Grillad julskinka

0 0 0 10 1

Grillad julskinka

Nu är det full fart med julförberedelser och bland dem ska även julskinkan göras. Här har ni tips på hur ni gör en av julbordets absoluta favoriter direkt på grillen.

Tillagningsmetod

Indirekt värme, Rökning

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

60M

Varför inte testa en lättrökt julskinka i år? Tillagar du skinkan direkt på grillen tar du dessutom fram den där lilla extra smakupplevelsen. Så här lyckas du med skinkan på grillen.

 

Gör så här

  • 1

    Börja med att lägga julskinkan i ett kallt vattenbad i ca en timme för att dra ut lite av sältan från rimningen så att den inte blir för salt

  • 2

    Förbered grillen för indirekt grillning, och invänta fin glöd och en jämn temperatur mellan 110 – 120 grader.

  • 3

    Placera en lämplig droppform i grillen och ta även ur skinkan ur vattnet och torka den väl för att sedan placera den indirekt i grillen över droppformen (tillsätt även lite vatten i droppformen).

  • 4

    Om du vill röka skinkan lägger du nu även i en näve äppelflis på glöden.

  • 5

    Stick i en termometer i skinkan och stäng locket, låt skinkan grillas indirekt med stängt lock på stadig temperatur tills den nått upp till 70 grader (tar ca 60 min per kilo). När du kommit till rätt temperatur tar du ut den och låter den vila inslagen i t.ex. slaktarpapper i ca 30 – 40 min (går även bra med folie).

  • 6

    Medan skinkan vilar höjer du värmen i grillen till 200 - 225˚C för griljering, blanda även samman ägg, senap och honung.

  • 7

    Ta nu av nätet och putsa bort skinkans svål och överflödigt fett och pensla sedan på senapsblandningen och strö därefter över ströbrödet.

  • 8

    Griljera nu skinkan indirekt i ca 15 min eller tills den fått fin färg.

Ingredienser

  • 1 rimmad skinka med valfri vikt (Ej förkokt)
  • 1 ägg
  • 3 msk av din favoritsenap
  • 1 msk honung
  • Ströbröd

Ytterligare instruktioner

Visste du att:

  • Julskinka är faktiskt riktig smalmat, tar du bara bort det synliga fettet innehåller köttet enbart 3% fett.
Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.

Du kanske även gillar

  • Grillad rabarberpaj med vaniljglass

    Grillad rabarberpaj

    Rabarber, jordgubbar, paj, grilla kan det bli mer sommar?! Baka i grillen är enklare än du tror & det blir godare när även efterrätten serveras direkt från grillen.
  • Butternutpumpa toppad med bacon, parmesan och örter

    Grillad pumpa

    Det här receptet på bbq grillad butternutpumpa toppad med bacon, parmesan och örter är en riktig smakupplevelse.
  • Köttfärspaj med mozzarella

    Grillad Köttfärspaj

    Grillad köttfärspaj med medelhavs influerade smaker. Lite pyssel för att få till pajen, men helt klart värt det, då den blir riktigt god!

Annons

Copyright © Grilltips 2018. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design