Barbecue grillade tjocka revben

10 10 1 10 1

Barbecue grillade tjocka revben

Tjocka revbensspjäll är enligt mig ett måste på julbordet, är de dessutom grillade low & slow enligt detta recept på en Kamado grill så blir de oslagbart saftiga.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

30M

När man lagar/ grillar något många gånger blir det lätt att man testar och ändrar lite i tillagningsmetoden. Eftersom detta är en av mina favoriter på grillen har det blivit några vändor :D 

 

Under året har ju många fler upptäckt/ skaffat och börjat grilla på keramiska grillar av alla de slag (Själv använder jag och grillar numera flitigt på en Kamado SUMO), detta recept är även därför huvudsakligen anpassat för sådana grillar.

Det går givetvis även bra med annan grill men vissa saker så som t.ex. deflektor och andra tillbehör samt tid och temperatur kan behöva anpassas för att nå samma resultat som i en keramisk grill.

Gör så här

  • 1

    Börja med att putsa av överflödigt fett från revbenen, vi vill ha kvar fett för att göra det saftigt men samtidigt inte för mycket då röken inte tränger in lika bra genom fett som i rent kött.

  • 2

    Krydda revbenen med din favorit rub, jag använder gärna min egen grill & barbecue rub eller t.ex. Whole Spice Vinegar BBQ Rub. Låt sedan revbenen stå i kyl tills det är dags för bbq grillningen.

  • 3

    Gör i ordning den keramiska grillen för low & slow grillning, rigga / förbered med värmedeflektor placerad på gallret (eller på nivåstöd) ta även fram lämpligt nivågaller och droppformar.

  • 4

    Tillsätt kol och tänd (gärna riktig kvalitetskol för bästa resultat). Invänta bra glöd och kontrollera lufttillförseln med bottenventilen så att grillen håller en stadig värme på ca 120 - 130 grader.

  • 5

    Tillsätt rökflis eller chunks (efter smak, jag använder gärna äppelflis) stäng locket och justera med ventilerna så att luftflödet blir jämnt invänta sedan att röken blir renare och nästan genomskinlig.

  • 6

    Sätt i ordning allt du förberett och ställ även in droppformarna under där du sedan placerar revbenen. När allt är på plats stänger du och låter gå ostört minst 1h, kontrollera under tiden så att du har en bra rök. Vi siktar på att röka revbenen de första timmarna så att det blir lagom röksmak.

  • 7

    Efter den första timmen gått fortsätter du att grilla revbenen indirekt, vid behov tillsätter du även vatten i droppformarna (behövs oftast bara ifall det som droppat börjar brännas i formen).

  • 8

    Man vill ju gärna ha lite struktur/ lite ”bark” yta på revbenen men om du märker att köttet på något sätt börjar blir för tort så kan du med fördel moppa dem med en enkel moppsås för att det skall hålla sig fuktigt (se recept nedan).

  • 9

    Hela grillningen tar ca 4 – 6 timmar och vi siktar på 80 - 85°C innertemp före vi wrappar (det är alltid bra att använda en termometer om man vill lyckas med sitt kött). När du kommit upp i rätt temp tar du och slår in dina ribs i ett slaktarpapper och låter dem fortsätta gå indirekt på grillen tills köttet når ca 90°+ eller är "probe tender"

  • 10

    Ta nu av revbenen och låt vila i ca 1h och skär sedan upp dem och servera gärna tillsammans med en riktigt god bbq-sås.

Ingredienser

  • Tjocka revben (svenskt kött)
  • BBQ Rub
  • Moppsås
  • Droppformar
  • Slaktarpapper

Moppsås

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl äppeljuice
  • 0,5 msk worcestershiresås
  • 1 msk rub

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Tjocka revben är ju egentligen redan klara vid 70°C i innertemp men genom att vi låter dem gå till runt 90 grader så smälter även fettet och gör dem ännu saftigare.
  • Märker du att ribsen börjar bli torra på ytan och redan fått en bra bark tidigare än 80° så kan du givetvis slå in dem i slaktarpapper redan då. Det vi siktar på är en fin smakrik bark med saftigt kött.
  • Om du inte har slaktarpapper går det även med ugnsfolie men då förlorar du lätt strukturen på revbenens yta, pappret släpper nämligen även igenom lite fukt så att revbenen inte börjar ”koka”
Kommentarer (2)

connyarv - 2021-05-16 21:55

@Jonas Folkesson

De tjocka revbensspjäll vi använt i receptet är helt vanliga spjäll från en ICA butik. De varierar givetvis i storlek så man får därför självklart anpassa sin grillning efter det man får tag i :)

Vi går ännu högre i temp än de 85° du skriver (ca 90° - 93°).. Detta är för att bryta ner fett och hinnor så att de omvandlas till köttsafter. 80-85 var mest en hint om när man senast bör slå in köttet i slaktarpapper eller folie. Man kan givetvis slå in köttet tidigare om man är nöjd med barken.

Skulle inte rekommendera att ta av dem vid 70° som du säger då de lätt blir hinnor och större fettbitar kvar då, tjocka revben är fett kött.

Jobbar du indirekt med rätt temperatur i grillen och har koll så blir såna här ribs helt magiska.

Lycka till.

Jonas Folkesson - 2021-05-15 22:32

Nej, se upp med tempen här !!!

Rent destruktivt att köra revbenen till 85!

Vet inte vad ni har för grisar men standard tjocka revben funkar inte till 85 - snustorra såklart och oätbara!

Jag skulle plocka dom vid 70 grader och hålla grillen på max 125 grader, så får det ta den tid det tar. Low n Slow är INTE 85 grader!!!

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Tjocka grillade julrevben med gutangsås

    Tjocka julrevben

    Tjocka revbensspjäll passar verkligen bra på julbordet, i detta recept förkokar vi dem och avslutar dem på grillen med en riktigt härlig bbq-sås.
  • Färdig grillade kamben med jul glaze

    Grillade kamben med julglaze

    Vad passar väl bättre än små goda klibbiga, söta glaserade kamben till jul? God smak från grill och äpple rökflis gör verkligen dessa små godbitar svårslagna

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design