Gravity kolgrill VS Pellets grill

Gravity kolgill/ smoker eller Pellets grill/ smoker?

Gravity kolgrill/ smoker eller Pellets grill/ smoker? Vad skiljer dessa grillar åt och vilken ska man välja?

Det har på senare tid kommit flera olika alternativ till Sverige som både förenklar och tar möjligheterna med grillning till nya nivåer. Jag har testat och grillat på den minsta modellen på två av de märken som erbjuder digital styrning. Jag har kört både barbecue, rökning & het grillning året runt & här är mina tankar på hur de skiljer sig åt och vilka för och nackdelar det finns med de olika grillarna.


Traeger Pro 575

Jag har haft min Traeger 575 i några år nu, det är i kort en gedigen grill som verkligen fungerar smidigt i alla lägen & väder. Vi börjar med lite tekniska detaljer för att få en bild av hur grillen levereras.
 

Traeger Pro 575 Smoking Traeger Pro 575 i kallt väder

  • Temperaturstyrning från 75ºC – 260ºC
  • Digital temperaturprecision +-7 °C (upplever att den är mer exakt än så)
  • Pelletstank med digital-display
  • 2 nivåer med grillgaller i svart porslinemaljerat stål
  • Justerbar skorsten för utflödet av rök
  • Tank med utrymme för 8,2 kg träpellets
  • 1 probe (max antal probes i grillen 1st)
  • Dimensioner: 134,5 cm hög / 104 cm bred / 68,5 cm djup
  • Vikt: 58 kg
  • Elförbrukning: max 300 (medel 50w /timme) Watt
  • Garanti: 3år

 

BBQ rökning & traditionell rökning med Traeger grillen

Grillen levererar med sitt eldningssystem & pellets en ren & nästan genomskinlig rök vid lägre low ´n slow temperaturer. Detta gör att det blir en jämn och mycket fin barbecue smak på det du grillar.

Traeger grill in low and slow mode Röker beef ribs på Traeger grillen

Grillen är byggd för att grilla indirekt med en bra fettavrinning via deflektorplattan, detta gör den verkligen optimal för bbq grillning. Temperaturen är även riktigt stadig vilket gör att allt du grillar blir jämt grillat och väldigt saftigt.

Är man ute efter mer traditionell svensk rökskåpsrökning är man däremot lite fel ute om man väljer denna grill då bbq rökning är något helt annat. Med det sagt så kan man dock enkelt tillföra ett rökrör för att få fram mer röksmak om man t. ex. mer traditionellt vill röka räkor, fisk eller viltkött.
*Det finns även kallrökningsenheter som man med lite modifikation kan applicera på grillen för att även utnyttja den till kallrökning eller alterera mängden rök.
 

Het direktgrillning i Traegergrillen

Traeger grillen har en deflektorplåt över sin eldkopp där pelletsen eldas, detta är för att förhindra fettbränder och göra det enklare att få en fin indirekt grillning.

Traeger grillad kyckling 

Grillen kan köras på hela 260 ºC vilket är riktigt hett så att du kan få en fin yta på det du grillar. Men vill du däremot ha grillränder är det lite svårare på denna modell då den har porslinsemaljerade galler som inte riktigt ger tillräcklig hetta för detta (vilket däremot är en fördel vid bbq grillning). Detta har jag dock löst enkelt genom att köpa till ett gjutjärnsgaller som jag ser till att få riktigt hett före grillningen.

Det går ju även aldeles utmärkt att ha t. ex. en gjutjärnspanna i grillen för att göra den sista ytan på köttet tillsammans med gott smält smör, vitlök och örter.
 

Masterbuilt Gravity Series 560

Masterbuilt 560 grillen har jag haft ca ett år nu och den fortsätter verkligen att överraska i hur väl den fungerar i sin finurliga konstruktion. Vi börjar med lite tekniska detaljer för att få en bild av hur grillen levereras.
 

Masterbuilt Gravity 560 Masterbuilt 560 glöd

  • Temperaturstyrning från 60ºC – 370ºC
  • DigitalFan ™ för exakt temperaturreglering
  • Inbyggd temperaturmätare
  • GravityFed ™ - behållare för grillkol eller briketter, ca 8 - 12 timmars användning per laddning
  • Inkluderar vändbart gjutjärnsgaller, för grillning av yta eller rökning
  • Två porslinbelagda värmnings- / rökställningar till övre avlastning
  • 1 probe (max antal probes i grillen 4st)
  • Dimensioner: 132cm hög / 137 cm bred / 62cm djup
  • Vikt: 66,5 kg
  • Elförbrukning: Max 20w medel 5w /timme
  • Garanti: 1år

 

BBQ rökning & traditionell rökning med Gravity grillen

Med sin gravity lösning ser den här grillen till att ditt kol alltid har en stadig glöd och den temperatur du bestämmer. Detta gör den perfekt för low ´n slow bbq grillning, genom att du tillsätter trächunks antingen i lager mellan kolen eller i glödhinken så levererar grillen rök. Du måste själv tillsätta rätt mängd och invänta en fin rök för en riktigt bra smak men resten sköter grillen nästan själv.

Masterbuilt grillen in low and slow mode Röker brisket på Masterbuilt grillen

Genom att man kan ha lite lägre temperatur i den här grillen och själv tillsätta rökchunks så skulle jag faktiskt säga att den även är ett bra alternativ till det mer klassiska rökskåpet om man t. ex. vill röka räkor, fisk eller viltkött.

Genom att det brinner mindre i grillens eldhus vid lägre temperatur så blir grillningen även indirekt, detta gör den verkligen perfekt för bbq grillning. Temperaturen är riktigt stadig vilket gör att allt du grillar blir jämt grillat och väldigt saftigt.

