Grillade ost & tomatbollar med hemgjord pesto

0 0 0 10 1

Grillade ost & tomatbollar med hemgjord pesto

Grillostfylld tomat, öst med citron och toppad med hemgjord pesto.

Tillagningsmetod

50/50 värme

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

5M

Tomat varvad med grillost, toppad med hemgjord pesto. Att grilla tomaten och osten på detta sätt är både gott och ger en trevlig anrättning som passar perfekt som en starter att dela på vid bordet. Servera den gärna med lite grillat bröd till.
Jag brukar oftast grilla stora tomater i halvor på ungefär samma tid som grillost, därför tänkte jag varför inte göra dem till en enda stor gobit och servera dem samtidigt? :) Sagt och gjort så testade jag mig fram till den här ostiga skapelsen.

Gör så här

  • 1

    Tänd grillen och förbered den för 50/50 grillning, sikta på en stabil temperatur mellan 180 - 200 °C.

  • 2

    Skär osten och tomaterna i jämna skivor. Krydda sedan skivorna med salt & färskmalen peppar.

  • 3

    Börja med en tomatskiva och stapla sedan varannan ost/tomat tills du har byggt en ”ost-tomat”. Trä ett spett uppifrån rakt igenom samtliga lager (detta gör det enklare att grilla den). Till sist penslar du på ett tunt lager rapsolja och saltar och pepprar runt hela utsidan.

  • 4

    Grilla ost-tomaten & citronerna direkt över glöden men se till att ha bra avstånd till glöden så att det inte går för fort. När du fått en fin yta runt om (ca 10 - 15 min) flyttar du tomaten till den indirekta delen av grillen. Ös ost-tomaterna med grillad citron och stäng locket och grilla tills osten & tomaten mjuknat.

  • 5

    Ta av och servera genast med mer pressad grillad citron och hemgjord pesto.

Ingredienser

  • 2 st Stora tomater
  • 2 st Grillostar (eldost)
  • 2-3 citroner
  • Pesto (gärna hemgjord)
  • Salt
  • Peppar
  • Rapsolja
  • Grillspett

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Ta fram osten en halvtimme före du ska grilla så den hinner bli rumstempererad och tvärtom med tomaten sätt in den i kylen så den inte värms lika snabbt som osten då den har lite lättare att bli mjuk av direktgrillningen.
  • För att hantera den enkelt använder jag en rejäl grillpinne så att den håller ihop och kan flyttas enklare på grillen.
     

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design