En egengjord aioli med vitlök och chili är supergod och passar väldigt bra till räkor eller kräftor. Denna aioli går även riktigt fort att göra med en stavmixer :)
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Gör så här
- 1
Börja med att vispa ihop dijonsenap, äggulor och rödvinsvinäger.
- 2
Droppa till en början i oljan några droppar i taget, fortsätt sedan att öka till en försiktig stråle samtidigt som du vispar kraftigt. (använd en stavmixer och gör en jämn rörelse ner & upp så är det enkelt)
- 3
När du fått ihop grunden till en jämn majonnäs så smaksätter du den med pressad vitlök, hackad chili, salt och cayennepeppar och eventuellt några droppar citronsaft.
- 4
Ställ i kyl och låt dra fram tills att ni ska äta.
Ingredienser
- 2 äggulor
- 1 ½ - 2 dl rapsolja
- 1 - 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk hackad chili
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk rödvinsvinäger
- salt
- cayennepeppar
Ytterligare instruktioner
Grilltips
Se till att rumstemperera äggen, dijonsenapen i tid så att de och rödvinsvinägern håller samma temperatur. Detta är viktigt om du vill lyckas få ihop aiolin direkt.
Har du inte hunnit med att rumstemperera? Ingen panik, gör så här.
- Fyll en skål med fingervarmt vatten.
- Knäck i äggulorna, rödvinsvinägern och dijonsenapen i ett annat lämpligt kärl och rör om lätt med en sked så att det blandas.
- Låt sedan kärlet stå nedsänkt i den andra skålen så att det ljumna vattnet värmer ingredienserna till samma temperatur.
- Efter ett par minuter när det fått gå upp i temperatur tar du och gör klart receptet enl. ovan.
Kommentarer (0)