Spareribs med glaze

10 10 2 10 1

Spareribs med glaze

Revben är klurigt att bemästra, att få till riktiga ”low & slow” barbecue ribs tar både tid och övning. Men gör man det rätt är det nästan oslagbart.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Svår

Tillagningstid

30M

Recept på tunna revbensspjäll

Att grilla ”fall off the bone” ribs tar tid men lyckas man är det verkligen värt besväret speciellt om du kombinerar med denna goda sweet and sour glaze.

Gör så här

  • 1

    Börja med att ta bort hinnan på revbensspjällens baksida, detta gör du genom att lossa hinnan med t.ex. spetsen på en kniv, lossa vid benet tills det är så löst du får ett bra tag med handen och kan dra av hela membranet.

  • 2

    Blanda ihop ingredienserna till rubben och gnid sedan in den över spjällen, se till att täcka rikligt överallt. När du är klar med detta täcker du revbenen med plast och ställer dem i kyl minst 3 timmar (gärna över natten).

  • 3

    Ladda din offset smoker med en halv säck briketter och häll även på en näve eller två med rökflis och blanda om. Fyll sedan upp skorstenständare till hälften och invänta riktig glöd. Medans tändaren gör sitt så placerar du droppformar i grilldelen och fyller dem till hälften med vatten.

  • 4

    När du har fin glöd häller över den glödande kolen över de otända briketterna och placerar revbensspjällen bredvid varandra i grilldelen och stänger locket. Temperaturen skall hållas stabil mellan 100 - 125°C under hela grillningen.

  • 5

    Nu gäller det att låt revbenen rökas ostört i ca 1,5 timmar, se till att temperaturen är stabil genom att hålla efter glöden i röklådan & fyll även på med rökflis ifall det behövs.

  • 6

    Medan revbenen gottar till sig i grillen, förbereder du moppsåsen genom att blanda 0,5 dl äppelcidervinäger med 2dl äppeljuice och ca 0,5 msk av rubben. Använd nu moppsåsen till att pensla på spjällen och täck återigen med lock. Låt ligga ytterligare 1,5H och underhåll med mer moppande ifall de börjar bli torra.

  • 7

    Efter att det gått ca 3 timmar totalt är det dags att lägga spjällen i folie, gör lämpliga foliepaket och lägg i spareribsen tillsammans med lite av den resterande moppsåsen. Låt sedan gå i ytterligare 2 timmar med stängt lock.

  • 8

    Nu tar du bort folien och häller av vätskan, placera återigen spjällen på grillen och pensla dem med t.ex. sweet and sour glaze, låt gå i ca 30 minuter till under lock. Dags att servera!

Ingredienser

  • Revbensspjäll
  • Rib rub
  • Moppsås
  • Glaze
  • Rökflis äpple

Rib rub

  • 0,5 dl Muscovadosocker
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm ingefära
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt

Ytterligare instruktioner

Grilltips

  • Endast din egen fantasi sätter gränser för hur dina ribs ska smaka. Här hittar du mer inspiration på olika glaze och även fler rubb recept.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Helgrillad fläskfilé

    Helgrillad fläskfilé med asiatisk glaze

    Om man helgrillar en fläskfilé så blir den extra saftig och god. Här hittar du tips på hur du bäst marinerar, grillar och använder asiatisk glaze på fläskfilén.

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design