Grillguiden - välja rätt grill?

Vart börjar man egentligen när man vill ta steget från en vanlig gammal klotgrill till en nyare kvalitetsgrill?

Det finns ju verkligen många olika sorters grillar och det kan vara svårt att veta vad man ska välja när man ska köpa ny grill. Vi går därför igenom de olika grillsorterna, dess användningsområden och olika tillbehör så att du kan hitta det som passar just dig.
I den här första guiden tittar vi lite övergripande på vad det finns för grillar, generella funktioner och listar de vanligast förekommande märkena.


Keramiska grillar

De grillar som kallas ”Kamado” finns det en rad märken och varianter av. Här är några av de vanligaste förekommande på den Svenska marknaden.

Kamado Sumo grillar Kamado JoeBig Green Egg

Det som kännetecknar dessa grillar är i huvudsak den tjocka keramiken som gör dem alla riktigt välisolerade. Detta gör att dom inte har några problem att hålla värmen oavsett temperatur, året runt. Kamado grillarna är riktigt mångsidiga och du kan göra allt ifrån att grilla över het glöd, göra pizza till att grilla indirekt bbq & röka.

De olika märkena skiljer sig en del åt och har alla lite olika tillbehör men det och mycket mer går vi igenom i den utökade guiden om keramiska grillar.

Märken: Big Green Egg, Kamado Sumo, Kamado Joe & Primo m.fl.

 

Pelletsgrillar

De här grillarna använder pellets som bränsle och smaksättning. Du kan välja mellan en rad olika träslag för att smaksätta det du grillar. Grillarna har digitaldisplay & appstyrning som ser till att du får en jämn och stabil tillagning.

Kamado Sumo grillar Kamado Sumo grillar

Pelletsgrillarna har lite olika lösningar för hur de fungerar och det finns en rad olika tillbehör & pellets. Detta tar vi i nästa guide om pelletsgrillar.

Märken: Traeger, GMG samt Weber, det finns givetvis många fler men dessa är från vad jag vet de vanligaste just nu i Sverige.

 

Bordsgrillar

Asiatiska bordsgrillar finns i flera olika utföranden, runda, fyrkantiga och lådliknande. Det finns allt ifrån traditionellt handgjorda till enklare varianter i olika material.

Kamado Sumo grillar 

De japanska grillarna kallas oftast Konro i västvärlden och Shichirin i japan men som att det inte skulle vara förvirrande nog så kallas de även Hibachi. Detta och mycket mer kommer vi gå igenom i guiden om japanska & koreanska bordsgrillar.

 

Offset smokers

Offset smokers finns i allt från hemmabyggen till att köpa som hantverkarmässigt gediget byggda bbq maskiner eller billigare varianter med tunnare plåt. 

I en offset smoker eldar man normalt med ved i en eldlåda som sitter på grillens sida. Offset betyder i kort att värmekällan kommer från sidan så att man får en indirekt värme & rök in till matkammaren.

 

Jag kommer fylla på med fler grillar här allt eftersom jag skriver nya guider…

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och jag driver Grilltips.se som är en blogg med tips och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design