Olika köttdetaljer tar olika lång tid på grillen, och ofta varierar det även på grund av storleken på köttbiten.
Vill du ha ditt kött saftigt och gott men ändå vara säker på att det är genomstekt så är rätt innertemperatur det bästa sättet att lyckas.
Här listar vi innertemperaturer på olika köttsorter samt olika temperaturerna för blodigt, medium och välstekt.
Köttyp |
Rosa (Rare) |
Medel (Medium) |
Genomstekt (Well done) |
Nötkött |
55-60°C |
60-65°C |
65-68°C |
Entrecôte |
55°C |
60°C |
68°C |
Kalv |
58-60°C |
60-65°C |
65-68°C |
Älg, biff och filé |
52°C |
56°C |
65°C |
Hel kyckling |
- |
- |
75-82°C. |
Kycklingfilé |
- |
- |
72°C. |
Kycklinglårfilé |
- |
- |
72°C. |
Fläskkött |
- |
65°C |
70°C |
Lamm |
58-60°C |
70°C |
75°C |
Du bör låta köttet vila före servering. Köttets innertemperatur stiger normalt några grader när det vilar därför är det bra att ta av det från grillen i god tid.
(Vi kommer snart uppdatera denna lista mer i detalj med fler styckningsdetaljer)
Kommentarer (0)