Pulled jackfruit

0 0 0 10 0

Pulled jackfruit

Grillad pulled jackfrukt eller som den även kallas fooled pork är en riktigt god vegetarisk variant på pulled pork.

Tillagningsmetod

Direkt värme, Indirekt värme, 50/50 värme, Rökning

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

20M

Pulled jackfrukt eller fooled pork är en vegansk/ vegetarisk variant på pulled pork, den köttiga frukten är köttlik i sin konsistens och tillagas den rätt är den ett riktigt gott alternativ till kött.

I detta recept gör jag på liknande sätt som när jag normalt gör pulled pork så att jackfrukten får en riktigt god smak av äkta barbecue.

Gör så här

  • 1

    Börja med att öppna burkarna med Jackfrukt och skölj av saltlaken. Lägg därefter jackfrukten i lämplig form och krydda med din favorit rub.

  • 2

    Blanda ihop ingredienserna till din moppsås i lämplig bunke och ställ i kyl tills användning.

  • 3

    Starta grillen och förbered för 50/50 metoden. När du har fått upp grillen i medeltemperatur (150° - 200°C), lägger du på Jackfrukten och grillar den direkt över glöden tills den fått fin färg och textur.

  • 4

    Flytta nu över de grillade jackfruktbitarna i ett lämpligt kärl som klarar att stå på den indirekta sidan på grillen (se bilder). Tillsätt nu smör och hälften av din moppsås och låt puttra i cirka 45 minuter med stängt lock på medelvärme (håll koll så att det inte blir för torrt).

  • 5

    Nu är det dags att riva isär jackfrukten liknande som man gör med pulled pork. Använd två gafflar och riv/ mosa frukten tills den fått en fin trådig struktur. Häll nu över din BBQ-sås och eventuell överbliven moppsås och ställ tillbaks formen i grillen ytterligare 20 min.

  • 6

    När såsen kokat in lite mer i jackfrukten tar du av den och rör runt, ha eventuellt på lite extra av din rub och servera med t.ex. sallad, coleslaw, lök, jalapeño och barbecuesås i ett tortillabröd.

Ingredienser

  • 3 burkar Jackfrukt i saltlake á 565 g
  • Rub
  • Barbecuesås
  • 50g Smör
  • 2,5 dl Moppsås

Moppsås

  • 1 dl Äppeljuice
  • 3 msk Äppelcidervinäger
  • 1 dl Vatten
  • 1 msk Rub

Ytterligare instruktioner

Kort fakta om jackfrukt

  • Jackfrukten är vildväxande i regnskogarna i Västra Ghats, Indien och i Filippinerna, men odlas även på många håll i tropikerna. Den mogna jackfrukten används som färskfrukt och är saftig med en speciell arom, antingen söt eller syrlig, beroende på sort.
  • De omogna gröna frukterna (som vi använder i receptet) används vanligtvis som grönsak. Ofta torkas fruktköttet i bitar som sedan används i soppor eller inläggningar.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design