Vegetarisk BBQ på Oumph

Pulled Oumph med bröd

Testar vegetariskt grillrecept. Pulled oumph på grillen med bröd, coleslaw, picklad lök samt en bbq glaze.

När det kommer till vegetarisk mat överlag har jag tidigare haft svårt för så kallade ”fusk-kötts” varianter, men efter att ha smakat Oumph några gånger så har jag blivit positivt överraskad därför tänkte jag kort och gott testa hur det blir när man själv gör det på grillen.


Eftersom Oumph i sitt sortiment har en ”pulled oumph” variant så blev det att testa att göra så som jag i normala fall gör pulled pork på grillen dvs, low & slow med smaksättning genom rubb, rökning och glaze.


Ingredienser

  • Oumph (neutral)
  • Rubb 
  • Glaze 
  • Äpple rökflis
  • Olivolja


Tillbehör

  • Coleslaw 
  • Bröd 
  • Picklad rödlök,
  • Sallad på Romansallad, gurka och tomat


Förberedelser tillbehör

Börja med att förbereda rubb och glaze, detta kan du med fördel göra redan någon dag i förväg så blir det några moment mindre när du ska grilla oumphen.

Coleslaw och bröddegen, även coleslawen tjänar på att göras ett tag i förväg då den bara blir godare ju mer det får gå till sig. Brödet behöver jäsa i minst en timme och tar cirka 8 min att tillaga så gör även det i tid.
 

Grilla Oumph

Nu är det dags för själva oumphen, krydda / rubba in den med din rubb, låt sedan stå och dra medans du förbereder grillen för indirekt värme och placerar lämplig grillplåt på den indirekta delen av grillen. Pensla även botten på plåten så att det inte bränner fast.  

Oumph med rubbOumph på grillen röks med äpple rökflis

När du har en bra glöd och jämn temperatur placerar du oumphen på grillplåten och lägger i samband med det på lite rökflis och igen med locket.
Den planerade tiden för grillningen hade jag satt till 40min varav 30min indirekt med rökning och 10min direkt över glöd på slutet. Temperaturen i grillen hade jag mellan 120 - 130°C under hela grillningen.

Efter att jag tagit av oumphen från grillen, drog jag isär den lite mer med 2 gafflar och slingrade över glaze. 
 

Färdiggrillad pulled oumph med bbq glaze


Det blev riktigt gott och blev smakmässigt åt rätt håll/ liknande den vanliga pulled pork jag brukar göra, de största skillnaderna var helt klart konsistens och att porken blir lite saftigare med mer smak från rökningen.
Skulle jag då kunna tänka mig att byta ut pulled pork mot detta? Nej, men det är helt klart ett väldigt gott alternativ och perfekt om man har gäster som är vegetarianer eller veganer.


Kort fakta om Oumph

Oumph är en ny  växtbaserad produkt som är gjord på soja, produkten har en mycket trevlig ”köttliknande” konsistens. Den finns i flera  utföranden ”The Chunk” en oregelbunden filé i lite olika storlekar, ”The Strip” är rejäla strimlor och ”The Filet” är en filé på cirka 40g.

Oumph är även nyttigt då det är rikt på protein, järn, fiber och folsyra, samtidigt är det kalorisnålt och nästan fettfritt.

 

Grilltips,

  • Grillreceptet går givetvis även att göra helt veganskt om man utesluter eller ändrar ingredienserna i coleslaw och även byter honungen i brödet mot annan sötning.

connyarv

Conny Arvidsson heter jag och det är jag som driver Grilltips.se som är en blogg med tips, råd och recept för er som älskar grillning och bbq.

Kommentarer (0)

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Annons

Copyright © Grilltips 2021. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design