Honey Jalapeno Pig Shots

10 10 1 10 1

Honey Glazed Pig Shots med jalapeño cheese-korv, cream cheese, cheddar, bacon och nötter. Rökig BBQ-plock med sting och sötma.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

20M

De här läckra aptitretarna är nog en köttälskares dröm. De fångar verkligen vad äkta barbecue handlar om – enkla ingredienser, stora smaker, rök och en rejäl dos kärlek i både förberedelse och tillagning.
 

Pig Shots är små smakbomber byggda på en genial idé: en skiva korv som bas, bacon som kant – och en fyllning som blandar hetta, sötma och rök. Här gör jag min egen twist med jalapeño cheese-korv, ost- och chilifyllning, rökning med hickory och en glaze på honung och jalapeño. Toppen får crunch från cashewnötter och ett fräscht inslag med färsk bladpersilja.
 

Enkla att laga – svåra att sluta äta! :D

 

Förberedelser:
 

  1. Tänd grill eller smoker och förbered för indirekt värme på ca 135 °C.
  2. Förbered med pellets, hickory chunks eller röklåda med flis.
  3. Finhacka jalapeños och riv cheddar om du inte har färdigriven.
  4. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor.
  5. Dela baconskivorna på mitten så att varje skiva räcker till ett varv.

 

Pig Shots – video på Instagram
▶ Se videon på Instagram

Gör så här

  • 1

    Forma Pig Shots - Linda en halverad baconskiva runt varje korvskiva så det bildas en liten kopp. Använd gärna tandpetare för att låsa dem i korven så de håller formen under grillningen.

  • 2

    Blanda fyllningen - Rör ihop cream cheese, riven cheddar, finhackad jalapeño och rub till en krämig och smakrik smet.

  • 3

    Fyll bägaren - Lägg en Cowboy Candy i botten och skeda eller spritsa fyllningen i varje baconkopp. Fyll nästan ända upp – men lämna lite plats eftersom fyllningen sväller något under tillagning.

  • 4

    Rök dem - Grilla indirekt med hickoryrök på ca 135-140 °C i ca 40 minuter.

  • 5

    Glaze - Höj värmen till 150 °C, pensla varje Pig Shot med glaze och grilla vidare i 20 minuter tills baconet är lite krispigt och ytan har en mahogny färgad ton.

  • 6

    Toppa & servera - Flytta Pig Shotsen till serveringsfat. Strö över cashewhack och färsk bladpersilja. Vila 5-10min och servera – som förrätt, plockmat eller BBQ-mingel.

Ingredienser

  • 14 skivor korv (ca 2 cm tjocka)
  • 14 baconskivor = 7 hela baconskivor (om baconskivorna är normallånga – annars justera vid behov)
  • 150-175 g cream cheese (t.ex. Philadelphia)
  • 1–1,5 dl riven cheddar
  • 2 finhackade jalapeños (lägg till en extra om du vill ha mer kick)
  • 28 skivor Cowboy Candy (candied jalapeños)
  • 1-2 tsk BBQ-rub (gärna med tydlig honungston, t.ex. Honey Hog Rub)
  • Honey jalapeño glaze, utspädd med lite extra honung
  • 0,5 dl Färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 msk Cashewnötter, grovhackade

Ytterligare instruktioner

Grilltips för bästa resultat

  • Välj ett tjockare bacon, gärna lokalproducerat eller hemgjort – det håller formen bättre och ger extra mycket smak.
  • Kyl baconet ordentligt innan du börjar och jobba snabbt när du lindar. När det blir för varmt är det svårare att få till fina, täta koppar.
  • Sikta på en temperatur runt 130–135 °C under rökningen för bästa balans mellan rök och tillagning. Har du bråttom funkar 140 °C också. Mot slutet kan du höja värmen för att sätta glazen och få yta – då har smaken redan hunnit sätta sig.
  • Fyllningen går att variera – gillar du inte jalapeño kan du prova med t.ex. habanero (men i lite mindre mängd ^^').
  • Anpassa rub och glaze efter smak. Jag gillar den här lite söta och heta profilen, men det fina med barbecue är att göra det till sitt eget.

 

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2025. All rights reserved. Utvecklad av Conny Arvidsson