Grillad julskinka

8 8 4 10 1

Nu är det full fart med julförberedelser och bland dem ska även julskinkan göras. Här har ni tips på hur ni gör en av julbordets absoluta favoriter direkt på grillen.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

60M

Varför inte testa en grill- eller smoker-rökt julskinka i år? Att tillaga julskinkan på grillen ger en oemotståndligt rökig och smakrik touch som verkligen förhöjer julbordet. När du sedan griljerar skinkan direkt på grillen får du fram den där extra, genuina grillsmaken som gör skinkan extra god.
 

Vårt enkla recept och tips hjälper dig att få en perfekt saftig och smakrik julskinka, med rekommendationer för julig glaze och bästa tekniker för att grilla även i vinterkylan. För att få bästa resultat, välj en fin rimmad kvalitets-skinka, exempelvis från Born BBQ & Kök.
 

Vill du veta mer om vintergrillning? Läs våra tips om hur du grillar året runt och upptäck olika grillmetoder som gör vintergrillningen både enkel och njutbar. Med rätt grill och rökteknik blir din grillade julskinka garanterat en uppskattad del av julmiddagen.

 

Gör så här

  • 1

    Förbered skinkan: Börja med att skölja den rimmade skinkan under kallt vatten. Detta hjälper till att minska sältan från rimningen. Skölj ordentligt för att få bort eventuellt överskottssalt.

  • 2

    Torka skinkan noggrant: Torka skinkan väl med hushållspapper. För bästa resultat, låt skinkan torka öppet i kylskåpet i några timmar eller över natten. Detta hjälper till att skapa en bättre yta för rökning.

  • 3

    Förbered grillen för indirekt grillning: Ställ in grillen för indirekt värme och låt den nå en jämn temperatur runt 120°C. Vänta tills du har en stabil glöd innan du fortsätter.

  • 4

    Placera droppform och lägg till rökträ: Lägg en droppform under gallret för att fånga upp fett och vätska som droppar från skinkan under grillningen. Lägg även några bitar al- eller äppleträ på glöden. Låt träbitarna börja avge en klar, nästan genomskinlig rök innan du lägger i skinkan – detta ger en mild, balanserad röksmak.

  • 5

    Rök julskinkan: Lägg skinkan på grillen och sätt i en termometer i mitten av köttet så att du har koll på temperaturen. Stäng locket och grilla / rök skinkan indirekt med stadig värme tills den inre temperaturen når 70°C. Detta kan ta ungefär 90 minuter per kilo skinka, så planera tiden därefter. När skinkan når önskad temperatur, ta ut den och låt den vila öppet tills temperaturen och tillagningen avstannar och börjar gå ner.

  • 6

    Vila och förbered för griljering: Om du vill griljera skinkan vid ett senare tillfälle, låt den då svalna, vakuumförpacka och kyl den i minst 24h. Detta låter röksmaken sätta sig och jämnas ut. Annars kan du gå direkt vidare till griljeringen när skinkan svalnat något.

  • 7

    Höj värmen för griljering: Förbered grillen (eller ugnen) för griljering genom att höja temperaturen till 225-250°C. Under tiden kan du blanda ihop din griljeringsblandning av ägg, senap och honung.

  • 8

    Förbered skinkan för griljering: Ta försiktigt bort nätet runt skinkan och skär bort svålen och eventuellt överflödigt fett. Pensla på senapsblandningen jämnt över hela skinkan och strö sedan ett lager ströbröd ovanpå.

  • 9

    Griljera skinkan: Sätt skinkan på grillen (eller i ugnen) och griljera i cirka 10-15 minuter, eller tills ytan har fått en fin, gyllene färg. Håll koll så att griljeringen inte bränns.

Ingredienser

  • 1 rimmad skinka med valfri vikt (Ej förkokt)
  • 1 ägg
  • 3 msk av din favoritsenap
  • 1 msk honung
  • Ströbröd

Ytterligare instruktioner

Grilltips:

  • Förbered skinkan för bra rökning
    Se till att skinkan är riktigt torr innan du börjar röka den. En torr yta gör att röken tas upp bättre, vilket ger en mer djup och jämn röksmak. Om du har tid, låt skinkan torka i kylskåpet över natten innan du lägger den på grillen.
     
  • Låt röken sätta sig
    Efter att skinkan har rökts klart, kan du med fördel låta den vila i kylskåpet i ett dygn eller två. Detta ger röksmaken tid att jämna ut sig och bli fylligare, vilket ger skinkan en djupare smakprofil.
     
  • Rökningstips för perfektion
    Vill du lära dig mer om hur du lyckas med rökningen? Här hittar du tips och råd för att lyckas med din rökning. Allt från val av träslag till temperaturkontroll och luftflöde kan göra skillnad!.
     
  • Julskinka – både smakrik och mager
    Visste du att julskinka faktiskt är ett magert köttalternativ? Om du skär bort det synliga fettet innehåller köttet endast cirka 3 % fett, vilket gör det till ett av de hälsosammare alternativen på julbordet.
Kommentarer (1)

Amanda arvidsson matsson - 2024-11-13 16:36

Supergott recept!

Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

  • Grillad halloumiburgare

    Grillad halloumiburgare

    Halloumi (lokal grillost) öst med grillad citron i briochebröd med srirachamajo, sallad, grillad paprika toppad med jalapenos.
  • Köttfärspaj med mozzarella

    Grillad Köttfärspaj

    Grillad köttfärspaj med medelhavs influerade smaker. Lite pyssel för att få till pajen, men helt klart värt det, då den blir riktigt god!
  • Pluma grillad direkt över glöd

    Grillad Pluma

    Pluma är en riktigt trevligt & god köttdetalj som passar helt perfekt på grillen. Grillar man den här biten rätt så är den helt fantastisk god.

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design