Så lyckas du med sommarens grillning

Grillad entrecote

Gasol eller kolgrill, vegetariskt eller kött på grillen? :) Här hittar du sommarens grillguide 2017

Det finns väldigt många tips och knep för hur man ska grilla på bästa sätt, vi sållar och plockar ut några av de viktigaste så att du får en riktigt bra start på grillåret 2017.


Börja året med en ren grill

Det är givetvis viktigt att hålla en god hygien och ha en ren grill. Så när du tar fram den efter vinterdvalan är det även läge att passa på att ge din grill en extra noggrann rengöring inför sommarens grill-drabbningar.

Rengöring av galler
Rengöring av grillgallret

 

Gasol, ved, kol och briketter?

Har man ont om tid kan en gasolgrill vara ett perfekt alternativ eftersom det går snabbt då man inte behöver vänta på att få till en glöd. Har man däremot lite mer tid till övers kan man gärna enligt mig ta sig tiden att grilla över ved eller kol. Tycker helt klart att det blir godast när man inväntar en fin glöd och tillagar på det viset.
Men ska man då använda ved, kol eller briketter? Det finns givetvis för och nackdelar med samtliga, läs gärna vår guide med för och nackdelar. 

 

Att tänka på före du börjar grilla

 • Tänk på att tända grillen i god tid. Många lägger på maten för snabbt, låt glöden bli riktigt fin innan du börjar så blir det riktigt bra.
 • Ta fram maten i tid dvs lägg inte maten på grillen direkt från kylskåpet.
 • Förbered allting innan du börjar grilla så att du inte behöver springa in och ut för att förbereda saker när du redan börjat grilla. Är du oförberedd så går det lätt fel med bränd mat osv.

 

Tips när man ska grilla kött

 • Invänta rätt glöd och temperatur före du börjar grilla
  ​Använd gärna hälften briketter / hälften kol och låt dem få en ordentlig glöd. Det tar oftast ca 30 – 40 minuter innan du fått till önskad glöd och temperatur i grillen. När du fått det är det dags att lägga på köttet.
   
 • Satsa på kvalitet på köttet
  När man köper kött i Sverige är det inte så lätt att veta vilken kvalitet det har. Svenska butiker har ju ofta ingen manuell köttdisk där du kan fråga någon med kunskap om köttets kvalitet.
  Mycket av den väsentliga informationen som djurets ras, ålder, kön och hur det levt saknas i kyldiskarna. Så om du har möjlighet till det, handla gärna hos närmaste saluhall eller annan butik med möjlighet till manuell köttdisk. Så får du säkerligen hjälp med att välja ett bra kött som gör grillningen extra god!
   

Grillad älgkorv Grillade tjocka reben med glaze
 

Håll koll på innertemperaturen

För att få till en riktigt bra och saftig köttbit är det viktigaste av allt egentligen innetemperaturen. En bra stektermometer som grilltillbehör behövs för att lyckas med olika kött & temperaturer, och om du använder en termometer så undviker du även att behöva skära i köttet när det ska kontrollera om det är klart.

- Om du vilar köttet i folie innan servering, tänk då på att dra av några grader på den slutliga innertemperaturen då temperaturen normalt ökar några grader i folie.

Här hittar du grilltips lista med rekommenderade innertemperaturer. 
 


Testa lite mer grönt på grillen i sommar

Fler och fler väljer mer grönt eller tom enbart grönsaker så glöm eventuella tidigare misslyckanden med förkolnad lök och svamp som trillar ner i glöden. I år är det dags att göra det gröna på grillen till en riktig höjdare.

 • Mer grönt på glöden i sommar, det finns mycket trevliga vegetariska alternativ allt från jättegod grillad sötpotatis, fylld svamp till grillade vegospett.
 • Vi testar och lägger givetvis upp nya recept hela året :) så missa inte våra vegetariska grillrecept​

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design