Röka egna räkor är enkelt och blir väldigt gott! Servera med en aioli till, eller njut med en klick majonnäs :) helt enkelt en perfekt förrätt.
Tillagningsmetod
Svårighetsgrad
Tillagningstid
Detta är en enkel metod att få till bra rökta räkor på grillen, att du tar räkorna direkt från frys gör att du kan röka dem lite längre medans de samtidigt tinar. På det sättet får du in lite mer röksmak utan att de tillagas för länge och blir sega.
Gör så här
- 1
Förbered grillen för indirekt värme, temperaturen skall vara mellan 80° och 90° C genom hela rökningen.
- 2
När temperaturen är rätt ta räkorna direkt från frys och lägg dem på lämpligt underlag på gallret (t.ex. en rökplanka, grillhalster eller lämplig folieform)
- 3
Nu lägger du på rökflis eller chunks av äppelträ på kolbädden och stänger locket, se även till att fylla efter vid behov ifall röken avtar. Efter 50 - 60 minuter är räkorna färdigrökta och tinade. (Smaka gärna av en räka eller två så får du ett litet hum om hur lång tid det kan vara kvar.)
- 4
När räkorna är varma och har bra färg tar du av och serverar dem direkt med aioli eller alternativt lägg dem i lämpligt förvaringskärl i kyl tills ni ska äta dem.
Ingredienser
- 1 kg Frysta räkor
- Äpple rökflis eller chunks
Ytterligare instruktioner
Grilltips,
- Om du har ont om tid kan man även tillaga räkorna tinade eller färska då går det lite fortare. Rök då räkorna istället ca 15 minuter indirekt på grillen med en temperatur på 90° och 100° C. Ta sedan av dem när de är varma och har fått fin färg.
- Så här grillar du indirekt
Aioli
1. Börja med att vispa ihop dijonsenap, äggulor och rödvinsvinäger.
2. Droppa i oljan i en försiktig stråle samtidigt som du vispar kraftigt. (använd en stavmixer så är det enkelt)
3. När du fått ihop grunden så smaksätter du med pressad vitlök, hackad chili, salt och cayennepeppar och eventuellt några droppar citronsaft.
- 2 äggulor
- 1 1/2 dl rapsolja
- 3 msk olivolja
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk hackad chili
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk rödvinsvinäger
- salt
- cayennepeppar
Kommentarer (0)