 

Het direktgrillning i Masterbuilt grillen

Masterbuilt grillen har ett eldhus som gör att den delvis grillar indirekt. Grillar du hetare får du ha koll så att du inte bränner det grillade, eftersom det givetvis även innebär att det kommer mer eld ur huset.

Masterbuilt grillad kyckling 

Grillen kan köras på hela 370 ºC vilket är riktigt hett så att du kan få en fin yta och fina grillränder på det du grillar.

Med den här höga temperaturen är det inget som hindrar dig från att köpa en bra pizzasten och baka pizza direkt i grillen.

 

Vad är då plus / minus med de olika grillarna


Bränsleförbrukning / värme hållning

  • Vid lägre temperaturer utomhus drar faktiskt Traeger grillen enligt min erfarenhet mindre bränsle än vad Masterbuilt grillen gör. 
     
  • Jag grillar ju gärna hela året så därför är det ibland där jag bor temperaturer ner mot - 20 ºC eller mer när jag grillar (ja du läste rätt ^^). Vid dessa temperaturer upplever jag att Masterbuilt grillen får kämpa lite mer medan Traegern klarar hålla vämen rätt ok. 
    Tror att utblåset på Masterbuilt grillen kan vara den avgörande faktorn till detta men detta är ju också ganska extrema förhållanden.
     
  • Är det normala temperaturer ute och man grillar low 'n slow så tycker jag inte att skillnaden på förbrukningen är särskilt märkbar.

 

Elförbrukning

  • Masterbuilt grillen drar minimalt med el. Har testat att köra den på ett batteri och som högst förbrukar den ca 10w /timme då den startar eller när den höjs upp till högre temperaturer. Normal drift pendlar mellan 2 - 5w /timme. (se gärna den här test filmen)
    Detta är en fördel om man t. ex. vill ha den vid en jaktstuga utan el då man kan driva den på batteri väldigt länge.

  • Traeger grillen drar inte heller den några stora mängder ström men den förbrukar ca 300 w vid uppstart och använder sedan ca 50w /timme vid jämn grillning.
     

Nätverk / appstyrning / digitalkontroller

  • Här har Traegern med sin WiFire-teknik och app en större fördel. Även om det ibland kan krångla lite att ansluta första gången beroende på nätverk så har Traeger verkligen fixat en bra stabil app med allt ifrån lätt temperaturkontroll till bra recept.
    Traegers digitala kontroller på grillen är enkel att använda bara man lärt sig den & grillen går snabbt att få upp & ner i temperatur. Tycker dock att temperaturreglaget kan hoppa lite väl fort när man ska skruva för att höja och sänka den men detta är bagateller i en övrigt mycket bra lösning.
     
  •  Masterbuilt appen lämnar lite att önska då jag upplever att den ibland tappar sin temperatursynkronisering med grillen när man ska höja och sänka. Den har inte heller ett lika avancerat gränssnitt som Traeger appen. Så här finns utrymme för förbättring.
    Men med det sagt så är den digitala kontrollen på själva grillen verkligen enkel och fungerar klockrent. Grillen är snabb upp i temperatur du når 370°C på bara 13 minuter. Väl uppe i temperatur går det lite saktare ner, men det kan man lösa genom att öppna luckan lite för att kyla snabbare.
     

Rengöring

  • Traegern har enkla droppskydd som man kan ha på deflektorplattan vilket gör att det är enkelt att ta bort det som droppat efter grillningen. Utöver detta behöver du tömma fetthinken som sitter på utsidan. Den kan du med fördel ha en aluminiuminsatts i för att underlätta det jobbet (säljes som tillbehör).
    Invändigt så tar du enklast bort den askan som blir i koppen och runt om med en grovdammsugare eller med handen. Här blir det inget fett.
     
  • Masterbuilt grillen får man regelbundet borsta av eldhuset, och tömma askan i askhinken vid behov. För resterande rengöring får du även tömma fettkoppen och avlägsna den större plåten undertill för att få bort fettet som inte hamnat i koppen.
    Du kan även behöva avlägsna eldhuset vid tillfälle om det har allt för mycket aska i sig, alternativt använder du en grovdammsugare för att tömma det.

Tvättar grillarna efter en lång kall vinter Nytvättade grillar

*Båda grillarna är ganska enkla att göra rent bara man håller efter och inte väntar för länge.


Kvalitetskänsla på konstruktion / plåt

Även om Masterbuilt grillen känns gedigen så är Traeger grillen strået vassare här då den överlag känns mer robust när man hanterar den. 
Även om jag haft min Traeger i snö och regn vid tillfälle då jag inte haft skydd på eller hunnit få in den under tak så har den efter mer än två år fortfarande ingen rost utvändigt.
Masterbuilt grillen har jag merparten av tiden haft under tak förutom ett fåtal regntillfällen som uppstod då jag grillade under bar himmel. Så kan faktiskt ännu inte säga hur bra den klarar regn & snö i längden, men jag uppskattar att den är känsligare för sådant väder än Traegern.

*Hur som helst så mår en grill alltid bäst under tak då detta naturligtvis förlänger hållbarheten.
 

Vilken skulle jag då rekommendera er att välja av de här grillarna?

Som ni redan sett så har de båda sina fördelar & de fungerar verkligen bra för att underlätta grillningen både för bbq & direktgrillning. Så jag skulle faktiskt säga, välj utifrån dig själv och hur du vill ha din grillning. Gillar du till exempel att själv smaksätta med rätt mängd rök eller vill du att grillen har perfekt koll på mängden rök den genererar? Är grillränder viktigast eller är perfekt indirekt grillning det bästa? Valet är ditt :)

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design