Grillad julskinka
Nu är det full fart med julförberedelser och bland dem ska även julskinkan göras. Här har ni tips på hur ni gör en av julbordets absoluta favoriter direkt på grillen.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid














Varför inte testa en grillrökt julskinka i år? Tillagar du skinkan direkt på grillen tar du dessutom fram den där lilla extra smakupplevelsen.
Fin rimmad skinka hittar du t. ex. hos Born bbq & kök
Gör så här
- 1
Börja med att lägga julskinkan i ett kallt vattenbad i ca 1-2 timmar för att dra ut lite av sältan från rimningen så att den inte blir för salt. (byt vatten en eller två gånger under denna tid.)
- 2
Ta ur skinkan ur vattnet och torka den väl (bäst resultat får du om du även låter den torka öppet i kyl några timmar före eller till nästa dag).
- 3
Förbered grillen för indirekt grillning, och invänta fin glöd och en jämn temperatur på 110 grader.
- 4
Placera gärna en lämplig droppform i grillen & lägg även i några bitar al eller äppel chunks på glöden. Se till att vänta tills du fått en nästan genomskinlig fin rök före du stoppar i skinkan.
- 5
Placera skinkan på grillen, stick i en termometer och stäng locket, låt skinkan grillas indirekt med stängt lock på stadig temperatur tills den nått upp till 70 grader (räkna med ca 90 min per kilo). När du kommit till rätt temperatur tar du ut den och låter den vila tills temperaturen/ tillagningen stannar av.
- 6
Nu kan du kyla ner skinkan och vakuumförpacka den så kan du t.ex. griljera den om en dag eller två när lättrökningen jämnat ut sig. Eller så griljerar du den så snart den svalnat lite mer.
- 7
Vill du griljera samma dag så höjer du värmen i grillen (eller förbereder samma temperatur i ugnen) till 225 - 250˚C för griljering, blanda även samman ägg, senap och honung.
- 8
Ta nu av nätet och putsa bort skinkans svål och överflödigt fett och pensla sedan på senapsblandningen och strö därefter över ströbrödet.
- 9
Griljera nu skinkan i ca 10 - 15 min eller tills den fått fin färg.
Ingredienser
- 1 rimmad skinka med valfri vikt (Ej förkokt)
- 1 ägg
- 3 msk av din favoritsenap
- 1 msk honung
- Ströbröd
Ytterligare instruktioner
Grilltips:
- Se till att skinkan är riktigt torr före du röker den, då tar den bättre upp röken. Vattna gärna ur, torka & förvara skinkan öppet i kyl dagen före så blir den som bäst.
- Har du tid kan du med fördel låta den rökta skinkan vila ett dygn i kyl efter att du rökt den, då hinner även röksmaken jämna ut sig på ett fint sätt.
- Här hittar du tips på vad du kan tänka på för att Lyckas med din rökning.
- Julskinka är faktiskt riktig smalmat, tar du bara bort det synliga fettet innehåller köttet enbart 3% fett.
Kommentarer (0)