Kycklingsatay med chilisås
Dessa grillspett är lite starka men det är även den supergoda hettan som just gör att man knappt kan sluta äta när man väl börjat.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Kyckling satay - grillade kycklingspett marinerad med kryddor och serverade med riktigt god chilisås passar utmärkt såväl till förrätt på grillpartyt som till huvudrätt vid middagen.
Gör så här
- 1
Börja med att blötlägga spetten i vatten i tid så de hinner dra i sig lite så att de inte brinner upp medans du grillar.
- 2
Förbered chilisåsen genom att hacka och blanda ihop alla ingredienser, spara hälften av såsen till grillningen och andra hälften som tillbehör när ni ska äta.
- 3
Skär upp kycklingen i lämpliga bitar som passar att trä på spetten. Blanda ingredienserna till sataymarinaden i en skål och häll den över de uppskurna kycklingbitarna. Gnid in marinaden väl och trä kycklingen på grillspetten.
- 4
Tänd grillen och förbered för direkt grillning, när kolen har bra glöd börjar du grilla. Grilla spetten ca 3-4 min på varje sida och pensla där efter på chilisåsen på bägge sidor. Se till att såsen grillas in i spetten och att kycklingen är helt klar.
- 5
Servera spetten med sallad, pommes, chilisåsen och eventuellt annan lite svalare sås (t.ex. mango chutneysås) ifall det blir för starkt.
Ingredienser
- 1 kg ca Kycklingfilébitar i lämplig storlek
- 1 msk Chiliflingor
- 2 msk Curry
- 1 tsk Gurkmeja
- 2 msk Rapsolja
- Flingsalt (efter smak)
- Svartpeppar (nymald, efter smak)
Chilisås
- 1,5 dl Tomatketchup
- 1,5 dl Tropisk juice (äpple apelsin banan och mango)
- 1 st Lime (pressa saften)
- 3 msk Fisksås
- 3 tsk Röd currypasta
- 1 msk Riven ingefära (färsk)
- 2 msk Basilika (hackad)
- 1 st Vitlöksklyfta (finhackad)
Ytterligare instruktioner
Grilltips
- Är man en äkta chiliälskare och vill ha lite extra hetta så kan man även utöka mängden chiliflingor med ytterligare 1 msk.
Kommentarer (0)