Som alltid när man handskas med eld finns det en brandrisk, men tänker man bara efter före minskar risken avsevärt.
Allmänt
- Var försiktig med tändvätska! Eller använd den helst inte alls då den vid olycka kan orsaka ett mer svårkontrollerat brandförlopp. Det finns många bra alternativ som t.ex. tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare dessa är säkrare och ger en bättre grillupplevelse.
- Ha gärna en slang eller hink med vatten i närheten. De kan du snabbt släcka med i fall det krävs.
- Om elden sprider sig – larma räddningstjänsten via 112.
Vid grillen
- Placera grillen på ett tryggt avstånd till byggnader och andra lättantändliga material. Grillen ska placeras på ett sådant sätt att det inte finns risk att elden sprider sig.
- Elda bara med grillkol, briketter eller pellets i din grill.
- Undvik engångsgrillar då dessa lätt startar markbränder. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.
- Använder du ändå en engångsgrill, så måste du vara noga med att släcka den och övervaka tills den är helt kall. Släng den inte i en container eller en soptunna innan kolen är helt släckt och kall.
- Lämna aldrig grillen utan bevakning.
- Efter att du är klar med din grillning är det noga att du släcker glöden. Beroende på grill så kan du göra detta med vatten eller så kväver du glöden genom att helt strypa lufttillförseln med t.ex. ett lock.
Kommentarer (0)