Lär dig grilla på en keramisk kamado grill

Kamado Grill

En guide om att grilla på och använda en kamadogrills mångsidighet på bästa sätt.

Kamado-grillen har verkligen fått en plats i det svenska hemmet under de senaste åren. Dess förmåga att hålla stabila temperaturer året om och erbjuda användaren mångsidiga möjligheter är ett riktigt framgångsrecept. När jag fick hem och invigde min första Kamado-grill var jag riktigt exalterad över den nya grillen och alla möjligheter den skulle ge mig. Invigningen blev det till trots en klassisk Svensson-grillning direkt över en alltför het glöd, men jag kommer ihåg att jag åtminstone använde locket för att dämpa glöden mellan vändningarna. Utifrån vad jag visste då blev resultatet bra, men oj vad jag har lärt mig mycket sedan dess ^^

Jag hade läst mycket om grillen innan jag köpte den, men informationen på svenska var ganska knapphändig, så övergången från metall-grill till keramisk-grill blev ganska stor. Så det har blivit mycket "learning by doing", och jag kom ganska snabbt på egna lösningar. Efter en tid letade jag också mycket på Youtube och på amerikanska sidor för att få mer erfarenheter, och på den vägen har det fortsatt.

Så jag förstår verkligen om steget från en vanlig klotgrill till en Kamado-grill är ganska stort, och jag ser dagligen många som använder den på samma sätt som de gjorde med klotgrillen. Men det finns faktiskt andra tekniker som kan göra din grillning ännu bättre, och därför vill jag gärna dela med mig av lite från det jag har lärt mig genom åren.

 

Hur grillar man på en Kamado-grill? 

När jag jobbar i min BBQ-butik får jag ofta den frågan, och jag tar gärna en kort genomgång med de som är nyfikna. Jag brukar beskriva det som att den faktiskt fungerar lite som en klotgrill, fast med en lite annorlunda setup. En keramisk grill har oftast två deflektorplattor som möjliggör indirekt grillning och även nivågaller som gör det enkelt att arbeta i flera höjder med mycket på grillen samtidigt. Keramiken håller värmen stabil och ger dig förutsättningar att grilla riktigt saftigt kött. Den går att köra "low and slow" på låg temperatur, men du kan också ta den upp till en riktigt het direktgrillningstemperatur eller ännu högre för pizzagrillning. Många undrar också hur man rengör en Kamado, och det är faktiskt så enkelt som att man tar upp den till högre temperatur och bränner ur den, så blir den inre keramiken nästan som ny. Perfekt att göra detta när man till exempel vill baka pizza.
En vanlig förutfattad mening är att det skulle ta längre tid att tända en Kamado. Detta är bara sant om du ska göra längre grillningar, då det naturligtvis är bra att få en stabil temperatur i hela keramiken för att den ska prestera jämnt över hela rökningen. Men om du bara ska grilla korv eller några skivor karré tar det faktiskt inte längre tid än på en vanlig klotgrill, eftersom det enda som behövs är att få fart på en bra glöd.

 

Hur tänder man och hur mycket kol ska man använda i en Kamado?

En Kamado-grill är väldigt bränslesnål eftersom den både är tät och har tjock keramik som håller värmen bra. Därför behövs mindre kol än man tror. Att fylla eldkorgen till brädden är sällan en bra idé, om man inte ska göra pizza. För mycket kol innebär alldeles för mycket energi, och du kommer att få kämpa för att hålla ner temperaturen :) 

Jag har sett ganska många inlägg på forum där folk säger att de kämpar med att få upp värmen i sin Kamado-grill. Detta beror oftast på två saker: antingen använder man billigt, smuligt kol med små fraktioner, vilket visserligen blir varmt snabbt men det har inte den energi som behövs för längre grillning och det täpper ofta till luftflödet för mycket. Detta leder oss till det andra problemet: luftflödet. Många tänder och stänger sedan locket direkt, och det är inte optimalt eftersom det blir för syrefattigt för att ge en snabb glöd. Om det ryker mycket när du tänder, gör du troligtvis på detta sätt.
Om man är dålig på att ta bort gammal aska täpper det också till mycket av luftflödet som behövs, så regelbunden rengöring rekommenderas.

