Offset-rökt Sidfläsk – Burnt Ends Style

10 10 2 10 1

Rökt sidfläsk i klassisk burnt ends-stil – långsamt tillagat i offset-smoker med ekved. En BBQ produkt från Grilltips.se i samarbete med Born BBQ, redo att värmas och penslas med din favorit glaze eller bbq-sås hemma hos dig.

Tillagningsmetod

Indirekt värme

Svårighetsgrad

Lätt

Tillagningstid

Det här är en signaturprodukt jag tagit fram för att du ska kunna njuta av riktigt BBQ-rökt kött hemma – utan att behöva stå vid smokern själv i 8 timmar. Sidfläsket röks långsamt med ved i min offset smoker och förpackas här i Orsa, Dalarna. Produktionen är småskalig och tillgänglig i butiken Born BBQ vid utvalda tillfällen.

 

Resultatet blir klassiska pork belly burnt ends – möra, smakrika och riktigt saftiga, med en djup röksmak och fantastisk bark. Skär upp i lämpliga bitar, värm dem i grill eller ugn, pensla med glaze under uppvärmningen och njut. Det passar lika bra på middagstallriken som som aptitretare på BBQ-festen.

 

Hur gör jag då när jag röker dem?


Jag börjar med att putsa till stora bitar sidfläsk och kryddar dem med koshersalt, svartpeppar och en nypa kärlek (läs: min egen kryddblandning). Därefter får de stå kallt och dra åt sig smakerna medan jag tänder upp min North Flame offset smoker. Det tar ungefär en timme innan stålet är ordentligt genomvarmt och jag kan hålla en stabil temperatur i matkammaren.

Jag matar elden med ved och ser till att inte bara hålla jämn värme – utan också få till en ren, klar rök som lyfter köttets naturliga smak istället för att ta över. Jag sprayar köttet vid behov och ser till att det utvecklar en bra bark innan jag slår in varje bit för sig.

Totalt tar rökningen cirka 8 timmar. Visst, man kan göra burnt ends snabbare – men då tappar man både saftighet, vikt och djup i smaken. Det här sättet gör att köttet klarar kylning och uppvärmning utan att tappa så mycket i kvalitet – och bonusen blir en riktigt fin rökkaraktär.

När bitarna är klara får de svalna, kyls snabbt och packas sedan för hand till butiken. Alla batcher är småskaliga och kommer att säljas i butiken vid särskilda tillfällen – utan förbokning. Först till kvarn gäller!

 

Dela gärna din upplevelse!

 

När du testat mina burnt ends får du gärna lämna en kommentar här på sidan eller tagga #grilltipsburntends i sociala medier.
Du kan även lämna en recension på Google eller Facebook – det hjälper fler att hitta till vad jag gör med Grilltips.se!
 


 

Gör så här

  • 1

    Värm upp grillen eller ugnen till ca 135–150 °C. (Grill? Använd indirekt setup.)

  • 2

    Skär upp köttet i kuber – välj storlek efter humör: middag eller partysnacks!

  • 3

    Pensla med glaze redan från början och därefter ungefär var 15:e minut, så bygger du upp en fin yta under uppvärmningen.

  • 4

    När de når 89–92 °C, är de klara. De har då krympt något och känns mjuka. (räkna med 1 – 1h 30m beroende på kubernas storlek)

  • 5

    Låt dem vila några minuter innan servering – sen är det bara att njuta!

Ingredienser

  • 1 Valfri glaze eller bbq-sås
  • 1 Smör

Ytterligare instruktioner

Grilltips från mig:  

 

  • Vill du slippa att såsen droppar ner i grillen? Använd en droppform eller aluminiumform om du penslar direkt på gallret.
  • Vill du hellre vända dem i sås? Lägg kuberna i en bunke med lite smör och BBQ-sås, vänd runt med jämna mellanrum. Det blir kladdigare men det är också magiskt gott.
  • Burnt Ends på pork belly passar grymt bra som starter eller partysnacks. Jag har själv serverat dem med dirty fries och corn ribs – det blir både kul och väldigt gott.
  • Du kan även värma upp Pork Bellyn som den är i hela bit eller i kuber utan sås. Applicera  då en klick smör ovanpå biten som sakta får smälta ner under uppvärmningen. Skär sedan biten i skivor och servera i t. ex. tacos med sallad, skivad rödlök, chili och färska örter.
     

 

Kommentarer (2)

Marcus michols - 2025-04-16 09:45

 

 

Då jag har varit kund under en längre tid i denna fina butik och samtalat med ägaren och skribenten av grilltips.se (Conny) om grillning och BBQ många gånger, så ska det bli en fröjd att äntligen få smaka något som är tillagat av en sann bbq nörd eller så kallad ”pit master”! 

 

Då jag själv anser mig vara en ganska kompetent BBQ fantast så ser jag med spänning fram emot framförallt tre saker när jag ska testa denna produkt. Hur väl har man lyckats med att få fram en produkt som klarar uppvärmning i hemmet med enkla medel och bibehållen smak, konsistens och saftighet?

 

När jag öppnar paketet så är det första som slår mig doften! Det doftar ljuvligt av en angenäm rökig och pepprighet! ”Barken” har en fin mahogny kulör och ser välutvecklad ut och inget som flagnar av. 

 

 Nu har du ett val att ta ställning till: värma som en hel bit och skiva eller kuba upp dem och pensla med glaze för ett mer festligt BBQ tilltugg? Jag valde att göra det senare som kallas ”pork belly burnt ends” bland det godaste som finns enligt min mening. det är allt det som godis borde vara men inte är!

 

På förpackningen finns en QR-kod att skanna som tar dej till grilltips.se där du får en introduktion om produkten och enkla beskrivningar för att vem som helst ska kunna få testa riktig BBQ i hemmet! Jag valde att värma i en helt vanlig ugn för att verkligen sätta produkten på prov och se om det är så enkelt som det beskrivs. 

 

 

Hur blev det då, levde den upp till mina höga förväntningar? 

Absolut! det var ”smokey, sweet and delicious!” men framförallt så var de väl balanserade smaker där röken hjälper till att lyfta fram och inte maskera de goda köttet! BBQ på denna nivå är något alla borde testa vare sej du är avancerad, novis eller kanske inte ens är intresserad av hantverket utan bara vill ha nått alldeles extra till middagen/bjudningen. 

Christoffer Gustafsson - 2025-04-15 21:13

Mycket goda!

Fin och djup röksmak, bra balanserad kryddning som passar bra till vilken glaze eller bbq sås man skulle kunna tänka sig.

Perfekt att prova om man vill smaka på riktigt offset rökt utan att behöva äga/köpa en själv.

 

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design