Barbecue grillade tjocka revben

10 10 1 10 0

Barbecue grillade tjocka revben

Tjocka revbensspjäll är enligt mig ett måste på julbordet, är de dessutom grillade low & slow enligt detta recept på en Kamado grill så blir de oslagbart saftiga.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

30M

När man lagar/ grillar något många gånger blir det lätt att man testar och ändrar lite i tillagningsmetoden. Eftersom detta är en av mina favoriter på grillen har det blivit några vändor :D så såhär strax före jul tyckte jag att det passar bra med ett nytt recept på riktigt saftiga tjocka julrevben.

 

Under året har ju många fler upptäckt/ skaffat och börjat grilla på keramiska grillar av alla de slag (Själv använder jag och grillar numera flitigt på en Kamado SUMO), detta recept är även därför huvudsakligen anpassat för sådana grillar.

Det går givetvis även bra med annan grill men vissa saker så som t.ex. deflektor och andra tillbehör samt tid och temperatur kan behöva anpassas för att nå samma resultat som i en keramisk grill.

Gör så här

  • 1

    Börja med att putsa av överflödigt fett från revbenen, vi vill ha kvar fett för att göra det saftigt men samtidigt inte för mycket då röken inte tränger in lika bra genom fett som i rent kött.

  • 2

    Krydda revbenen med din favorit rub, jag använder gärna min egen grill & barbecue rub eller t.ex. Whole Spice Vinegar BBQ Rub. Låt sedan revbenen stå i kyl tills det är dags för bbq grillningen.

  • 3

    Gör i ordning den keramiska grillen för low & slow grillning, rigga / förbered med värmedeflektor placerad på gallret (eller på nivåstöd) ta även fram lämpligt nivågaller och droppformar.

  • 4

    Tillsätt kol och tänd (gärna riktig kvalitetskol för bästa resultat). Invänta bra glöd och kontrollera lufttillförseln med bottenventilen så att grillen håller en stadig värme på ca 100 - 125 grader.

  • 5

    Tillsätt rökflis eller chunks (efter smak, jag använder gärna äppelflis) stäng locket och justera med toppventilen så att luftflödet blir jämnt invänta sedan att röken blir renare och nästan genomskinlig.

  • 6

    Sätt i ordning allt du förberett och ställ även in droppformarna under där du sedan placerar revbenen. När allt är på plats stänger du och låter gå ostört minst 30 - 40 min, kontrollera under tiden så att du har en bra rök. Vi siktar på att röka revbenen den första timmen så att det blir lagom röksmak.

  • 7

    Efter den första timmen gått fortsätter du att grilla revbenen indirekt, vid behov tillsätter du även vatten i droppformarna (behövs oftast bara ifall det som droppat börjar brännas i formen).

  • 8

    Man vill ju gärna ha lite struktur/ lite ”bark” yta på revbenen men om du märker att köttet på något sätt börjar blir för tort så kan du med fördel moppa dem med en enkel moppsås för att det skall hålla sig fuktigt (se recept nedan).

  • 9

    Hela grillningen tar ca 3,5 – 6 timmar och vi siktar på 85°C innertemp (det är alltid bra att använda en termometer om man vill lyckas med sitt kött). När du kommit upp i rätt temp tar du och slår in dina ribs i ett slaktarpapper och låter dem fortsätta gå indirekt på grillen i ca 30 min.

  • 10

    Ta nu av revbenen och låt vila i ca 30 min och skär sedan upp dem och servera gärna tillsammans med en riktigt god bbq-sås.

Ingredienser

  • Tjocka revben (svenskt kött)
  • BBQ Rub
  • Moppsås
  • Droppformar
  • Slaktarpapper

Moppsås

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl äppeljuice
  • 0,5 msk worcestershiresås
  • 1 msk rub

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Tjocka revben är ju egentligen redan klara vid 70°C i innertemp men genom att vi låter dem gå till strax under 90 grader så smälter även fettet och gör dem ännu saftigare.
  • Om du inte har slaktarpapper går det även med ugnsfolie men då förlorar du lätt strukturen på revbenens yta, pappret släpper nämligen även igenom lite fukt så att revbenen inte börjar ”koka”
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Färdig grillade kamben med jul glaze

    Grillade kamben med julglaze

    Vad passar väl bättre än små goda klibbiga, söta glaserade kamben till jul? God smak från grill och äpple rökflis gör verkligen dessa små godbitar svårslagna

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design