Så här brukar jag i korthet göra när jag tänder Kamado-grillen. Jag börjar med ett bra kvalitetskol och bygger upp det i en liten hög. Spjällen har jag alltid helt öppna vid tändning. Jag tänder antingen med tändull eller looftlighter (tändrör fungerar också bra, men jag rekommenderar det inte på vintern när grillen behöver värmas långsamt.) Jag har locket helt öppet tills det har tagit sig ordentligt i kolet där jag tänder. På detta sätt får du en bra grundglöd som brinner rent. Sedan stänger jag locket och har fortsatt öppna spjäll tills temperaturen börjar närma sig 15–20 grader under den måltemperatur jag tänkt.
Nu justerar jag nedtill och ser till att det bara är en glipa öppen. Kanske justerar jag övre luftspjället lite, men oftast har jag det helt öppet. När temperaturen börjat stabiliseras justerar jag de sista inställningarna utifrån vad jag ska göra.

Tricket här är att lära sig hur sin kamado beter sig vid upptändningen och justera utefter det. Skulle jag vilja maxa kamado grillens temperatur så hade jag till exempel haft locket fortsatt öppet tills merparten av kolet är riktigt tänt och sedan stängt och behållit spjällen öppna.

 

Rökning i kamado grillen

Rökning i en kamado - hur fungerar det?

~ Röken ska vara ren, och luftflödet behöver vara bra.

En Kamado fungerar utmärkt till att röka i, och det har många nog testat. Grillen håller med sin keramik en helt suverän stabil temperatur som både gör det enkelt och roligt att röka i den. MEN, med stora bokstäver: Ska man röka BBQ i en Kamado behöver man enligt mig se till att verkligen ha ett bra luftflöde som hela tiden drar ut gammal rök och ersätter den med ny. 

Jag har tyvärr sett många gånger att det gamla sättet att styra temperaturen, som innebär att man stryper i toppen, tyvärr hänger kvar. Detta är inget jag förespråkar eller lär ut, eftersom det innebär gammal dålig rök som gärna ger en påtaglig bitter bismak till det rökta. En Kamado grill behöver i stället så bra drag i "skorstenen" som möjligt. Temperaturen styr du sedan mestadels i botten på luftintaget. Visst kan man hjälpa till lite upptill vid lägre temp, men stäng aldrig mer uppe än nere.

Många frågar mig om man ska använda chunks eller flis, och jag brukar rekommendera flis för lättare rökning och chunks för längre barbecue-rökningar. Det behövs normalt inte så många träbitar som man kan tro; har man normalstora chucks räcker det oftast med 2–3 stycken utplacerade i linje med hur elden tar sig. För att få en fin rök behöver nämligen träet värmas upp så att det tar sig lätt och brinner ganska rent. Detta är nog faktiskt bland det svåraste att få till i en Kamado. Men det går, och testar man bara sig lite fram så fixar man snart riktigt fin rök som duger riktigt fint till god BBQ.

 

Ett av mina bästa tips när det gäller Kamado grillning är att göra rent och skydda deflektorplattorna! Plattorna skyddar det du röker eller grillar indirekt väldigt bra, men smutsiga keramiska plattor med gamla rester på ger nästan alltid ifrån sig dålig rök, som enligt mig ger en riktigt obehaglig bismak.
Detta märkte jag ganska tidigt i mitt Kamado grillande, och jag trodde faktiskt först att jag gjorde något fel när jag grillade. Men efter att ha kört utan deflektor och jobbat med höjden för indirekt grillning en gång märkte jag en tydlig skillnad och förstod vad det var. Jag var efter det väldigt noga med att bränna av plattorna och skrapa dem rena. Ännu bättre är det om man använder droppformar ovanpå deflektorn, då kommer man runt både rengöring och den obehagliga bismaken. Gärna lite vatten i också :)

 

Att tänka på, som många missar

Lämna aldrig kolrester och aska i grillen om du inte ska använda den på länge. Gammal aska har en förmåga att dra till sig väldigt mycket fukt, och det hjälper tyvärr inte att grillen är tät eller har skydd på sig. Har man otur så går fukten vidare in i keramiken, och då kan det bli frostsprängningar på vintern. Jag är faktiskt av den uppfattningen att det bästa sättet att förvara en Kamado är utan skydd och under tak. Behöver man ha den under bar himmel så är givetvis ett överdragsskydd bra att ha, men det är då viktigt att man tar av det med jämna mellanrum för att vädra bort eventuell kondens som lätt samlas under det efter ett tags väderväxlingar i vårt nordliga klimat.

 

Det finns givetvis en massa fler saker att nörda ner sig i när det gäller Kamado grillning, men dessa tips är en bra början för både nybörjare och mer erfarna grillare. Vill ni få fler tips så får ni gärna följa mig på sociala medier och kika gärna förbi i min BBQ-butik - Born bbq & kök :)

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Sök

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design