Saltningsmetoder för rökning

Saltning

En guide om hur du på bästa sätt saltar kött & fisk för rökning. Vi går igenom vad som gäller vid torrsaltning & saltlag för dig som vill lära dig mer om rökning i grillen eller rökskåpet.

När man ska röka på klassiskt vis är insaltning ett väldigt viktigt steg i processen, misslyckas denna del så blir det rökta ju faktiskt mer eller mindre förstört.
När man söker på nätet är det spridda skurar & oftast tyvärr lite knapphändig information på hur man utför denna del korrekt. Så i denna saltningsguide har jag utifrån egen erfarenhet och de efterforskningar jag själv gjort sammanställt information för att förhoppningsvis göra det lite lättare för dig att komma i gång.

 

Vi börjar med vilket salt som är lämpligt att använda

Det finns ju en mängd olika salttyper att välja på, så vilket ska man då använda? Jo man kan i kort säga att ju renare saltet är desto bättre blir det. Man bör därför undvika salttyper som är jodiserade då de kan ge köttet ful färg och även lite bitter eftersmak.
Ett havssalt eller annat fint salt utan jod fungerar utmärkt & nitritsalt är bra att använda för dig som ytterligare vill motverka skadliga mikroorganismer och få en fin röd färg i köttet.

Nitritsalt man köper som konsument är färdigblandat havssalt med rätt koncentration, 0,6 % nitrit. 
För den som är skeptisk till nitritsalt så kan man även ersätta en del av det med vanligt ojoderat salt, då får man i stället tillsätta lite askorbinsyra (1 tsk askorbinsyra räcker till 1 liter saltlag) för att få till en rödare färg på köttet. Ha dock i åtanke att nitrithalten i blandningen då kan bli så låg att den inte längre har en skyddande effekt mot botulism.

 

Saltlag (eller saltlake)

Här blandas salt och vatten i en lämplig behållare där köttet eller fisken ryms att ligga helt nersänkt i vattnet. Hur mycket salt du har i vattnet beror på råvaran & hur salt du själv vill ha produkten.

 

Så här gör du en saltlag

 

Ta en kastrull och häll i vatten & den mängd salt du vill ha. Rör om tills saltet helt lösts upp medan det kokar upp. Ta sedan av och kyl ner den färdiga lagen.
Innan saltlagen används måste du kyla ned den till minst 4°C detta är viktigt då man inte vill ha för varmt av livmedelshygieniska skäl. När saltlagen är kyld lägger du i livsmedlet och stoppar det i kyl.
Lämpliga kärl kan vara, en stor kastrull, rostfri bunke, skål eller hink av plast (livsmedelsgodkänd) eller en påse (även den avsedd för livsmedel) – Det viktigaste är att se till att hela råvaran täcks av saltlaken.
Lägg en tyngd ovanpå för att förhindra att köttbiten flyter upp om det behövs. Ha även ett lock eller plastfolie på kärlet för att hindra avdunstning. Låt sedan stå svalt, i kylskåpet (inte varmare än 4° C).

 

Så här mäter du den mängd salt du vill ha

 

Vilken salthalt ska man då använda? De flesta hamnar inom 7 - 10% salthalt. Här får du helt enkelt prova dig fram för att se vad du själv tycker smakar bäst.

 

 

Vattenmängd (liter)
 

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Salthalt
 

Saltmängd (g)

5 % 53 105 158 211 263 316 368 421 474 526
6 % 64 128 191  255 319 383 447  511 574  638
7 % 75 151 226 301 376 452 527 602 677 753
8 % 87 174 261 348 435 522 609 696 783 870
9 % 99 198 297 396 495 593 692 791 890 989
10 % 111 222 333 444 556 667 778 889 1000 1111
11 % 124 247 371 494 618 742 865 989 1112 1236
12 % 136 273 409 545 682 818 955 1091 1227 1364

 

*Man kan även köpa en enkel saltlakemätare som mäter ganska bra hur salthalten är. Det är då dock viktigt att mäta saltlaken innan man t ex blandar i socker eftersom densiteten då ändras av sockret så att lakemätaren inte visar rätt.

 

Hur länge ska köttet ligga i saltlagen?


Saltet tränger in ca 1 cm/dygn i köttet så det tar ofta flera dygn för en köttbit att bli helt genomsaltad. En köttbit som är t ex 6 cm i diameter behöver utifrån denna regel minst 3 dygn i saltlag. Är du osäker på tiden så är det alltid bättre med för lång tid än för kort med denna metod eftersom man inte vill ha ett osaltat parti längst in i köttet. Blir det osaltat i mitten förkortar man nämligen hållbarheten rejält.
Lägger man kött i saltlag blir det aldrig saltare än själva lagen så länge vattnet inte tillåts avdunsta under insaltningen. Ser man bara till att hålla lagen väl kyld under hela processen är det alltså ingen fara om den står längre än det du räknar med.

  • Det är viktigt att köttet sedan torkas så att det är helt torrt för att på bästa sätt ta till sig röken vid rökningen.

 

Sprutsaltning


När man har större köttstycken är det bra att använda sig av sprutsaltning. Denna metod innebär att man injicerar saltlagen direkt i livsmedlet, så att saltet fördelar sig även inifrån.
Efter sprutningen lägger man köttstyckena i en utjämningslag, vanligtvis samma lag som man sprutar in. Denna metod hjälper till att förkorta insaltningstiden avsevärt. Vanligtvis räcker det med ca 3 – 4 dagar i utjämningslagen.
Man kan inte spruta in för mycket saltlake i köttet då andelen lake i köttet jämnar ut sig i utjämningslagen.

