Kol eller briketter?

Grillkol & briketter

Vilket är bäst, vilka för och nackdelar finns det? Egentligen så är nog svaret att ingen av dem är ett bättre val än den andra, eller?

Visst det finns vissa skillnader som gör att man kan välja briketter eller kol beroende på vad och hur man ska grilla. Vi går igenom dem här.
 

Fördelar med grillkol

  • Kol börjar brinna snabbare och får snabbt en hög temperatur vilket gör att du även kan börja grilla snabbare.
  • Kolgrillad mat smakar godare (personlig inbillning kanske? Men enligt mig gör det det)


Nackdelar med grillkol

  • Kol har sällan samma storlek så värmen kan lätt bli ojämn.
  • Kol håller inte lika länge eftersom de har en kortare brinntid.


Fördelar med grillbriketter

  • Briketter varar/brinner helt klart längre, så man behöver inte fylla på lika ofta.
  • Enklare att få en jämnare värme i och med att de har samma storlek.
     

Nackdelar med grillbriketter

  • Briketter tar lite längre tid att bli grillklara än kol.
  • Det blir mer aska i grillen vilket gör rengöring av grillen lite jobbigare.
     

Men vad ska man då välja?

Själv blandar jag ibland kol och briketter för att det brukar ge ett bra resultat. Ska man grilla något snabbt så brukar jag använda enbart kol och grillar jag ”low n’ slow” så brukar det bli briketter eller en blandning av båda.

Valet beror mycket på som nämnt ovan på vad man ska grilla, hur man ska grilla och vilken grill man har. Så välj det du tycker ger bäst resultat för just det du ska grilla :) 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och jag har ett brinnande intresse för matlagning, grillning och BBQ. Grilltips.se är tänkt att vara en ny gemenskap för grillentusiaster där man kan dela recept och tips med varandra.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2017. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design