Grillade kamben med julglaze

10 10 1 10 1

Grillade kamben med julglaze

Vad passar väl bättre än små goda klibbiga, söta glaserade kamben till jul? God smak från grill och äpple rökflis gör verkligen dessa små godbitar svårslagna

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

20M

Gör du en laddning av dessa till jul kommer de garanterat gå åt. Grillade och äppelrökta kamben med jul glaze kanske det perfekta ”julgodiset”? :D
 

BBQ Rubben jag använder till receptet är en enkel blandning på 60% Zigges BBQ's Star dust och 40% Whole Spice Vinäger BBQ Rub. Kombinationen passar utmärkt tillsammans med jul glazen.

Gör så här

  • 1

    Börja med att förbereda dina kamben genom att ta bort hinnan som finns på ”insidan” av kambenen. Krydda sedan ett jämt lager med BBQ Rub och ställ i kyl tills det är dags för grillningen.

  • 2

    Gör i ordning grillen för low & slow grillning (dvs, indirekt värme), rigga / förbered med värmedeflektor på nivåstöd samt lämpligt nivågaller och droppformar.

  • 3

    Tillsätt kol och tänd och invänta bra glöd, kontrollera även lufttillförseln så att grillen når en stadig värme på ca 110 - 125 grader.

  • 4

    När du har en bra glöd tillsätter du äppelflisen och stänger locket. Ifall behövs justerar du grillens ventiler ytterligare så att luftflödet blir optimalt invänta sedan att röken blir renare och nästan genomskinlig.

  • 5

    Nu gör du i ordning allt du förberett och ställer in droppformarna under där du sedan placerar kambenen. När allt är på plats lägger du på kambenen och stänger locket, låt nu gå ostört minst 50 - 60 min.

  • 6

    Efter den första timmen gått fortsätter du att grilla revbenen indirekt och håller koll på värmen i grillen. Hela grillningen tar ca 2,5 – 3 timmar.

  • 7

    Kambenen är klara när köttet börjar släppa/ dra sig uppåt från ändarna på kambenen (innertemperatur 70 – 72 °C, det är alltid bra att använda en termometer om man vill lyckas med sitt kött).

  • 8

    När kambenen börjar närma sig klara penslar du på julglazen på bägge sidor, låt sedan gå med stängt lock minst 10 min till. Bäst blir det om du gör detta i två lager, så räkna med att behöva grilla 20 min extra när du kollar temperatur.

  • 9

    När glazen satt sig på revbenen och de kommit upp i rätt temperatur tar du och lägger dem i lämpligt kärl, du kan även lägga ett löst lock med folie så att de får gotta till sig lite extra på eftervärmen tills ni ska äta dem.

Ingredienser

Ytterligare instruktioner

Nu inför jul uppdateras Grilltips med lite goda julrecept, här hittar ni fler recept :)

Vad tycker ni är det bästa på julbordet?

 

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Tjocka bbq grillade revben

    Barbecue grillade tjocka revben

    Tjocka revbensspjäll är enligt mig ett måste på julbordet, är de dessutom grillade low & slow enligt detta recept på en Kamado grill så blir de oslagbart saftiga.

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design