byggda på en genial idé: en skiva korv som bas, bacon som kant – och en fyllning som blandar hetta, sötma och rök. Här gör jag min egen twist med jalapeño cheese-korv, ost- och chilifyllning, rökning med hickory och en glaze på honung och jalapeño. Toppen får crunch från cashewnötter och ett fräscht inslag med färsk bladpersilja.
Enkla att laga – svåra att sluta äta! :D
Förberedelser:
- Tänd grill eller smoker och förbered för indirekt värme på ca 135 °C.
- Förbered med pellets, hickory chunks eller röklåda med flis.
- Finhacka jalapeños och riv cheddar om du inte har färdigriven.
- Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor.
- Dela baconskivorna på mitten så att varje skiva räcker till ett varv.
Gör så här
- 1
Forma Pig Shots - Linda en halverad baconskiva runt varje korvskiva så det bildas en liten kopp. Använd gärna tandpetare för att låsa dem i korven så de håller formen under grillningen.
- 2
Blanda fyllningen - Rör ihop cream cheese, riven cheddar, finhackad jalapeño och rub till en krämig och smakrik smet.
- 3
Fyll bägaren - Lägg en Cowboy Candy i botten och skeda eller spritsa fyllningen i varje baconkopp. Fyll nästan ända upp – men lämna lite plats eftersom fyllningen sväller något under tillagning.
- 4
Rök dem - Grilla indirekt med hickoryrök på ca 135-140 °C i ca 40 minuter.
- 5
Glaze - Höj värmen till 150 °C, pensla varje Pig Shot med glaze och grilla vidare i 20 minuter tills baconet är lite krispigt och ytan har en mahogny färgad ton.
- 6
Toppa & servera - Flytta Pig Shotsen till serveringsfat. Strö över cashewhack och färsk bladpersilja. Vila 5-10min och servera – som förrätt, plockmat eller BBQ-mingel.
Ingredienser
- 14 skivor korv (ca 2 cm tjocka)
- 14 baconskivor = 7 hela baconskivor (om baconskivorna är normallånga – annars justera vid behov)
- 150-175 g cream cheese (t.ex. Philadelphia)
- 1–1,5 dl riven cheddar
- 2 finhackade jalapeños (lägg till en extra om du vill ha mer kick)
- 28 skivor Cowboy Candy (candied jalapeños)
- 1-2 tsk BBQ-rub (gärna med tydlig honungston, t.ex. Honey Hog Rub)
- Honey jalapeño glaze, utspädd med lite extra honung
- 0,5 dl Färsk bladpersilja, finhackad
- 1 msk Cashewnötter, grovhackade
Ytterligare instruktioner
Grilltips för bästa resultat
- Välj ett tjockare bacon, gärna lokalproducerat eller hemgjort – det håller formen bättre och ger extra mycket smak.
- Kyl baconet ordentligt innan du börjar och jobba snabbt när du lindar. När det blir för varmt är det svårare att få till fina, täta koppar.
- Sikta på en temperatur runt 130–135 °C under rökningen för bästa balans mellan rök och tillagning. Har du bråttom funkar 140 °C också. Mot slutet kan du höja värmen för att sätta glazen och få yta – då har smaken redan hunnit sätta sig.
- Fyllningen går att variera – gillar du inte jalapeño kan du prova med t.ex. habanero (men i lite mindre mängd ^^').
- Anpassa rub och glaze efter smak. Jag gillar den här lite söta och heta profilen, men det fina med barbecue är att göra det till sitt eget.
Kommentarer (0)