Grillad oxfilé

10 10 1 10 1

Här går vi igenom steg för steg hur du lyckas med oxfilé på grillen – inklusive förberedelser, tillagning och serveringstips. Denna metod fungerar lika bra för oxfilé som för älgfilé.

Tillagningsmetod

Direkt värme, Indirekt värme

Svårighetsgrad

Medel

Tillagningstid

15M

Oxfilé på grillen är en elegant och smakrik rätt som passar perfekt till festliga tillfällen, inte minst nyår. Den möra strukturen gör oxfilén till en favorit, men det krävs precision för att verkligen lyfta fram dess kvalitet och smak då det är en rätt mager detalj. Här delar jag med mig av ett recept och en metod som ger ett riktigt bra resultat.


Det finns givetvis flera metoder att grilla en filé, men min favorit är en kombination av två populära tekniker: reverse sear och direktgrillning. Reverse sear innebär att man tillagar köttet långsamt på låg temperatur och avslutar med hög värme för en perfekt yta. Vid direkt grillning gäller det att vända köttet ofta och ha grillen indelad i två värmezoner så att du enkelt kan flytta det indirekt vid behov.


Min metod innebär att börja med att bryna köttet direkt från kylskåpskallt för att ge den magra biten en ännu bättre yta, för att sedan låta det tillagas långsamt på indirekt värme. När filén når två grader under önskad innertemperatur (den går gärna upp 2–3 grader när den vilar), låter jag den vila medan jag förbereder det sista med tillbehören. Slutligen ger jag köttet en sista vända på hög värme i grillen eller i panna för att skapa en perfekt yta – precis lagom till servering.


Om du har två grillar är detta recept ännu enklare: en grill för hög värme och en för låg. Annars kan du kombinera grillen med ugnen eller skapa en tvåzonslösning med deflektorplatta om du har en Kamado-grill. Smaksättningen då? Oxfilén är fantastisk i sig, men med rätt kryddning lyfter du dess naturliga smaker till nya höjder – så var inte rädd för att krydda!

Gör så här

  • 1

    Förbered: Torka av oxfilén med hushållspapper och putsa bort hinnor och överflödigt fett. Skär bort huvudet och svansen för att få en jämn mittbit. Spara ändbitarna till ett annat tillfälle eller grilla dem separat (perfekt för de som föredrar mer välgrillat). Bind nu köttet med steksnöre för att jämna till formen och säkerställa en jämnare tillagning.

  • 2

    Salta och lufta: Salta runt om filén och låt den stå öppet i kylen i cirka 2 timmar. Detta ger en fin sälta och hjälper köttet att torka på ytan, vilket underlättar att få en bra stekyta.

  • 3

    En kvart före grillning: Tar du ut köttet och penslar det med ett tunt lager rapsolja. Oljan hjälper till att få kryddor att fästa och förbättrar värmeöverföringen vid grillning. Krydda köttet med svartpeppar och BBQ-rub och ställ tillbaka i kylen tills det är dags att grilla.

  • 4

    Förbered grillen för tvåzonsgrillning: en sida med direktvärme (med gallret på bottennivå) och den andra med indirekt värme (använd deflektorplatta och placera gallret högre upp). Om du använder en Kamado grill är detta en perfekt metod. Se till att ha en jämn glöd innan du börjar.

  • 5

    Grilla: Börja med att grilla oxfilén över direktvärme i 4–8 minuter (eller tills du har en fin yta). Vänd ungefär varje minut för att få en jämn bryning. Om köttet är kylskåpskallt kommer innertemperaturen efter detta ha stigit till cirka 15–25 °C beroende på köttets storlek (håll koll på temperaturen med en termometer).

  • 6

    Grilla indirekt: Flytta köttet till den indirekta sidan av grillen (håll ca 130 °C i grillen) och tillaga det långsamt tills det når önskad innertemperatur. Medium rare: 52–55 °C eller Medium: 55–58 °C. Denna tillagning tar cirka 35–45 minuter, beroende på köttets storlek. Använd termometer för att hålla koll!

  • 7

    Vila: Låt oxfilén vila i 15–20 minuter. Detta fördelar köttsaften jämnt och ger ett saftigare resultat. Under vilan kan du förbereda tillbehören.

  • 8

    Avsluta sedan med att grilla oxfilén snabbt, cirka 30 sekunder per sida, på hög direktvärme för att skapa en smakrik yta med en perfekt maillard-reaktion och så blir den även varm vid servering. Eftersom köttet redan vilat och avstannat tillagningen riskerar du inte att övergrilla så länge du håller det kort.

  • 9

    Skär upp oxfilén i jämna skivor: Servera direkt tillsammans med goda tillbehör.

Ingredienser

  • 1 hel oxfilé
  • Kosher salt
  • Svartpeppar
  • BBQ Rub, i Det här fallet använde jag Franklins
  • Neutral rapsolja för pensling

Ytterligare instruktioner

Temperaturer:

  • Medium rare 52–55 °C 
  • Medium 55–58 °C 

 

Tips för ändbitarna

  • Huvudet och svansen är lika fint kött men blir inte lika jämnt tillagade som mittbiten.
  • Dessa kan grillas separat för gäster som föredrar sitt kött mer genomstekt, eller sparas till en annan rätt som exempelvis wok, grillspett eller grillas som de är.

 

Förslag på tillbehör
När jag provgrillade den här oxfilén valde jag följande tillbehör: Stekta skogschampinjoner, shiitakesvamp och schalottenlök och ett hemgjort potatismos med en skysås från det som deglacerades ur pannan och även lite köttsaft från oxfilen. Till detta valde jag ett rött vin med lite kryddighet och bra syra balans vilket var perfekt till att lyfta rätten ytterligare.

 

Tips på kryddning
Jag använde Franklins BBQ rub med shiitakesvamp, som gav en härlig umamismak och band ihop rätten med de smörstekta svamparna. Lite av kryddan i potatismoset förstärkte helhetsintrycket ytterligare.
Vad gäller smaksättning finns det en allmän tveksamhet mot att krydda oxfilé med annat än salt och peppar och självklart ska köttet få vara i centrum, men kryddar man rätt – som i det här receptet – får man ett smaklager som lyfter köttets egen smak utan att ta över.


Lycka till med grillningen och gott nytt år!
 

Kommentarer (0)
Du måste registrera dig eller logga in med nedan för att kommentera detta.
   Facebook    Google

Du kanske även gillar

  • Köttfärspaj med mozzarella

    Grillad Köttfärspaj

    Grillad köttfärspaj med medelhavs influerade smaker. Lite pyssel för att få till pajen, men helt klart värt det, då den blir riktigt god!
  • Pluma grillad direkt över glöd

    Grillad Pluma

    Pluma är en riktigt trevligt & god köttdetalj som passar helt perfekt på grillen. Grillar man den här biten rätt så är den helt fantastisk god.
  • Grillad karré i wrap

    Grillad karré i wrap

    Wraps fyllda med grillad fläskkarré, avokado, lök, körsbärstomater, sallad smaksatt med hackad chili, vitlökssås och en tropisk barbecuesås. Enkelt och fantastiskt gott!

Annons

Copyright © Grilltips 2023. All rights reserved. Utvecklad av Siljan Design