Jag har styckat, grillat och rökt mycket kött genom åren – både i mitt arbete med BBQ, i butiken och i framtagningen av svenska styckdetaljer inspirerade av det amerikanska styckschemat. På vägen har jag samlat på mig en hel del köttnörderi som jag gärna delar här.
Köttkunskap handlar om allt från djurhållning och styckning till hur man väljer rätt kvalitet och tillagar köttet på bästa sätt. I olika länder styckar man på olika sätt – något som gör det både spännande och ibland förvirrande att jämföra recept och styckdetaljer.
I den här sektionen hittar du guider om styckdetaljer, innertemperaturer för olika råvaror, tips om BBQ-rökning och grillning samt inspiration för hur du lyckas bättre med köttet hemma. Målet är att göra det enklare för dig att förstå köttet – och att få ut det bästa ur varje detalj.
Innertemperatur för BBQ och grillat kött – komplett guide
Olika köttdetaljer tar olika lång tid på grillen, och ofta varierar det även på grund av storleken på köttbiten.
Vad menas med köttkunskap?
Köttkunskap handlar om allt från djurhållning och styckning till kvalitet, tillagning och smaksättning.
Varför skiljer sig styckdetaljer mellan Sverige och USA?
Olika länder har olika stycktraditioner. I Sverige delar man ofta upp oxbringa i magrare delar, medan man i USA behåller hela bringan (flat + point) för BBQ.
Hur vet man om köttet är av bra kvalitet?
Titta på marmorering, färg, lukt och ursprung. Bra djurhållning och rätt hängmörning ger kött med bättre smak och saftighet.
Vilken innertemperatur ska kött ha?
Det varierar beroende på styckdetalj och tillagningsmetod. En snabbguide finns här: Innertemperatur BBQ.