Mac & Cheese

0 0 0 10 1

Ett krämigt mac and cheese recept i BBQ stil – ostig, smakrik och perfekt som side till ribs, brisket eller burnt ends. En riktig comfort food klassiker som jag själv lagade i mitt vinnarrecept i Coop Grillduellen 2025.

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

Mac & Cheese – BBQ style

 

Mac and cheese passar verkligen som handen i handsken på en riktig BBQ plate (klassisk amerikansk BBQ-tallrik) och fungerar utmärkt till allt från ribs, burnt ends till brisket. Här är mitt mac and cheese recept i BBQ stil. För mig känns den faktiskt ganska likt hur vi i Sverige ofta äter en krämig potatisgratäng till en hemlagad stek – ett riktigt krämigt, ostigt comfort tillbehör.

 

Före jag lagade min första mac and cheese var den svenska klassikern makaronilåda nog det närmaste jag kommit – och jag hade inga stora förväntningar. Men skillnaden är enorm. En riktigt bra mac and cheese är både krämigare, ostigare och mer comfort food än något annat. Kanske är det just därför den blivit en så självklar del av BBQ traditionen i USA.

 

Själva rätten har sina rötter i Italien på 1300-talet, men spreds till USA på 1700-talet och blev där en av landets mest ikoniska comfort food-rätter. Idag hittar du den i olika utföranden på nästan varje BBQ restaurang, gärna tillagad i gjutjärnspanna.

 

Jag gör själv gärna ostsåsen för sig – på så sätt kan jag sätta smaken mer exakt. Det är enklare än att bara blanda allt i en form då det är svårare att smaka av då. Resultatet från att göra på detta sätt blir mer exakt varje gång, så att smakerna sitter. Och den sista touchen – topping med parmesan, chili, persilja och cashewnötter – jag gillar att det är fint både för ögat och att detaljerna förhöjer smaken. Lite sötma, lite hetta, lite crunch – det blir oslagbart till en BBQ-rökt köttbit.

 

Det här receptet är också en del av min BBQ plate som vann Grillduellen 2025.

Ingredienser

  • 400 g makaroner (t.ex. Änglamarks Durum Matcherna)
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5–6 dl Grädde (eller växtbaserad t.ex. Oatly iMat)
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • 150 g Red & White Cheddar (riven)
  • 50 g riven lagrad ost
  • 2 msk riven parmesan
  • Lite BBQ-rub som toppkryddning

Till servering & topping:

  • 2 msk finhackad röd chili
  • 2 msk finhackad bladpersilja
  • 2 msk hackade rostade och saltade cashewnötter
  • Riven parmesan

Gör så här

  • 1

    Koka makaronerna al dente enligt anvisning.

  • 2

    Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl och värm till en jämn smet (bottenredning). Tillsätt grädden under vispning i omgångar.

  • 3

    Krydda med vitlökspulver, salt och vitpeppar. Låt sjuda ett par minuter.

  • 4

    Rör ner cheddar och lagrad ost tills osten smält. Vänd ner de kokta makaronerna.

  • 5

    Häll i en form och toppa med parmesan och lite BBQ-rub.

  • 6

    Låt nu det gräddas klart i grillen, smokern eller ugnen tills det fått en fin färg och gått ihop riktigt bra.

Fler grilltips

Tips

 

  • Gör klart allt fram till näst sista steget. Låt svalna, kyl och värm sedan upp på grillen, i smokern eller i ugn så att du kan servera tillsammans med det grillade.

 

FAQ

 

Vilken ost passar bäst i mac and cheese?

En kombination av Red & White cheddar för kropp och smak, kompletterat med lite lagrad ost och parmesan för djup och sälta.

Kan man göra mac and cheese på grill eller i smoker?

Ja. Gör ostsåsen separat, vänd ner pastan och gratinera indirekt på grillen eller i smoker tills ytan bubblar och fått fin färg.

Går det att förbereda mac and cheese?

Ja. Gör allt fram till gratineringen, låt svalna och kyl. Värm upp på grill, i smoker eller ugn vid servering.

Vad äter man mac and cheese till?

Mac and cheese är ett klassiskt tillbehör till BBQ som brisket, ribs, pulled pork och burnt ends, men fungerar också till vardags som side till kött eller kyckling.

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Annons

Copyright © Grilltips 2025. All rights reserved. Utvecklad av Conny Arvidsson