En sprutsaltningslag bör vara lite mildare än en vanlig saltlag eftersom rökningsprocessen torkar ut köttstycket och då ökar nämligen även saltkoncentrationen så att det kan bli för salt.
 

Torrsaltning

Torrsaltning kan delas in i två sätt, torrsaltning utan vikt samt torrsaltning med vikt. Denna metod passar främst för mindre och tunnare köttbitar och för fisk som lättare drar i sig salt.

 

Torrsaltning utan vikt


Detta är en traditionell metod som innebär att man tar sin köttbit och lägger i lämpligt förvaringskärl. Sedan häller man över salt, kryddblandning och låter det stå i kyl. Man häller sedan av vätskan som bildas då och då. Denna metod kräver lång erfarenhet och det är lätt att översalta.

  • När man torrsaltar på detta vis behöver man lägga köttet i urvattningslake och byta vatten flera gånger före rökning.
  • Det är viktigt att köttet sedan torkas så att det är helt torrt för att på bästa sätt ta till sig röken vid rökningen.

 

Hur länge ska det då ligga i kylen?


Man brukar säga att saltet tränger in ca en centimeter per dygn från alla sidor. En bit som är t ex 4 cm tjock ska då ligga 2 dygn + lite extra för säkerhets skull. Men detta påverkas självklart även av vad för slags kött och vilken detalj man använder. 

 

Torrsalta med uppmätt mängd salt i vakuumförpackning


Med den här metoden väger du in saltmängd per kg kött och masserar, eller gnider försiktigt in saltet (t ex 28g salt/kg chark) noga tillsammans med valfria kryddor (t ex peppar).
Därefter lägger man in allt i vakuumförpackning & lägger in förpackningen i kyl & vänder förpackningen 1 gång per dygn. När du gör denna metod går du efter riktmåttet 0,5 - 1 dygn per kilo kött i salt. Det bästa med denna metod är att man oftast inte översaltar och att tiden är flexibel. Har man t ex 28 g salt/kg kött så kan inte mer än 28 g salt/kg tränga in i produkten. 

  • Vid torrsaltningen tar man ungefär mellan 2,6% och 3,4% av köttets vikt i salt, man utgår även här ifrån hur salt man vill ha och vad det är för produkt.
  • När man torrsaltar behöver man skölja bort överflödigt salt väl med kallt vatten före rökningen.
  • Det är även viktigt att köttet sedan torkas så att det är helt torrt för att på bästa sätt ta till sig röken vid rökningen.


Andra kryddor i samband med saltning


Det går givetvis även bra att tillsätta andra kryddor både vid torrsaltning eller i saltlag, både torra och färska kryddor går bra. Många använder även socker för att på ett fint sätt runda av saltsmaken.

 

Lite kort om hygien & Nitrit som konservering

 

Ju mer man lär sig om hantering av livsmedel när man grillar och röker desto mer förstår man vikten av att alltid ha en god hygien när man hanterar det man ska tillaga. Så mitt råd är slarva aldrig med hygienen, tvätta dig noga och använd livsmedelsgodkända handskar vid behov och se till att de redskap och ytor är rena där du bereder det du ska tillaga.
Har du t ex själv jagat och hanterat köttet så blir hygienen givetvis oundvikligen något sämre än industriframställt kött och då kanske man bedömer att det är vettigt att använda nitritsalt.

Nitrit är det vanligaste ämnet för konservering av charkprodukter. Ämnet ökar hållbarheten och skyddar exempelvis mot botulism, som är en förgiftning som kan leda till döden. Nitrat och nitrit förekommer naturligt i många livsmedel, men används också som livsmedelstillsats i till exempel charkprodukter. Ämnena kan ombildas i kroppen och också reagera med andra ämnen, men halterna är oftast låga. Det är dock inte klarlagt om de nitrosaminer som bildas vid intag av nitrat/nitrit från maten är cancerframkallande hos människa.
Nitritsalt betecknas som konserveringsmedel E250.

 

Avslutar med ett tips som jag haft stor nytta av när jag grillar och röker


Ta för vana att skriva upp allting du gör så kan du enkelt gå tillbaka och kika hur du gjorde. På detta sätt slipper du glömma och leta reda på informationen igen och kan i stället koncentrera dig på att finjustera det du tidigare gjort så att du får bästa tänkbara resultat.

 

Lycka till med din saltning och rökning!

 

Källor,
Grilltips (egen erfarenhet), Boken Rökning av Alf Andersson, Kött & fiskerökarna på Facebook, livsmedelsverket.se samt flera sökningar/ efterforskning på olika sidor på nätet & i diverse böcker.

Har ni något att tillägga till guiden som gör den bättre? Ni får i så fall mer än gärna maila conny@grilltips.se eller kommentera här på sidan så ser jag till att informationen kommer med.
 

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (2)

connyarv - 2021-12-20 11:37

Tack Johan! Kul att du gillar guiden, hoppas du harnytta av den och att det går bra med din rökning :) ... Vildsvins julskinka låter både spännande och gott, lycka till.

Johan “EvulOne” Fahlberg - 2021-12-17 13:50

Så bra guide! Tack! Denna måste jag spara så att jag kan återkomma när jag röker kött och korv. Just nu ska jag göra en vildsvinsjulskinka för andra gången i mitt liv, med en premiärtest av min spruta.

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Rökning i grillen

    Att röka med trä av olika slag är ett trevligt sätt att smaksätta det du grillar. Det är både enkelt och billigt, och det går att göra i de flesta grillar.

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design