Beer can chicken

10 10 1 10 1

Beer can chicken

BBQ beer can chicken eller helgrillad kyckling på ölburk är riktigt gott, grilltekniken som används ger en saftig och god helgrillad kyckling.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

20M

Gör så här

  • 1

    Gnid in den okryddade kycklingen med salt, nymald peppar och BBQ-rub. Rubba gärna även innanför bröstskinnet genom att lätta på det vid halspartiet och för in rubb med fingrarna. Fyll därefter kycklingen till hälften med skivad citron och hackad rödlök. Häll bort hälften av ölen (eller drick hälften), sätt kycklingen på burken.

  • 2

    Förbered indirekt grillning med briketter eller kol (eller en blandning) och låt brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna. När värmen är jämn cirka 150-160 °C grader är det lagom.

  • 3

    Nu ställer du kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme (Se till att den står stadigt.) lägg i samband med detta även på lite rökflis på glödbäddarna.

  • 4

    Tillaga i cirka två timmar (tills innertemp är 75-82°C), tillsätt mer kol eller briketter samt rökflis var 30:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil. När det är ca 20-30 min kvar penslar du kycklingen med BBQ-Glaze.

Ingredienser

  • 1 Hel kyckling
  • 1 näve Rökflis (efter smak), blötlagda
  • 33 cl Öl (sort efter smak)
  • BBQ-rub
  • Chicken glaze
  • ½ Citron
  • ½ Rödlök
  • Salt (efter smak)
  • Svartpeppar (efter smak)

Ytterligare instruktioner

Tips,

  • Kol eller briketter? Här kan du läsa mer om vilket som passar bäst
  • Chicken glaze passar perfekt till beer can chicken
  • Denna grillrätt är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
  • Gör glutenfri variant genom att välja glutenfri öl.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Grillad spatchcock chicken med asiatisk glaze

    Grilla spatchcock chicken

    Spatchcock eller butterfly kyckling är ett riktigt trevligt sätt att tillaga en hel kyckling på grillen den blir saftig och det går ganska snabbt.

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design